Αννα Διαμαντοπούλου: Γιατί αποδέχθηκα την πρόταση Μητσοτάκη για τον ΟΟΣΑ -Το παρασκήνιο μιας πολιτικής έκπληξης | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με άρθρο της στα «Νέα» η Άννα Διαμαντοπούλου εξηγεί γιατί αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διεκδικήσει την ηγεσία του ΟΟΣΑ και να εκλεγεί στη θέση του Άνχελ Γκουρία.

«Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών σε αυτή τη μεταβατική και ταραχώδη φάση της ιστορίας, με τις γεωπολιτικές αλλαγές, την ψηφιακή επανάσταση και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, είναι καθοριστικός και επιδραστικός για έναν συντονισμένο και καλύτερο κόσμο. Κι εμείς, πιστεύω έχουμε όλα τα εφόδια να πλοηγήσουμε με επιτυχία έναν μεγάλο διεθνή οργανισμό, όπως ο ΟΟΣΑ, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η Ελλάδα σήμερα, μετά από τη σκληρή δοκιμασία της τελευταίας μεγάλης οικονομικής κρίσης, ανέκαμψε και απέδειξε την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών της και τη συνοχή της κοινωνίας της. Η στάση της αυτή αναγνωρίζεται και ανοίγει ευκαιρίες. Τώρα καλείται να αναπτύξει τις δυνατότητές της για μια θαρραλέα και εποικοδομητική εξωστρέφεια.

Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της υποψηφιότητάς μου για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, είναι προσωπική τιμή και ευθύνη, αλλά κυρίως είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας στον εξωστρεφή δυνατότητα της χώρας. Και μόνη η πορεία της διεκδίκησης της ηγεσίας ενός σημαντικού διεθνούς οργανισμού, αξίζει την οργανωμένη κοινή μας προσπάθεια. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία για την προβολή των θετικών μας πεπραγμένων.

Πέρα από τον σπουδαίο προορισμό, υπάρχει ένα θαυμάσιο ταξίδι. Για την Ελλάδα. Η Ελλάδα που ακράδαντα πιστεύω ότι μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής διεθνών εξελίξεων, παρά το μικρό της μέγεθος, συμβάλλοντας με το δημιουργικό πνεύμα της, αλλά και τις πλούσιες εμπειρίες της. Με συμπόρευση των εθνικών δυνάμεων, με αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων του ανθρώπινου δυναμικού της και με εξασφάλιση εκείνων των διεθνών συμμαχιών, που οραματίζονται έναν κόσμο ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας», αναφέρει η Αννα Διαμαντοπούλου.

Το παρασκήνιο της πρότασης Μητσοτάκη

Πράγματι, η έκπληξη ήταν μεγάλη γι’ αυτούς που δεν ήξεραν τι είχε αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η Άννα Διαμαντοπούλου θα είναι υποψήφια εκ μέρους της Ελλάδας για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ.

«Η κ. Διαμαντοπούλου αποτελεί μια υπερκομματιική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Η επιλογή της Άννας Διαμαντοπούλου, που είχε κλείσει εδώ και έναν μήνα, ήταν σχεδόν μονόδρομος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη- δεν υπήρξε καμία συζήτηση για άλλους πιθανούς υποψηφίους, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα». Η επαφή ήταν προσωπική (οι μεταξύ τους σχέσεις είναι πολύ καλές) και η απάντηση θετική, ωστόσο κρατήθηκε κρυφή μέχρι χθες. Η θέση άλλωστε έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και απαιτήσεις, αλλά και συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία η Διαμαντοπούλου τα πληρούσε καθώς μετά την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε μέσω του διαδικτύου να συμμετέχει στη διεθνή πολιτική. Αυτή είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η Ελλάδα διεκδικεί την προεδρία του ΟΟΣΑ.

Η Αννα Διαμαντοπούλου πήρε την απόφαση, λένε οι πληροφορίες που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ, έχοντας με το μέρος της και το γεγονός ότι η θέση έχει πολύ καιρό να έρθει σε υποψήφιο από χώρα της Ευρώπης, αλλά και λόγω του ίδιου του προσώπου που προτείνεται, το οποίο μεταξύ άλλων είναι γυναίκα. Οι γυναίκες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις μεγαλύτερες θέσεις ευθύνης εντός της Ε.Ε., δείχνοντας μια συγκεκριμένη διάθεση που διευκολύνει τη στήριξη της υποψηφιότητας Διαμαντοπούλου από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στον ΟΟΣΑ – πρόκειται για τις 22 εκ των 37 κρατών – μελών.

Μια κίνηση-έκπληξη

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι ένα στέλεχος που δεν προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, όπως πολλά κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί που στελεχώνουν κορυφαίες θέσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως δεν ήθελε κομματικό στίγμα για τη θέση, που δεν πρέπει να μπερδεύεται με αυτή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, στην οποία βρίσκεται ο Γιώργος Πρεβελάκης. Το μετριοπαθές προφίλ της κ. Διαμαντοπούλου δείχνει παράλληλα πως το άνοιγμα στον χώρο του πολιτικού Κέντρου, το οποίο ο Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει αξιοποιώντας στελέχη του ευρύτερου ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση στη ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Διαμαντοπούλου και τα θετικά λόγια από το ΚΙΝΑΛ, ξέσπασε καυγάς με τον ΣΥΡΙΖΑ για την «συγκυβέρνηση de facto του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ», όπως ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της.Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr