Δημοψηφίσματα στην Ουκρανία: το Κίεβο καταγγέλλει «εξαναγκασμό» πολιτών

Δημοψηφίσματα στην Ουκρανία: το Κίεβο καταγγέλλει «εξαναγκασμό» πολιτών

Στις ελεγχόμενες από τον ρωσικό στρατό περιοχές συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα τα δημοψηφίσματα με αίτημα την προσάρτηση αυτών των εδαφών από τη Ρωσία, στην οποία παράλληλα είναι σε εξέλιξη η μερική επιστράτευση που έχει διατάξει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παρά το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες και το Κίεβο έχει καταδικάσει αυτά που χαρακτηρίζουν «ψευδο-δημοψηφίσματα», η διαδικασία συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου. Το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι πολίτες που ζουν στις τέσσερις αυτές περιοχές (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) εξαναγκάζονται να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και τους έχει απαγορευθεί να φύγουν, έως ότου τελειώσει η ψηφοφορία. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Μάλιστα, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένοπλες ομάδες μπήκαν σε σπίτια και οι υπάλληλοι απειλήθηκαν με απολύσεις εάν δεν συμμετείχαν στο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία Tass και Interfax, στην περιοχή του Ντόνετσκ, η συμμετοχή την Παρασκευή ήταν 23,6%, 20,5% στη Ζαπορίζια και 15% στη Χερσώνα. «Κατά την άποψή μας, αυτό αρκεί για την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας», φέρεται να είπε η επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Χερσών που έχει εγκατασταθεί στη Ρωσία, Μαρίνα Ζαχάροβα.

Εκλογικά τμήματα δημιουργήθηκαν επίσης στη Μόσχα, για τους κατοίκους αυτών τεσσάρων περιοχών που ζουν τώρα στη Ρωσία. Υποστηρικτές της κυβέρνησης που κυματίζουν σημαίες παρευρέθηκαν σε συγκεντρώσεις στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη υπέρ των δημοψηφισμάτων και της πολεμικής προσπάθειας.

Ζελένσκι: «Κρυφτείτε από τη ρωσική επιστράτευση»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό μήνυμά του είπε ότι τα δημοψηφίσματα θα «καταδικαστούν απερίφραστα» από όλο τον κόσμο, όπως και η επιστράτευση που έχει ξεκινήσει στη Ρωσία, αλλά και στην Κριμαία και στις ελεγχόμενες από τον ρωσικό στρατό περιοχές της Ουκρανίας. Χαρακτήρισε αυτές τις ρωσικές ενέργειες «όχι απλώς εγκλήματα κατά του διεθνούς δικαίου και του ουκρανικού δικαίου, είναι εγκλήματα κατά συγκεκριμένων ανθρώπων, εναντίον ενός έθνους».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση στους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών «να αντισταθούν στις προσπάθειες επιστράτευσής τους» για να πολεμήσουν με τον ρωσικό στρατό. «Κρυφτείτε από τη ρωσική επιστράτευση με όποιον τρόπο μπορείτε. Αγνοήστε τις διαταγές. Προσπαθήστε να μετακινηθείτε στην επικράτεια της ελεύθερης Ουκρανίας», είπε ενώ προέτρεψε όσους έχουν ήδη αναγκαστικά καταταγεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «να σαμποτάρουν», «να επέμβουν» και να δώσουν πληροφορίες στην Ουκρανία.

«Σήμερα, το καλύτερο για τους κατοίκους της Χερσώνας θα ήταν να μην ανοίξουν τις πόρτες τους», είπε από την πλευρά του ο Γιούρι Σομπολέφσκι, ο εκτοπισμένος πρώτος αντιπρόεδρος του συμβουλίου της Χερσώνας.

Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία αυτονομιστικής περιοχής του Ντόνετσκ, είπε ότι η «προπαγάνδα» του Κιέβου για παραβιάσεις στoχεύει στο δυτικό ακροατήριο, ανέφερε το πρακτορείο Tass.

Αν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων είναι υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, τότε η Μόσχα θα μπορέσει να επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνέχισης του πολέμου. Άλλωστε, η μερική επιστράτευση που κηρύχθηκε και στόχο έχει να συγκεντρωθούν 300.000 άνδρες, δείχνει ότι ο πόλεμος θα αργήσει να τελειώσει. Ενώ εντείνονται οι πληροφορίες ότι νέοι Ρώσοι φεύγουν από τη χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευσή τους.

Και παρά τις νέες διαβεβαιώσεις από τον πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, η ανησυχία είναι διάχυτη.

«Δεν απειλούμε κανέναν με πυρηνικά όπλα. Τα κριτήρια για τη χρήση του περιγράφονται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής. Τόνισε ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει «ανοικτή σύγκρουση» με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ και δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν γνωρίζει επίσης τον κίνδυνο μίας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της σύρραξης στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν τα πυρηνικά όπλα ως μια επιλογή in extremis: μια τρομακτική προοπτική σε έναν πόλεμο που έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια και έχει χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία.

Καταδίκες

Η Ουκρανία, οι δυτικοί ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τα δημοψηφίσματα ως παράνομο πρόδρομο της παράνομης προσάρτησης, καθώς δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει τραπεί σε φυγή λόγω του πολέμου.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, μιλώντας στην Οτάβα, αποδοκίμασε τα «ψεύτικα δημοψηφίσματα», λέγοντας ότι η Ρωσία «παραβιάζει πλέον ολοκληρωτικά τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις αρχές του, τις αξίες του, όλα όσα πρεσβεύει ο ΟΗΕ».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία θα ενισχύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία ως απάντηση στα δημοψηφίσματα. 

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα δημοψηφίσματα που φαίνονται να είναι ένα βήμα προς τη ρωσική προσάρτηση και ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε την υποτιθέμενη προσάρτηση εάν συμβεί», πρόσθεσε η G7.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr