Απορρίπτει το Βερολίνο την «εκτός πραγματικότητας» πρόταση Λουκασένκο

Αποθήκη κέντρου logistics στο κλειστό συνοριακό πέρασμα Κουζνίτσα όπου έχουν στοιβάξει τους 2.000 κυρίως Ιρακινούς Κούρδους, πρόσφυγες και μετανάστες

Maxim Guchek/BelTA via AP

Το Βερολίνο δεν αποδέχεται την πρόταση του Λουκασένκο για την υποδοχή από την Γερμανία 2.000 μεταναστών που βρίσκονται στο λευκορωσικό έδαφος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε σήμερα τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για την τύχη των μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι σε λευκορωσικό έδαφος στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε.

Οι Δυτικοί κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι δημιούργησε τεχνητά την κρίση, οργανώνοντας τη ροή μεταναστών από την Μέση Ανατολή προς το Μινσκ και διοχετεύοντάς τους στην συνέχεια προς τα πολωνικά σύνορα με την υπόσχεση της εύκολης διέλευσης στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλοντας να την εκδικηθούν για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει κατά του λευκορωσικού καθεστώτος σχετικά με την καταστολή του κινήματος της αντιπολίτευσης.

«Περιμένω από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στην ερώτηση που αφορά τους 2.000 μετανάστες», δήλωσε σήμερα ο Λουκασένκο, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί τους μετανάστες. «Η Μέρκελ μου υποσχέθηκε ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επρόκειτο να εξετάσουν το πρόβλημα σε επίπεδο Ε.Ε.», διαβεβαίωσε ο Λουκασένκο, ο οποίος επικοινώνησε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα με την καγκελάριο της Γερμανίας. «Αλλά δεν το κάνουν», είπε προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες αρνούνται κάθε επαφή για το θέμα παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Λευκορωσίας. «Θα ζητήσουμε από τους Γερμανούς να τους δεχθούν», είπε.

Η Λευκορωσία διαβεβαίωσε την περασμένη βδομάδα ότι η καγκελάριος της Γερμανίας επρόκειτο να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για τη διέλευση 2.000 μεταναστών που παραμένουν στα σύνορα προς την Γερμανία.

Ο ισχυρισμός αυτό διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από την γερμανική κυβέρνηση.

«Η ιδέα ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος προς την Γερμανία για 2.000 μετανάστες – και εμείς το είπαμε την περασμένη εβδομάδα – δεν αποτελεί αποδεκτή από τη Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, αντιδρώντας στους ισχυρισμούς του Λουκασένκο.

Τις εν εξελίξει επαφές της Ε.Ε. με το Μινσκ επανέλαβε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ερωτηθείς σχετικά με τα τελευταία σχόλια του Αλεξάντρ Λουκασένκο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και τις τεχνικές συζητήσεις. Παράλληλα, ο Πίτερ Στάνο τόνισε ότι συνήθως δε γίνονται σχόλια για το «τι λέει ο κ. Λουκασένκο γιατί πολλά από αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Ήμασταν ξεκάθαροι σε αυτά που λέμε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το τι θα κάνουμε όσον αφορά στην βοήθεια της Ε.Ε. ή την πιθανή συνδρομή προς επίλυσιν αυτής της τεχνητά δημιουργηθείσας κρίσης. Είμαστε σε επαφή με πολλούς από τους συνομιλητές στη Λευκορωσία. Μπορώ να υπενθυμίσω την επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών . Ο Ύπατος Εκπρόσωπος είχε δύο φορές τις τελευταίες επτά ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης είχαν επίσης μερικές φορές επικοινωνία με τους ομολόγους τους στο Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας», σημείωσε ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Από τη δική μας πλευρά αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει αλληλεπίδραση ακριβώς στη γραμμή που λέμε ότι αναζητούμε την πιθανότητα να διατηρηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και της Λευκορωσίας σε τεχνικό επίπεδο έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε στις προσπάθειες επαναπατρισμού των πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στη Λευκορωσία», κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.

Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους ιρακινοί Κούρδοι, είχαν εγκλωβισθεί στα παγωμένα δάση στα σύνορα ανάμεσα στην Λευκορωσία και την Πολωνία ελπίζοντας να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Περί τους 400 επαναπατρίσθηκαν την Πέμπτη με αεροπλάνο στο Ιράκ και περίπου 2.000 μεταφέρθηκαν σε υπόστεγο κέντρου επιμελητείας κοντά στα σύνορα.

►Κατά τη σημερινή κυβερνητική συνεδρίαση στη Λευκορωσία, ο Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Πολωνία, η οποία μπορεί «να οδηγήσει σε πόλεμο», όπως μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Πρέπει να φθάσουμε στους Πολωνούς, σε κάθε Πολωνό, και να τους δείξουμε ότι δεν είμαστε βάρβαροι, ότι δε θέλουμε σύγκρουση. Δεν την χρειαζόμαστε. Διότι καταλαβαίνουμε ότι, αν τα πράγματα πάνε πολύ μακριά, ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος», είπε ο λευκορώσος πρόεδρος. «Και αυτό θα ήταν καταστροφή. Αυτό το καταλαβαίνουμε πολύ καλά. Δεν θέλουμε κανενός είδους ανάφλεξη».

Προειδοποίησε επίσης ότι η Πολωνία θα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες της υλοποίησης της απειλής της να κλείσει το σιδηροδρομικό συνοριακό πέρασμα με τη Λευκορωσία, λέγοντας ότι, στην περίπτωση αυτή, η κυκλοφορία των τρένων θα εκτραπεί για να περάσει μέσα από την εμπόλεμη ζώνη του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι προειδοποίησε χθες ότι η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με την Λευκορωσία μπορεί να είναι το πρελούδιο για κάτι χειρότερο, ενώ, σύμφωνα με τους πολωνούς συνοριοφύλακες, οι λευκορωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να μεταφέρουν μετανάστες στα σύνορα.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr