Αναχώρησε το πρώτο φορτίο με σιτηρά από την Οδησσό

Αναχώρησε το πρώτο φορτίο με σιτηρά από την Οδησσό

Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά ξεκίνησε από το λιμάνι της Οδησσού, ανακοίνωσαν σήμερα το Κίεβο και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας,

Το φορτηγό πλοίο Razoni, με σημαία Σιέρα Λεόνε, αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού για τον Λίβανο, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο.

«Η Ουκρανία μαζί με τους εταίρους μας έκανε ένα ακόμη βήμα σήμερα για την πρόληψη της πείνας στον κόσμο», δήλωσε ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, υπουργός υποδομών της Ουκρανίας.

Ο Κουμπράκοφ τόνισε ότι η Ουκρανία έκανε «τα πάντα» για να αποκαταστήσει τα λιμάνια και ότι η άρση του αποκλεισμού θα έδινε στην οικονομία της Ουκρανίας 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα συναλλάγματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, το Razoni μεταφέρει πάνω από 26.000 τόνους καλαμποκιού.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, όπου θα επιθεωρηθεί, προτού του επιτραπεί να μεταβεί στον Λίβανο, ανέφερε το υπουργείο.

Προηγουμένως σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο ανέφερε ότι ο απόπλους θα γίνει στις 08:30 και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αναχωρήσεις μέσω των συμφωνημένων «θαλάσσιων διαδρόμων» καθώς «οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί».

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπήρχαν 17 πλοία ελλιμενισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας με σχεδόν 600.000 τόνους φορτίου. Από αυτά, 16 κατείχαν ουκρανικά σιτηρά με συνολικό όγκο περίπου 580.000 τόνων.

Χαιρετίζουν ΟΗΕ, Τουρκία και Ουκρανία

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει θερμά» τη σημερινή αναχώρηση του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηρά, δήλωσε ένας εκπρόσωπος. «Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι αυτό θα φέρει τη σταθερότητα και την αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα πιο εύθραυστα ανθρωπιστικά πλαίσια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Το πρώτο πλοίο με σιτηρά, το οποίο αναχώρησε από την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης, θα αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης αύριο, Τρίτη, γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) για μια κοινή επιθεώρηση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο, ειναι «μια ανακούφιση για τον κόσμο».

«Ημέρα ανακούφισης για τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους φίλους μας της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς τα πρώτα ουκρανικά δημητριακά αναχωρούν από την Οδησσό έπειτα από μήνες ρωσικού αποκλεισμού. Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος, αν η Ρωσία σεβαστεί το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Εγκαταλείψτε το Ντονέτσκ, λέει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τους αμάχους να εκκενώσουν την περιοχή του Ντονέτσκ, όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό, καθώς το Κίεβο κάλεσε τον Ερυθρό Σταυρό και τον ΟΗΕ να αποκτήσουν πρόσβαση στους στρατιώτες του που κρατούνται από τις δυνάμεις της Μόσχας.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε στην καθημερινή του ομιλία ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δεκάδες χιλιάδες παιδιά, εξακολουθούν να βρίσκονται στις περιοχές του πεδίου μάχης της περιοχής, με τον κυβερνήτη του Ντονέτσκ να λέει ότι έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν την Παρασκευή.

Ζήτησε από όσους γνώριζαν ανθρώπους ακόμα στην περιοχή του Ντονμπάς – ειδικά εκείνους με παιδιά – να τους μιλήσουν για την αναχώρηση. «Πολλοί άνθρωποι αρνούνται να φύγουν… αλλά πραγματικά πρέπει να γίνει… Όσο πιο γρήγορα γίνει, όσο περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή του Ντονέτσκ τώρα, τόσο λιγότερους ανθρώπους θα έχει ο ρωσικός στρατός να σκοτώσει», είπε.

«Φύγετε, θα σας βοηθήσουμε», είπε ο Ζελένσκι. «Σε αυτό το στάδιο του πολέμου, ο τρόμος είναι το κύριο όπλο της Ρωσίας».

Μια υποχρεωτική ειδοποίηση εκκένωσης που δημοσιεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου ανέφερε ότι ο επερχόμενος χειμώνας το καθιστά επείγον ζήτημα, ιδιαίτερα για τα περισσότερα από 50.000 παιδιά που εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή.

«Πρέπει να απομακρυνθούν, δεν μπορείτε να τους θέσετε σε θανάσιμο κίνδυνο το χειμώνα χωρίς θέρμανση, φως, χωρίς τη δυνατότητα να τους κρατήσετε ζεστούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Επανένταξης των Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών του Κιέβου.

Στο μεταξύ, επίσημη άδεια για να πάει στην φυλακή της Ολένβικα, όπου έπειτα από επίθεση με ρουκέτες σκοτώθηκαν δεκάδες Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, περιμένει ο Ερυθρός Σταυρός. Η Μόσχα έχει καλέσει τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να μεταβούν στην περιοχή, ώστε να κάνουν έρευνα για την επίθεση, καθώς υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για τους θανάτους των αιχμαλώτων.

Μέρες μετά το συμβάν, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες και για τον αριθμό των θυμάτων: Ο ρωσικός στρατός μιλά για 40 νεκρούς και 75 τραυματίες, οι φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές στην περιοχή του Ντονέτσκ να μιλούν για έως 53 νεκρούς, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός άφησε πίσω του «περισσότερους από 50 νεκρούς».

Ενισχύεται η παρουσία του ρωσικού στρατού στη νότια Ουκρανία

Ρωσικές δυνάμεις μεταφέρονται από το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας στις κατεχόμενες περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια στον νότο, είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «όμως αυτό δεν θα τους βοηθήσει». Το Κίεβο λέει πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση με σκοπό την ανακατάληψη των περιφερειών αυτών.

Νωρίτερα χθες, το ουκρανικό γενικό επιτελείο έκανε λόγο περί εσπευσμένων μετακινήσεων ρωσικών στρατευμάτων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας. Η Μόσχα δεν έχει κανένα σχόλιο για την πληροφορία αυτή μέχρι στιγμής.

Χθες, σημειώθηκαν νέα πυραυλικά πλήγματα εναντίον της πόλης Μικολάιφ (νότια). Ο δήμαρχος της πόλης, Ολεξάντρ Σενκέβιτς, είπε ότι η πόλη υπέστη τουλάχιστον 12 πυραυλικά πλήγματα, που χαρακτήρισε πιθανόν τα σφοδρότερα από το ξέσπασμα του πολέμου, τονίζοντας ότι κατέστρεψαν σχολεία και σπίτια. Μίλησε για τουλάχιστον δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες.

Καμιά επίθεση της Ρωσίας δεν θα μένει «αναπάντητη», διαμήνυσε αργότερα ο πρόεδρος  Ζελένσκι, που έκανε λόγο για «έναν από τους βάρβαρους βομβαρδισμούς της Μικολάιφ και της περιοχής».

Στο μεταξύ, δύο άνθρωποι φέρονται να τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς σήμερα το πρωί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, Χάρκοβο.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr