ΕΕ: Επιδιώκει την προμήθεια έως και 300 εκατ. επιπλέον δόσεων εμβολίων από …

Σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες Pfizer/BioNTech για την προμήθεια έως και 300 εκατ. επιπλέον δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνία που αν επιτευχθεί θα μπορούσε να διπλασιάσει τον αριθμό των εμβολίων που θα λάβει η ΕΕ από τις δύο εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν την προμήθεια άλλων 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου, με option για επιπλέον 200 εκατ. δόσεις.

Η νέα προσπάθεια της ΕΕ να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που θα παραλάβει από τις Pfizer/BioNTech πραγματοποιείται μόλις μία εβδομάδα αφότου το μπλοκ αύξησε την αρχική παραγγελία του για 200 εκατ. δόσεις, σε 300 εκατ. 

Εάν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν και η ΕΕ ασκήσει και την option, ο συνολικός αριθμός των εμβολίων που θα παραλάβει από τις Pfizer/BioNTech θα ανέλθει στα 600 εκατ. δόσεις, που είναι αρκετές για να εμβολιαστούν τα 2/3 του πληθυσμού της Ένωσης, καθώς πρόκειται για ένα εμβόλιο δύο δόσεων.

Η προσπάθεια της ΕΕ να αυξήσει την παραγγελία της προς την αμερικανογερμανική κοινοπραξία έρχεται σε μια φάση που οι κυβερνήσεις των χωρών μελών του μπλοκ αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ερωτηματικά σχετικά με τον αργό ρυθμό διάθεσης των εμβολίων και ενώ η προμήθεια εμβολίων από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η AstraZeneca, δεν αναμένονται σύντομα.

Παρότι η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες με αρκετές εταιρείες για την προμήθεια σχεδόν 2 δισ. δόσεων εμβολίων, μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει προς το παρόν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Έτσι, τα κράτη μέλη πιέζουν μάλιστα την ΕΕ να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας, τα lockdowns εντείνονται και η ανησυχία για το νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού ενισχύεται.

Στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street, η μετοχή της BioNTech καταγράφει “άλμα” άνω του 5%, ενώ ο τίτλος της Pfizer παραμένει σχεδόν αμετάβλητος.

Πηγή άρθρου: www.capital.gr