Διαδηλώσεις κατά Καντάφι και Χάφταρ με φόντο τις εκλογές στη Λιβύη

→ Χαλίφα Χάφταρ (φωτογραφία αρχείου)

EPA/PHILIPPE WOJAZER / POOL

Οι προεδρικές εκλογές στη Λιβύη είναι προ των πυλών, έπειτα από μακροχρόνια εμφύλια διαμάχη που δίχασε (και εξακολουθεί να διχάζει) τη χώρα. 

Πριν από λίγες ημέρες τόσο ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι (ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ αλ Καντάφι), όσο και ο Χαλίφα Χάφταρ (ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης) ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα.

Το βράδυ της Παρασκευής, αρκετές εκατοντάδες Λίβυοι διαδήλωσαν στην Τρίπολη και τη Μιζουράτα διαμαρτυρόμενοι για αυτές τις δύο υποψηφιότητες. Στην πρωτεύουσα, οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν λιβυκές σημαίες και βερβερικά λάβαρα, καθώς και πλακάτ, στα αραβικά και τα αγγλικά, όπου χαρακτήριζαν τους δύο υποψηφίους «εγκληματίες πολέμου». Ορισμένοι ποδοπάτησαν φωτογραφίες του Χάφταρ και του Καντάφι, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια παρόμοια συγκέντρωση «πολλών εκατοντάδων» διαδηλωτών έγινε και στη Μιζουράτα, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Libya Febrayer. «Ναι στις εκλογές, όχι στους εγκληματίες», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι. Στην Τρίπολη, ένας διαδηλωτής φώναξε στα αγγλικά: «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια». 

«Όχι στους νόμους του Αγκίλα» (Σάλεχ, του προέδρου του Κοινοβουλίου) και «Όχι σε εκλογές χωρίς Σύνταγμα» έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους Καντάφι και Χάφταρ, υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο πρόεδρος της Βουλής Ακίλα Σάλεχ.

Ο «οδικός χάρτης» που καταρτίστηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις αρχές του έτους για να βγει η Λιβύη από την κρίση προέβλεπε ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στις 24 Δεκεμβρίου. Ωστόσο τον Οκτώβριο το κοινοβούλιο αποφάσισε να γίνουν οι προεδρικές την καθορισμένη ημερομηνία και οι βουλευτικές έναν μήνα αργότερα.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr