«Χρυσή» συμφωνία Μακρόν με τα ΗΑΕ για την αγορά «Ραφάλ»

Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον υπουργό Άμυνας των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Νααγιάν, από την επίσκεψη του στο Παρίσι

AP Photo/Thibault Camus, File

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία αγοράς 80 πολεμικών αεροσκαφών τύπου Rafale από τη Γαλλία, συνολικής αξίας 16 δισ. ευρώ. Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Περσικό Κόλπο, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες διμερείς συμφωνίας.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη συμφωνία μέσω Twitter, ενώ αναμένεται η επιβεβαίωση και από την μεριά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η συμφωνία αυτή είναι γίνεται για να αντικατασταθεί ο στόλος των 60 πεπαλαιωμένων Mirage 2000 που είχαν αγοράσει τα ΗΑΕ στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Τα ΗΑΕ είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος πελάτης της γαλλικής στρατιωτικής βιομηχανίας, με βάση τα δεδομένα της περιόδου 2011-2020, με παραγγελίες 4,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία από έκθεση επιτροπής του γαλλικού κοινοβουλίου αρμόδιας για τις εξαγωγές όπλων της χώρας.

Αγοράζοντας τα Rafale, της εταιρείας Dassault Aviation, τα Εμιράτα θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Κατάρ, που αγόρασε 36, καθώς και την Αίγυπτο (απέκτησε 24 το 2015, άλλα 30 το 2021).

Τον Εμανουέλ Μακρόν στην περιοδεία του συνοδεύουν κορυφαίοι υπουργοί του, οι Ζαν-Ιβ Λεντριάν (Εξωτερικών), Μπρουνό Λεμέρ (Οικονομίας) και Φλοράνς Παρλί (Άμυνας), αλλά και επικεφαλής μεγάλων γαλλικών βιομηχανικών ομίλων (Airbus, Thalès, Air Liquide, EDF κ.λπ.).

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr