«Big in Japan» ο κ. πρωθυπουργός

«Big in Japan» ο κ. πρωθυπουργός

Δανείζομαι τον τίτλο από ένα δημοφιλές τραγούδι της ποπ σκηνής τη δεκαετία του ’80, γιατί θυμίζει πολύ το πώς επιχείρησε να αντιδράσει ο κ. Μητσοτάκης στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και υποστηρίχτηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός φρόντισε να περιορίσει όσο μπορούσε τον χρόνο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης και αναχώρησε για την Ιαπωνία, όπου ήδη βρίσκεται για να συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου, τον πρωθυπουργό και στελέχη επιχειρήσεων. Ενα ευχάριστο τριήμερο για τον κ. Μητσοτάκη και τη συνοδεία του.

Και πώς συνδέεται μ’ αυτό το ταξίδι το τραγούδι του γερμανικού συγκροτήματος Alphaville που αναφέρεται στον τίτλο; Ποιος είναι αυτό που δηλώνει «Big» (Μέγας ή Σπουδαίος) στην Ιαπωνία; Οι στίχοι του τραγουδιού περιγράφουν τη φαντασίωση κάποιων που, ενώ περιφέρονται στη μιζέρια του κοινωνικού περιθωρίου των τοξικοεξαρτημένων γύρω από τον Ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, σκέφτονται ότι μπορεί να είναι «σπουδαίοι» σε έναν άλλο κόσμο τόσο μακρινό όσο η Ιαπωνία.

Και επειδή η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης δεν «είδε» την απόλυτη αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να αντικρούσει το τεκμηριωμένο «κατηγορώ» του κ. Τσίπρα, μπορεί ο κ. πρωθυπουργός να εξακολουθεί να αισθάνεται «Big in Japan». Οποιος αμφιβάλλει, ας παρακολουθήσει τις δύο ομιλίες που έχουν ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής.

Θα περιοριστώ στην εισαγωγή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος φρόντισε να αναφερθεί στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και μάλιστα επέκρινε την αντιπολίτευση που δεν τον χειροκρότησε.

Μητσοτάκης, Βορίδης, Γεωργιάδης στη Βουλή και το 2019. Ενα αχώριστο τρίο από την εποχή που οι δύο ήταν στο ΛΑΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Αλλά το ζήτημα αυτό είναι ακόμα μια ένδειξη θρασύτητας εκ μέρους του. Γιατί είναι εκείνος που έχρισε αντιπρόεδρο του κόμματός του τον Αδ. Γεωργιάδη, τον άνθρωπο δηλαδή που πρόβαλε με πάθος επί μήνες από τις εκπομπές του το πιο ακραίο αντισημιτικό πόνημα του Κ. Πλεύρη «Οι Εβραίοι. Ολη η αλήθεια». Εχουμε αναλυτικά αναφερθεί σ’ αυτά τα ζητήματα από τις στήλες της «Εφ.Συν.» -και πολύ παλιότερα της «Ελευθεροτυπίας»- χωρίς να λάβουμε καμιά σοβαρή απάντηση, παρά μόνο ένα εξώδικο από τον κ. Γεωργιάδη. Είναι γνωστή και η πιο προσεκτική αλλά ανάλογη στάση του κ. Βορίδη, ενώ ο πιο «άτεχνος» από το τρίο Θάνος Πλεύρης είναι εκείνος που έχει εκτεθεί ως συνήγορος του πατέρα του με το ατράνταχτο επιχείρημα «δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι “θέλω να εξοντώσω κάποιον”;»

Στην ίδια κατηγορία «επιχειρημάτων» του κ. Μητσοτάκη ανήκει και η επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ και ονομαστικά στον Νίκο Βούτση με την κατηγορία ότι έκανε συμμαχία με τη Χρυσή Αυγή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική. Αλλά, όπως μπορεί καθένας εύκολα να διαπιστώσει, πρόκειται για χοντροκομμένο ψέμα, εφόσον η ναζιστική οργάνωση καταψήφισε (μαζί με τη Ν.Δ.) την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τα ντοκουμέντα που αποκαλύφθηκαν από τις δικαστικές αρχές αποδείχτηκε ότι ο γεν. γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, Π. Μπαλτάκος, έδινε γραμμή στη Χρυσή Αυγή για την ψήφο σε νομοσχέδια που καταψήφιζε το συμπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ.

Και βέβαια τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης εξέθεσε τη χώρα διεθνώς, όταν συναίνεσε στον διορισμό μιας εκπροσώπου του ακραίου αντισημιτισμού στην αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου.

Αλλά στην ίδια ομιλία ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε πόσο λίγο σέβεται τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Στο ξεκίνημά του αναφέρθηκε στο «Ποτέ ξανά», το παγκόσμιο σύνθημα της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Μαζί, λοιπόν, με όλον τον κόσμο συμμεριζόμαστε το σύνθημα “Ποτέ ξανά”». Δεν πέρασαν ούτε λίγα λεπτά και ο κ. Μητσοτάκης αναφώνησε το ίδιο σύνθημα, μόνο που αυτή τη φορά αναφερόταν στα θύματα από την πυρκαγιά στο Μάτι: «Κοιτάξτε, δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να ακούει αυτές τις καταθέσεις των χαροκαμένων συμπολιτών μας και να μην αισθάνεται ένα σφίξιμο στον λαιμό, αλλά και να λέει μέσα του “Ποτέ ξανά”».

Είναι γνωστό ότι από τη στιγμή που δεν ήταν δυνατόν να αμφισβητηθεί το Ολοκαύτωμα, εκείνο που επιχείρησαν οι ανά τον κόσμο αναθεωρητές της Ιστορίας ήταν να σχετικοποιήσουν τη ναζιστική θηριωδία εναντίον των Εβραίων ως ιστορικό γεγονός. Αν για το Ολοκαύτωμα και για το Μάτι προβάλλουμε το ίδιο σύνθημα, τότε το οργανωμένο ναζιστικό έγκλημα με τα έξι εκατομμύρια νεκρούς μειώνεται στα όρια μιας τραγωδίας που προκλήθηκε από μια τοπική φυσική καταστροφή.

Εδώ ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί το σκεπτικό των αρνητών του Ολοκαυτώματος, που έχουν πρώτο στόχο την προσπάθεια συρρίκνωσης του αριθμού των θυμάτων. Μιμείται τον αντιπρόεδρό του, ο οποίος δήλωνε στις τηλεοπτικές εκπομπές του: «Για μένα δεν έχει καμιά σημασία αν σκοτώθηκαν 6 εκατ. Εβραίοι, 5 εκατ. Εβραίοι, 300 χιλ. Εβραίοι ή ένας Εβραίος». Υποτίθεται ότι έτσι έδειχνε ο κ. Γεωργιάδης τη δήθεν απόλυτη αντίθεσή του στο Τρίτο Ράιχ. Αλλά βέβαια για την ιστορική αποτίμηση του Ολοκαυτώματος αυτό είναι το καίριο ζήτημα. Γιατί η ιδιαιτερότητα του χιτλερισμού ήταν ότι ανέπτυξε αυτή την τερατώδη βιομηχανία εξόντωσης του εβραϊκού λαού.

Για το πώς σκέφτεται και λειτουργεί ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, ισχύει ο τελευταίος στίχος του ποπ τραγουδιού: «Τα πράγματα είναι εύκολα όταν είσαι μεγάλος στην Ιαπωνία».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr