Αλληλοκατηγορίες Μόσχας και Κιέβου για πυρά κατά των ανθρωπιστικών διαδρόμων

Για ακόμη μια φορά, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και οι άμαχοι που επιχειρούν να εγκαταλείψουν τα πεδία των μαχών βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης Μόσχας και Κιέβου, καθώς υπάρχουν πληροφορίες και αναφορές για πυροβολισμούς κατά των λεωφορείων που μεταφέρουν άμαχους κατά μήκος των ανθρωπιστικών διαδρόμων που έχουν ανοίξει. Να σημειωθεί ότι η κατάπαυση του πυρός ισχύει μόνο για τους διαδρόμους αυτούς με τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στις άλλες περιοχές της Ουκρανίας να συνεχίζονται.

Σύμφωνα με καταγγελίες της ουκρανικής κυβέρνησης ο ανθρωπιστικός διάδρομος που άνοιξε από την Μαριούπολη με κατεύθυνση την πόλη Ζαπορίζια, έκλεισε μόλις μία ώρα μετά το άνοιγμά του. «Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας και ισχυρίζεται πως ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη».

Από την πλευρά της η Μόσχα, δηλώνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στα πυρά που δέχονται τα οχήματα που κινούνται από την Μαριούπολη, αναφέροντας ότι νωρίτερα 20 λεοφωρεία και φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, μπήκαν στην Μαριούπολη για να ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης.

Στο Σούμι, μια προσωρινή εκεχειρία που σε γενικές γραμμές τηρείται σήμερα επέτρεψε την αποχώρηση αμάχων, μεταξύ των οποίων περίπου 1.000 ξένων φοιτητών, μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκι προσθέτοντας ότι κομβόι 20-30 ιδιωτικών αυτοκινήτων αναχωρούν κατά κύματα.

Σύμφωνα με την Ρωσία, οι δύο διάδρομοι από την Μαριούπολη και το Σούμι, είναι οι δύο από τους 10 που ανακοινώθηκαν (2 ανα κάθε πόλη) που λειτουργούν καθώς για τις υπόλοιπες (το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Κίεβο), σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, «δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον».

Στον αντίποδα συνεχίζεται η εγκατάλειψη της πόλης Ιρπίν, έξω από την Ουκρανική πρωτεύουσα, με τις ουκρανικές αρχές να κάνουν λόγο για 3.000 ανθρώπους να την εγκαταλείπουν.

Συνεχίζονται οι μάχες στην υπόλοιπη χώρα

Πηγή άρθρου: www.902.gr