Αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία κατά φιλοϊρανής πολιτοφυλακής

Αεροπορικές επιθέσεις εναντίον μιας πολιτοφυλακής, που υποστηρίζεται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία, ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

«Κατά διαταγή του προέδρου Μπάιντεν, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν αμυντικά αεροπορικά πλήγματα ακριβείας εναντίον εγκαταστάσεων χρησιμοποιούμενων από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στην περιοχή των συνόρων Ιράκ-Συρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι.

Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε μέλη των οργανώσεων και τραυματίστηκαν αρκετά ακόμα, σύμφωνα με το το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε αντίποινα για τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων με UAVs εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και εγκαταστάσεων στην ιρακινή επικράτεια.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως ένα παιδί σκοτώθηκε και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς. Τα πλήγματα είχαν στο στόχαστρο επιχειρησιακές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων σε δύο τοποθεσίες στη Συρία και σε μία τοποθεσία στο Ιράκ, κατά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Πρόκειται για τη δεύτερη επιχείρηση του είδους που εξαπολύεται εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ από τις ΗΠΑ, αφού  ανέλαβε την προεδρία ο Μπάιντεν τον Ιανουάριο. Στον πρώτο τέτοιο βομβαρδισμό, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας τον Φεβρουάριο, είχαν σκοτωθεί πάνω από είκοσι μαχητές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι στόχοι επελέγησαν καθώς οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνται από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν οι οποίες εμπλέκονται σε επιθέσεις με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και των αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ», κατά την ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Κέρμπι.

Οι χθεσινές επιδρομές αποτελούσαν «απαραίτητη, προσήκουσα και μελετημένη» ενέργεια με σκοπό «να περιοριστεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης – και επίσης να σταλεί ένα καθαρό και αναμφίβολο αποτρεπτικό μήνυμα», κατά τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Πονοκέφαλος τα UAVs 

Αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ έχουν μετατραπεί σε στόχους επανειλημμένων επιθέσεων τους τελευταίους μήνες. Η Ουάσινγκτον επιρρίπτει την ευθύνη συστηματικά σε φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν καταγραφεί πάνω από σαράντα επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα, όπου είναι ανεπτυγμένοι 2.500 αμερικανοί στρατιωτικοί στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που συγκροτήθηκε για να αντιμετωπιστεί η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η χρήση των UAVs έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο για τον συνασπισμό διότι τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να ξεφεύγουν από τις συστοιχίες C-RAM, που έχει εγκαταστήσει ο αμερικανικός στρατός για να προστατεύονται τα μέλη του από τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Ένα UAV «στο οποίο είχε τοποθετηθεί TNT», σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, συνετρίβη τον Απρίλιο στο αρχηγείο του συνασπισμού στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ (βόρεια) τον Απρίλιο. Άλλο UAV «παγιδευμένο» με εκρηκτικά κατέπεσε τον Μάιο στην ιρακινή αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ (δυτικά), όπου φιλοξενούνται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Στις αρχές Ιουνίου τρία UAVs χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της Βαγδάτης, όπου είναι επίσης ανεπτυγμένοι αμερικανοί στρατιώτες, και πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον αεροπορικής βάσης όπου επιχειρούν αμερικανικές εταιρείες.

Η χρήση αυτής της τεχνικής, κατ’ εικόνα των επιθέσεων που κάνουν οι υεμενίτες σιίτες αντάρτες Χούθι, φιλοϊρανοί, εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, σηματοδοτεί σύμφωνα με ειδικούς κλιμάκωση στο Ιράκ.

Ένδειξη της ανησυχίας που προκαλεί η εξέλιξη στην Ουάσινγκτον, αν χρειαζόταν κάποια: η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου πως προσφέρει ως και τρία εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις. 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr