ΕΜΑ: Αποτελεσματικά κατά της ινδικής μετάλλαξης τα εγκεκριμένα εμβόλια

Ολα τα εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια προστατεύουν και από την παραλλαγή Δέλτα, δηλαδή την ινδική μετάλλαξη. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που παρότρυνε όλες τις ευάλωτες ομάδες – με υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένους – να εμβολιαστούν άμεσα.

Συγκεκριμένα, ο Δρ.Καβαλιέρι, επικεφαλής βιολογικών απειλών και εμβολίων του ΕΜΑ δήλωσε ότι «γνωρίζουμε τις ανησυχίες που προκαλούνται από την ταχεία εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης και όλων των άλλων μεταλλάξεων. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι και τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύουν από όλα τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα. Τα πρώτα δεδομένα από στοιχεία του πραγματικού κόσμου δείχνουν ότι δύο δόσεις εμβολίων είναι προστατευτικές έναντι της παραλλαγής Δέλτα, και επίσης δεδομένα δείχνουν ότι αντισώματα από τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ικανά να εξουδετερώσουν την ινδική μετάλλαξη».

Επομένως, «αυτά τα δεδομένα είναι καθησυχαστικά για την επιτάχυνση του εμβολιασμού και η διατήρηση των μέτρων για τη δημόσια υγεία παραμένουν πολύ σημαντικά εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας, ιδίως, το να διασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι ολοκλήρωσαν την πορεία εμβολιασμού τους, το συντομότερο δυνατό είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό των συνεπειών των περαιτέρω εξάπλωση της παραλλαγής Delta αργότερα μέσα στο έτος», ανέφερε ο Δρ.Μάρκο Καβαλιέρι.

Επίσης, ο ΕΜΑ έχει θετικά δείγματα από δοκιμές σε Γερμανία και Ισπανία για συνδυασμό δόσεων διαφορετικών εμβολίων -για παράδειγμα η πρώτη δόση με ΑstraZeneca και η δεύτερη με Pfizer. Ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι ακόμα αρκετά για οριστική απόφαση.

«Ίσως έχετε ήδη δει ότι η μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις κυκλοφόρησε νέα δεδομένα που έδειχναν καλή ανοσοαπόκριση μετά από τέτοια μικτή χορήγηση με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων», τονίζοντας ότι ο ΕΜΑ παραμένει και νέα δεδομένα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός είναι σε επαφή με προγραμματιστές εμβολίων για να συζητήσει την πιθανή χρήση μιας ενισχυτικής δόσης, προκειμένου να προσδιοριστεί ποιος θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος χρόνος για τέτοια τρίτη δόση και ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις για να διατηρήσουν τα εμβόλια την προστασία τους. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε και να είμαστε σε θέση να λάβουμε έγκαιρη κανονιστική απόφαση εάν τα στοιχεία από εκστρατείες εμβολιασμού έδειχναν ότι χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις», δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, ο Δρ.Καβαλιέρι, επικεφαλής βιολογικών απειλών και εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ

Tέλος σε σχέση με τις 5 υποψήφιες θεραπείες που ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο Δρ.Καβαλιέρι δήλωσε: «και οι πέντε θεραπείες που επέλεξε η Επιτροπή υπόκεινται σε κυλιόμενη αξιολόγηση, η οποία θα συνεχιστεί το καλοκαίρι και ανυπομονούμε να εγκρίνουμε μερικές από αυτές αργότερα μέσα στο έτος. Εκτός από τα μονοκλωνικά αντισώματα που είναι ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό, άλλα αντιιικά φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα βρίσκονται υπό διερεύνηση και ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να ελέγξουμε ότι όλα τα αντιιικά είναι αποτελεσματικά έναντι του ιού που κυκλοφορεί επί του παρόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΕMA συζητά όλες αυτές τις πτυχές με κάθε προγραμματιστή πριν από την έγκριση».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr