Δύσκολες συνθήκες στην Ουκρανία, ενώ γίνεται προσπάθεια επανασύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου

Δύσκολες συνθήκες στην Ουκρανία, ενώ γίνεται προσπάθεια επανασύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου

Νυχτερινό μπλακ άουτ στο Κίεβο

AP Photo/Andrew Kravchenko

Επανασυνδέθηκαν με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί, που είχαν κλείσει την Τετάρτη για λόγους ασφαλείας μετά τα πολλαπλά ρωσικά χτυπήματα σε ουκρανικές υποδομές ενέργειας, που προκάλεσαν ευρείες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση. Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου και του Κιέβου, ωστόσο πρόκειται για αγώνα δρόμου εν μέσω χειμώνα και με δριμύ κρύο.

Το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε μέσω του δικτύου Telegram ότι «μετά τους χθεσινούς μαζικούς βομβαρδισμούς, το προσωπικό του ενεργειακού τομέα κατόρθωσε να επανασυνδέσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς κατά την διάρκεια του πρωινού», ενώ αναφέρεται ότι οι μονάδες θα αρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το βράδυ. Πρόκειται για τους σταθμούς του Χμελνίτσκι και του Ρίβνε (δυτική Ουκρανία) και του Πιβντενοουσκράινσκ (νότια Ουκρανία), που αποσυνδέθηκαν από το ηλεκτρικό δίκτυο αυτομάτως για την προστασία τους.

«Αν δεν υπάρξουν νέοι βομβαρδισμοί, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σημαντικά την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος στο ενεργειακό σύστημα μέχρι το τέλος της ημέρας», επισήμανε ο υπουργός Ενέργειας Γκερμάν Γκαλουσένκο, που διευκρίνισε ότι στο σύνολο της χώρας η κατάσταση είναι γενικά δύσκολη, αλλά σε ορισμένες περιοχές «η τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα έχει ήδη αυξηθεί». Έγινε κατορθωτό κρίσιμες υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα να επανασυνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, το 70% της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Επισήμανε ότι η υδροδότηση αποκαταστάθηκε στις συνοικίες της αριστερής όχθης του Δνείπερου και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υπόλοιπες περιοχές του Κιέβου θα τροφοδοτηθούν εντός της ημέρας.

AP Photo/Andrew Kravchenko

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι τα δημόσια μέσα μεταφοράς λειτουργούσαν σήμερα στο Κίεβο, με λεωφορεία να έχουν αντικαταστήσει τα τραμ για εξοικονόμηση ενέργειας. «Ας αντέξουμε κόντρα σε όλα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου.

Το Κίεβο ήταν ένας από τους βασικούς στόχους των ρωσικών επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις την Τετάρτη, ενώ η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη, που είχε 2,8 εκατομμύρια κατοίκους πριν από τον πόλεμο και όπου έχει ήδη χιονίσει και οι δρόμοι έχουν πάγο.

Μέχρι στιγμής, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποκαταστάθηκε στις περιφέρειες Κιροβόχραντ και Βινίτσια, αλλά και στο Σούμι, όπου οι 3.000 εργάτες ορυχείου, που είχαν εγκλωβιστεί εκεί στη διάρκεια διακοπής της ηλεκτροδότησης, ανέβηκαν στην επιφάνεια.

Στη νότια Ουκρανία, ο Βιτάλι Κιμ, ο περιφερειάρχης του Μικολάιφ, απηύθυνε έκκληση στους Ουκρανούς να είναι όσο το δυνατόν πιο φειδωλοί στην χρήση ενέργειας. «Η κατανάλωση αυξάνεται σήμερα το πρωί (κάτι το οποίο είναι λογικό) και δεν υπάρχει επαρκής δυνατότητα στο σύστημα να το ενεργοποιήσουμε για περισσότερους καταναλωτές!», έγραψε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Το ενεργειακό σύστημα είναι ενωμένο όπως όλοι μας! Είναι πολύ σημαντικό να σβήσετε κάποια φώτα που δεν χρειάζονται!», πρόσθεσε.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr