Χιλή: Ένταλμα σύλληψης για τον αστυνομικό που πέταξε 16χρονο διαδηλωτή από γέφυρα

Σάλος έχει προκληθεί στη Χιλή μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο με περιστατικό αστυνομικής βίας κατά έφηβου διαδηλωτή. Το βίντεο ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας το βράδυ της Παρασκευής και δείχνει έναν αστυνομικό να ρίχνει στην κυριολεξία από τη γέφυρα Πίο Νόνο έναν νεαρό διαδηλωτή.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αλλαγή στη Χιλή, η αστυνομική βαρβαρότητα όχι μόνο δεν σταματά αλλά επιδεινώνεται.

Σε βίντεο που έχουν καταγράψει κάμερες ασφαλείας που έχει κυκλοφορήσει εικονίζεται αστυνομικός να σπρώχνει 16χρονο διαδηλωτή καθώς τρέχει για να αποφύγει την αστυνομία, μαζί με άλλους διαδηλωτές στην άκρη της γέφυρας, με τρόπο που τον κάνει να πέσει από τη γέφυρα, πάνω από το κιγκλίδωμα.

Ο αστυνομικός δεν προσέφερε την παραμικρή βοήθεια στον έφηβο ενώ έδωσε ψευδή στοιχεία στις αρχές.

Η αναμετάδοση των στιγμιότυπων προκάλεσαν αγανάκτηση στη Χιλή. Το Σαββατοκύριακο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αστυνομικού ο οποίος φέρεται να είναι το πρόσωπο που καταγράφηκε στο βίντεο. Τον αστυνομικό βαρύνει η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας ενώ παράλληλα η εισαγγελία κατηγορεί τον αστυνομικό για τον λόγο ότι έδωσε μη αληθές στοιχεία στις αρχές και για τη μη παροχή βοήθειας στον νεαρό.

Η ακροαματική διαδικασία αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Διαδικτύου.

Ο νεαρός επέζησε, παρότι έπεσε από ύψος επτά μέτρων στην όχθη του Ρίο Μαπότσο. Έχει υποστεί διάσειση και κατάγματα στους καρπούς, σύμφωνα με γιατρούς στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, τους οποίους επικαλέστηκαν ΜΜΕ της Χιλής. Η κατάστασή του ήταν σταθερή χθες.

(AP Photo/Aliosha Marquez Alvear)

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους της Χιλής καθημερινά για να προβάλλουν διάφορά κοινωνικά αιτήματα και να καταγγείλουν τις κραυγαλέες ανισότητες στη χώρα. Ζητούσαν καλύτερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και η κυβέρνηση να απομακρυνθεί από το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο. Οι δυνάμεις ασφαλείας, τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός, που κλήθηκε να επέμβει, κατηγορούνται για πάνω από τριάντα θανάτους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Χιλής, τουλάχιστον 460 διαδηλωτές υπέστησαν οφθαλμικούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των περυσινών κινητοποιήσεων και ταραχών, καθώς αστυνομικοί έριξαν εσκεμμένα σκάγια, δακρυγόνα και νερό υπό πίεση στα πρόσωπα διαδηλωτών σε δεκάδες περιπτώσεις. Δύο από τους τραυματίες υπέστησαν ολική τύφλωση δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν στα τέλη Αυγούστου στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται για τις υποθέσεις τους. Άλλοι 35 έχασαν την όρασή τους από ένα μάτι.

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή άρθρου: www.ert.gr