Ακαρπο ταξίδι Ζάεφ στη Σόφια: Η Βουλγαρία επιμένει στο βέτο κατά των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Χωρίς αποτέλεσμα φαίνεται πως ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, χθες Πέμπτη στη Σόφια, όπου είχε συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Στέφαν Γιάνεφ.

Στη Σόφια ο Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ μετέβη στη Σόφια σε μία προσπάθεια να πείσει τη Βουλγαρία να άρει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει δέσμευση ή έστω και δήλωση της βουλγαρικής πλευράς προς την κατεύθυνση αυτή.

Μάλιστα, προχθές το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κατέστησε σαφές ότι η θέση της Βουλγαρίας παραμένει η ίδια καθώς, όπως σημείωσε σε ανακοίνωση, οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (που σηματοδοτούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν εκπληρωθεί.

«Η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης αναφορικά με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας και τη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης παραμένει αμετάβλητη.

»Το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ θα πρέπει να περιέχει εγγυήσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας του 2017, οι οποίες δεν υφίστανται επί του παρόντος» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Απαισιόδοξος

Αλλά και ο Ζόραν Ζάεφ, πριν δύο ημέρες εμφανίστηκε απαισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση μεταξύ της χώρας του και της Βουλγαρίας μέχρι τις 22 Ιουνίου, οπότε θα αποφασιστεί εάν η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει ή όχι τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο Ζάεφ είπε ότι η απαισιοδοξία του αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι η Βουλγαρία στην παρούσα φάση έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, που δεν μπορεί να λάβει σοβαρές πολιτικές αποφάσεις και πως η χώρα αυτή βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 11 Ιουλίου.

Τον Μάρτιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ενωση, η επίσημη έναρξη των οποίων επρόκειτο να γίνει στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να υποστηρίξει τέτοια εξέλιξη λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι βουλγαρικές απαιτήσεις

Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν πως το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Βόρεια Μακεδονία, η οποία κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της.

Η Σόφια κατηγορεί επίσης τα Σκόπια για αντιβουλγαρική ρητορική και απροθυμία να εφαρμόσουν διμερή συμφωνία φιλίας μεταξύ των δύο χωρών από το 2017.

Η απόφαση για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την Αλβανία αναμένεται να ληφθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου.

Η Πορτογαλία, που προεδρεύει της Ε.Ε. αυτήν την περίοδο, έχει αναλάβει πρωτοβουλία προς Σκόπια και Σόφια, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που θα βάλει τέλος στη διαμάχη των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή να έχει επιφέρει αποτελέσματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου: www.in.gr