«Αλληλεγγύη» της Ε.Ε. στη Γαλλία και… απορίες για την AUKUS

(AP Photo/Brittainy Newman)

Τη στήριξή τους στη Γαλλία για το πλήγμα που δέχθηκε από τη συμφωνία AUKUS εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποίησαν στη Νέα Υόρκη.

Οι ΥΠΕΞ των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ –, «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, είπε ο κ. Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της.

Στηλίτευσε ότι τη συμφωνία αυτή, λέγοντας ότι δεν είναι «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνεργασίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε ότι η Ένωση πιάστηκε εξαπίνης από την ανακοίνωση της συμφωνίας και ζήτησε περισσότερη συνεργασία και λιγότερο διχασμό για να επιτευχθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Ζαν Υβ Λεντριάν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι συνεχίζει την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για μονομερείς ενέργειες και έλλειψη σεβασμού προς συνεργάτες και συμμάχους.

«Είμαστε σύμμαχοι, συζητάμε μεταξύ μας και δεν κρυβόμαστε πίσω από διαφορετικές στρατηγικές, για τον λόγο αυτό υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης αυτή τη στιγμή. Αυτό που απαιτείται είναι εξηγήσεις και ξεκαθάρισμα και ίσως πάρει χρόνο» πρόσθεσε, εκφράζοντας την οργή του Παρισιού για τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας. 

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο να καταλάβει την κίνηση από τις τρεις αυτές χώρες. «Γιατί; Γιατί με τη νέα διοίκηση του Τζο Μπάιντεν η Αμερική επιστρέφει. Αυτό ήταν το ιστορικό μήνυμα που εστάλη από τη νέα κυβέρνηση και τώρα έχουμε απορίες. Τι σημαίνει η επιστροφή της Αμερικής; Δεν γνωρίζουμε» είπε χαρακτηριστικά. 

Τα ενδιαφέρον στρέφεται, πλέον, στην επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Γάλλο ομόλογό του  στο πλαίσιο προσπάθειας κατευνασμού της γαλλικής οργής.

«Ανυπομονούμε» για αυτήν την τηλεφωνική συνδιάλεξη ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος τονίζοντας πως ο Τζο Μπάιντεν θέλει να «μοιραστεί την επιθυμία του να εργαστεί στενά με τη Γαλλία στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού και στη διεθνή σκηνή».

Πάει για αναβολή η σύνοδος εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ;

Οι Βρυξέλλες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την κίνηση της Ουάσιγκτον να παρακάμψει τη Γαλλία για τη συμφωνία υποβρυχίων – και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τώρα αν θα καθυστερήσει το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC), δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο POLITICO.

Η σύνοδος κορυφής, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ, είχε ως στόχο να συμφωνήσει κοινά πρότυπα για πράγματα όπως οι ημιαγωγοί και η τεχνητή νοημοσύνη. Οι ΗΠΑ ήθελαν επίσης η ΕΕ να διευκολύνει τη διατλαντική ανταλλαγή δεδομένων.

Αλλά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε στο CNN ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στις κανονικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον μέχρι οι ΗΠΑ να απαντήσουν σε ορισμένα ανοιχτά ερωτήματα. «Ένα από τα κράτη μέλη μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός, οπότε θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη και γιατί», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν. «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να το διευκρινίσουμε αυτό, πριν συνεχίσετε τις συνήθεις δραστηριότητες».

Στη συνέντευξή της, η Φον ντερ Λάιεν δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι η συμφωνία που συνήψαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα, γνωστή ως AUKUS, δεν ήταν μόνο παραβίαση εμπιστοσύνης για τη Γαλλία, αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ. Η ίδια δήλωσε ότι υπήρξε «απογοήτευση στην Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε αυτό … φίλοι και σύμμαχοι και εταίροι μιλούν μεταξύ τους … [ειδικά] για ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος. Αυτό σαφώς δεν συνέβη».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε “σαφές” ότι δεν συμπαθεί την ΕΕ. «Με τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, η Αμερική επέστρεψε», δήλωσε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες συνεδριάζουν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Τι σημαίνει ότι η Αμερική επέστρεψε; Είναι η Αμερική πίσω στην Αμερική ή κάπου αλλού; Δεν ξέρουμε».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr