«Aγκάθι» το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας για τους εφτά «ισχυρούς»

Δεύτερη μέρα για τη σύνοδο των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, γνωστή ως G7, στην Κορνουάλη της νότιας Αγγλίας. 

Το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας απασχολεί έντονα τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αλλά και κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το Λονδίνο την Βόρεια Ιρλανδία το τελευταίο διάστημα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις με την κυβέρνηση Τζόνσον να ψάχνει τρόπους να απεγκλωβιστεί από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά το Brexit.

Στο περιθώριο της συνόδου ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «υπερβολικές απαιτήσεις» από τη πλευρά της ΕΕ λαμβάνοντας ταυτόχρονα μηνύματα από το μπλοκ των «27» για απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνίας εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ προειδοποιεί ανοικτά ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε διαφορετική περίπτωση.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, που υποστήριξε πως ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να κρατήσει τον λόγο του για τη συμφωνία του Brexit.

«Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και η ειρήνη στο νησί της Ιρλανδίας είναι υψίστης σημασίας. Και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν ό,τι συμφωνήσαμε» είπε η φον ντερ Λάιεν φανερώνοντας παράλληλα την «απόλυτη ενότητα στην ΕΕ για αυτό το θέμα».

Αλλά και οι ΗΠΑ, στην περίπτωση αυτή, τάσσονται στο πλευρό της Ένωσης υποστηρίζοντας σθεναρά ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στην εν λόγω συμφωνία καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνουν, θα τεθεί σε κίνδυνο η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής η οποία έβαλε τέλος σε μια 30χρονη πορεία βίας και αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ προτεσταντών και καθολικών στην Βόρεια Ιρλανδία.

Ο στριμωγμένος Τζόνσον «εξέφρασε σαφώς την επιθυμία του για πραγματισμό και συμβιβασμό εκ μέρους όλων, αλλά υπογράμμισε πως η προστασία της συμφωνίας (ειρήνης) της Μεγάλης Παρασκευής είναι πρωταρχικής σημασίας».

Η ατζέντα

Εκτός από το Brexit, στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθούν και άλλα θέματα όπως η ανοικοδόμηση της παγκόσμιας ανθεκτικότητας, δηλαδή τις πρακτικές που πρέπει να υιοθετήσει η παγκόσμια κοινότητα έναντι των προκλήσεων που έπονται της πανδημίας αλλά και η στάση που θα κρατήσει η Δύση απέναντι στην Ρωσία και την Κίνα.

► Στο μεταξύ, επισφραγίστηκε η πρόταση για εφαρμογή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις. Την προδιαγεγραμμένη εξέλιξη δημοσιοποίησε μέσω Twitter, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν.

Την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε επεξεργαστεί τον περασμένο Μάιο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτήν, προβλέπεται να εφαρμοστεί ελάχιστος φορολογικός συντελεστής τουλάχιστον 15% για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τερματιστεί η κούρσα προς τα κάτω μεταξύ διαφόρων χωρών με στόχο την προσέλκυση πολυεθνικών εταιρειών.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr