Αιθιοπία: Υπό τον έλεγχο των ανταρτών η πρωτεύουσα του Τιγκράι

Στρατιώτες του αιθιοπικού στρατού στο Τιγκράι

AP Photo/Ben Curtis

Οι δυνάμεις του Απελευθερωτικού Μετώπου του Λαού του Τιγκράι (TPLF) ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν πλήρως την πρωτεύουσα Μεκέλε της αιθιοπικής επαρχίας, έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες συγκρούσεων με τον ομοσπονδιακό στρατό. Η κυβέρνηση της χώρας που αρχικά είχε κατορθώσει να τους εκδιώξει, κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός.

«Ελέγχουμε 100% τη Μεκέλε», δήλωσε ο Γκετάτσιου Ρέντα, εκπρόσωπος του TPLF, εξηγώντας ότι οι συγκρούσεις στα περίχωρα της πόλης έχουν τερματιστεί. «Οι δυνάμεις μας επιχειρούν στα νότια, τα ανατολικά και θα συνεχίσουν μέχρι κάθε τετραγωνικό εκατοστό του εδάφους μας να έχει απαλλαγεί από τον εχθρό», πρόσθεσε.

Και κάτοικοι της Μεκέλε δήλωσαν χθες ότι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση του ομοσπονδιακού στρατού, είδαν στην πόλη στρατεύματα του TPLF, ενώ πολλοί έκαναν λόγο για σκηνές ενθουσιασμού.

Στις 28 Νοεμβρίου 2020 ο ομοσπονδιακός στρατός είχε καταλάβει τη Μεκέλε, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης που ανέτρεψε τις τοπικές αρχές του Τιγκράι, το TPLF.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ εξαπέλυσε αυτή την επιχείρηση αφότου οι δυνάμεις που είναι πιστές στο TPLF –οι Δυνάμεις Άμυνας του Τιγκράι (TDF)- επιτέθηκαν εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.

Παρά την πτώση της Μεκέλε, οι συγκρούσεις δεν σταμάτησαν ποτέ έκτοτε, με τις δυνάμεις της επαρχίας Αμχάρα αλλά και τον στρατό από την Ερυθραία να στηρίζουν τον αιθιοπικό ομοσπονδιακό στρατό.

Η ανακατάληψη της Μεκέλε από τις TDF καθώς και η αποχώρηση του ομοσπονδιακού στρατού και της διοίκησης που είχε επιβάλει η Αντίς Αμπέμπα στο Τιγκράι, αποτελούν καμπή σε αυτή τη σύγκρουση.

Η κυβέρνηση Άμπι, ως συνέπεια των τελευταίων γεγονότων, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας την κήρυξη «μονομερούς εκεχειρίας», έπειτα από αίτημα της μεταβατικής περιφερειακής κυβέρνησης του Τιγκράι, εξηγώντας ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει μέχρι να ολοκληρωθεί η γεωργική περίοδος.

Στόχος, όπως υποστήριξε, να επιτραπούν οι καλλιέργειες και η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στην επαρχία, ενώ παράλληλα να μπορέσουν οι αντάρτες «να ξαναπάρουν έναν ειρηνικό δρόμο». Η κύρια γεωργική περίοδος στην Αιθιοπία διαρκεί από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Τους οκτώ μήνες που διαρκεί η σύγκρουση στο Τιγκράι καταγράφηκαν πολλές ωμότητες εναντίον των αμάχων, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για εθνοκάθαρση, βιασμούς και μαζικού φόνους. Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι στην επαρχία αυτή είναι αντιμέτωποι με τον λιμό, 5 εκατομμύρια άλλοι έχουν άμεση ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πρόκειται για τη χειρότερη παγκοσμίως επισιτιστική κρίση την τελευταία δεκαετία. Ο ΟΗΕ έχει καταγγείλει ότι ο ομοσπονδιακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν εμποδίσει επανειλημμένα την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο Τιγκράι.

Οι ΗΠΑ, η Ιρλανδία και η Βρετανία έχουν ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Τιγκράι, σύνοδος που ενδέχεται να γίνει την Παρασκευή. Αφότου ξέσπασε η σύρραξη τον Νοέμβριο του 2020, δεν κατορθώθηκε ποτέ να διεξαχθεί δημόσια συνεδρίαση του Σ.Α. για την αιθιοπική επαρχία, καθώς αφρικανικές χώρες, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα κράτη μέλη κρίνουν ότι η κρίση αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Αιθιοπίας.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr