Ε.Ε: Έτοιμη να συζητήσει την άρση της πατέντας στα εμβόλια κατά της Covid-19

Φωτ. REUTERS/ Stephane Mahe

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πρόταση, η οποία πλέον υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ, για την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια κατά της Covid-19, δήλωσε σήμερα Πέμπτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Διαβάστε ακόμη: Πειράζει αν παραλείψω τη δεύτερη δόση του εμβολίου; – Οι NYT απαντούν σε 4 βασικά ερωτήματα

«Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συζητήσει οποιαδήποτε αποτελεσματική και πραγματιστική λύση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Για αυτό τον λόγο είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ [για την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια Covid] θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά τις προμήθειες αποτελεσματικών εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρει στην ίδια ανάρτηση. 

Όπως τονίζει η κ. φον ντερ Λάιεν, «η προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε την παραγωγή προκειμένου να επιτευχθεί παγκόσμιος εμβολιασμός», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «προς το παρόν, καλούμε όλες τις χώρες που παράγουν εμβόλια να επιτρέψουν άμεσα τις εξαγωγές και να αποφύγουν μέτρα που να αποτελούν εμπόδια στις αλυσίδες προμηθειών». 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση, έπειτα από μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

Λίγο νωρίτερα, η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται υπέρ των εμβολίων Covid-19 χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Με πληροφορίες από ReutersΠηγή άρθρου: www.kathimerini.gr