Δυσφορία στη Δύση για τη σύσφιξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας

Δυσφορία στη Δύση για τη σύσφιξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας

Την ανησυχία της Δύσης για την αυξανόμενη οικονομική συνεργασία Ερντογάν-Πούτιν, καταγράφουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

«Οι δυτικές πρωτεύουσες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας για τον αυξανόμενο κίνδυνο το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τιμωρητικά αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις», γράφουν οι FT.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξι δυτικοί αξιωματούχοι που μίλησανFinancial Times εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συμφωνία επέκτασης της εμπορικής και ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών που συμφωνήθηκε χθες στο Σότσι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι το μπλοκ των 27 μελών παρακολουθεί «όλο και περισσότερο» την τουρκορωσική συνεργασία, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η Τουρκία γίνεται «όλο και περισσότερο» μια πλατφόρμα για το εμπόριο με τη Ρωσία.

Ένας άλλος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας ως «άκρως καιροσκοπική», προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να επιστήσουμε την προσοχή των Τούρκων στις ανησυχίες μας».

Οι FT θυμίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει με δευτερογενείς κυρώσεις όποιες χώρες βοηθήσουν την Ρωσία να αποφύγει τις επιβεβλημένες κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνουν ακόμη ότι ανώτερος δυτικός αξιωματούχος έχει προτείνει ακόμη και αποχώρηση εταιρειών και τραπεζών από την Τουρκία αν η χθεσινή συμφωνία Ερντογάν-Πούτιν προχωρήσει. Η πρόταση αυτή είναι αρκετά ασυνήθιστη, σημειώνουν οι FT για να χρησιμοποιηθεί ως απειλή εναντίον κράτους μέλους του ΝΑΤΟ και έχει ήδη απορριφθεί από πολλούς δυτικούς αξιωματούχους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε για το πόσο δύσκολο θα ήταν να εφαρμοστεί μια τέτοια πρόταση, ωστόσο δεν απέκλεισε τη λήψη μέτρων αν οι δύο χώρες, Ρωσία και Τουρκία, πλησιάσουν πολύ η μια την άλλη.

Οσον αφορά στο τι μέτρα θα μπορούσαν να είναι αυτά, υποστήριξε ότι μια επίσημη κοινή απόφαση της ΕΕ θα ήταν δύσκολη αλλά μεμονωμένα κράτη θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση ζητώντας για παράδειγμα «περιορισμούς στην εμπορική χρηματοδότηση ή να ζητήσουν από τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να μειώσουν τη χρηματοδότηση προς τις τουρκικές εταιρείες».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας στους FT υποστήριξαν ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη συζήτηση στις Βρυξέλλες για πιθανά μέτρα κατά της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr