Χιλιάδες Κουβανοί κατέβηκαν στους δρόμους

Η οικονομική κρίση και η κακή διαχείριση της πανδημίας είναι οι αιτίες της αγανάκτησης του λαού (φωτ. A.P. Photo / Eliana Aponte).

ΑΒΑΝΑ. Απελπισμένοι και οργισμένοι από τη μακρά οικονομική κρίση, την πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα και την απόλυτη αδιαφορία της κυβέρνησης, χιλιάδες Κουβανοί κατέλαβαν τους δρόμους πολλών αστικών κέντρων, την Κυριακή, από την πρωτεύουσα Αβάνα μέχρι το Σαντιάγο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις πολυετείς ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Αυτή η εξαιρετικά ασυνήθιστη για την Κούβα εκδήλωση όμως είχε και έναν ακόμη στόχο.

Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη ελευθερίας στο νησιωτικό κράτος, με το μοναδικό σύνθημα στο στόμα πολλών να είναι η λέξη «Ελευθερία». Ταυτόχρονα, κάλεσαν τον πρόεδρο της χώρας, Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ, να παραιτηθεί. Δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος με δακρυγόνα και χημικά, ενώ έγιναν πολλές συλλήψεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλείται το CNN, οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας συλλάμβαναν διαδηλωτές και τους πετούσαν μέσα σε αστυνομικά λεωφορεία σαν σακιά. Σε πολλές περιπτώσεις, τα επεισόδια μεταβλήθηκαν σε μάχες σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, οι οποίοι τους πετούσαν πέτρες και αναποδογύρισαν ένα περιπολικό.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ επέρριψε την ευθύνη για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις. Δεν προχώρησε, ωστόσο, σε καμία παραχώρηση προς τους πολίτες, αλλά αντιθέτως ενθάρρυνε τους οπαδούς του να συγκρουστούν μαζί τους. «Το πρόσταγμα της μάχης δόθηκε. Οι επαναστάτες πρέπει να βρίσκονται στους δρόμους», τόνισε, καταγγέλλοντας τους διαδηλωτές ως βανδάλους, που έσπασαν και λαφυραγώγησαν καταστήματα, αλλά και ως «επαίσχυντους παραβατικούς» που θέλουν να κατακερματίσουν την κομμουνιστική επανάσταση στο νησί. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του για τους Κουβανούς διαδηλωτές, καλώντας τον Κουβανό πρόεδρο να αφουγκραστεί τα αιτήματα του λαού και να τα ικανοποιήσει. «Ακούμε το δυνατό σάλπισμα για ελευθερία και απελευθέρωση από τη μάστιγα της πανδημίας, τις δεκαετίες καταστολής και οικονομικών δεινών που επέφερε στον λαό της Κούβας το ολοκληρωτικό καθεστώς της», καταλήγει η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου. 

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr