Δημοσκόπηση: Προβάδισμα για τους Πράσινους στη Γερμανία

Προβάδισμα για πρώτη φορά καταγράφουν οι Πράσινοι σε δημοσκόπηση των γερμανικών δικτύων RTL και ntv.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 28%, ενώ τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές θα ψήφιζε το 21%, εφόσον διεξάγονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή.

Από τις αρχές Μαρτίου, τα αδελφά κόμματα CDU/CSU έχουν χάσει το ένα τρίτο των ψηφοφόρων τους, ενώ οι Πράσινοι έχουν κερδίσει περισσότερο από 50%.

Επίσης, μόνο ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες (32%) πιστεύει ότι η επιλογή του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ ως υποψηφίου των CDU/CSU για την καγκελαρία ήταν μια καλή απόφαση.

Από την άλλη πλευρά, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) είναι της άποψης ότι οι πιθανότητες εκλογικής νίκης Χριστιανοδημοκρατών/Χρισταινοκοινωνιστών έχουν μειωθεί. Οι ψηφοφόροι του CDU μάλιστα το πιστεύουν σε ποσοστό το 67% και του CSU, του οποίου ο πρόεδρος είναι ο Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος τελικά ηττήθηκε από τον Λάσετ, σε ποσοστό 90%.

Το 54% πιστεύει ότι η επιλογή της συμπροέδρου των Πράσινων Αναλένα Μπέρμποκ ως υποψήφιας καγκελαρίου είναι μια καλή απόφαση (56% στα δυτικά κρατίδια και 41% στα ανατολικά). Εκτός από τους υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η πλειονότητα των ψηφοφόρων όλων των άλλων κομμάτων αξιολογεί την απόφαση ως καλή.

Το 35% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πιθανότητες των Πρασίνων έχουν βελτιωθεί με την Μπέρμποκ και μόνο το 13% πιστεύει ότι οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί. Ωστόσο, η πλειονότητα δεν έχει σαφή γνώμη σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Εάν διεξάγονταν οι εθνικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) θα λάμβανε 13%, δηλαδή δύο μονάδες λιγότερες από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) βελτιώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και θα λάμβανε 12%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) βελτιώνεται κατά μία μονάδα και θα λάμβανε 7%. Το AfD θα παρέμενε στο 11%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, RTL, NTV

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr