Αφγανιστάν: Η Ρωσία «δεν βιάζεται να αναγνωρίσει» το καθεστώς των Ταλιμπάν

Φωτ. Sergei Ilnitsky/ Pool via REUTERS

Η Ρωσία προς το παρόν δεν βιάζεται να αναγνωρίσει την εξουσία του κινήματος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά τάσσεται υπέρ του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν βιαζόμαστε επίσης με την αναγνώριση, όπως και οι άλλες χώρες» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι την ίδια άποψη έχει και ο Κινέζος ομόλογός του Ουάνγκ Γι με τον οποίο, όπως είπε, μίλησε χθες.

⇒ Διαβάστε επίσης: Στόλτενμπεργκ: Απειλή διεθνούς τρομοκρατίας η επιστροφή των Ταλιμπάν

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι η Ρωσία διαπιστώνει θετικές ενδείξεις εκ μέρους των Ταλιμπάν όσον αφορά στην περαιτέρω εξέλιξη του Αφγανιστάν. «Βλέπουμε ελπιδοφόρες ενδείξεις εκ μέρους των Ταλιμπάν, οι οποίοι δηλώνουν ότι επιθυμούν να έχουν μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με τη μόρφωση, με την εκπαίδευση των κοριτσιών και γενικά με την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, χωρίς να κλείνουν τον δρόμο στους υπαλλήλους εκείνους οι οποίοι εργάζονταν για την προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Γάνι», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Ρωσία ελπίζει πως ο διάλογος των Ταλιμπάν με τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων του Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί με τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης και υποστηρίζει τον «καθολικό διάλογο στον οποίο θα συμμετέχουν όλες οι πολιτικές και εθνοτικοθρησκευτικές δυνάμεις του Αφγανιστάν».

Ο Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία «υποστηρίζει την έκκληση του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι για την έναρξη ενός τέτοιου διαλόγου στον οποίο πρέπει να συμμετάσχουν και οι Ουζμπέκοι και οι Χαζάροι και οι Τατζίκοι και όλες οι άλλες εθνικές ομάδες και όλες οι θρησκευτικές ομάδες» καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, TASS, Reuters

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr