Τουρισμός στην Τουρκία: Τι λένε οι Έλληνες που την επισκέφτηκαν

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από την επίσκεψή τους στην Τουρκία δηλώνουν πάνω από οκτώ στους δέκα ‘Ελληνες που έχουν ταξιδέψει στη γειτονική χώρα έστω μία φορά (ποσοστό 81%), ενώ σχεδόν επτά στους δέκα (69%) σημειώνουν ότι θα ήθελαν ή ότι έχουν σκοπό να την επισκεφτούν ξανά. Μεταξύ των Ελλήνων που έχουν ήδη ταξιδέψει στην Τουρκία, η εικόνα της γείτονος ως προορισμού είναι πολύ πιο θετική, σε σχέση με την άποψη που έχουν όσοι δεν την έχουν επισκεφτεί ποτέ: οι πρώτοι δίνουν στη χώρα υψηλότερη βαθμολογία από τους δεύτερους στα 11 από τα 16 χαρακτηριστικά που κλήθηκαν να αξιολογήσουν.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), που παρουσίασε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, η διευθύντριά του, καθηγήτρια Ροδούλα Τσιότσου. Η έρευνα, με τίτλο “Η εικόνα της Τουρκίας ώς τουριστικού προορισμού όπως την αντιλαμβάνονται οι Ελληνες”, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 15-30 Οκτωβρίου σε δείγμα περίπου 240 ερωτηθέντων (κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Αθήνα και η Κρήτη), με κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα τα άτομα 18-24 και 25-34 ετών. Μεταξύ των ερωτηθέντων, περίπου τέσσερις στους δέκα (38,3%) έχουν επισκεφτεί την Τουρκία: “Τουλάχιστον μία φορά” το 61,4%, δύο φορές το 11,4%) και πάνω από τρεις φορές το 8%.

Βασικός προορισμός η Κωνσταντινούπολη και τα δυτικά παράλια

Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ημερίδας του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το ΠΑΜΑΚ στο πλαίσιο της 33ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού Philoxenia, βασικός προορισμός για όσους ?Ελληνες ταξιδιώτες έχουν επισκεφτεί την Τουρκία είναι η Κωνσταντινούπολη (την έχει επισκεφτεί το 68,2% των ερωτηθέντων). Ακολουθούν η Ανδριανούπολη (29,3%), το Αϊβαλί (23,7%), η Σμύρνη (23,1%) και η ‘Εφεσος (πάνω από 22%). “Βλέπουμε πως, ίσως και λόγω εγγύτητας, στα δυτικά παράλια της Τουρκίας γίνονται τα περισσότερα ταξίδια Ελλήνων ταξιδιωτών” σημείωσε η κα Τσιότσου.

Σχεδιάζουν το ταξίδι τους κυρίως μέσω ‘Ιντερνετ κι είναι πρόθυμοι να προτείνουν την Τουρκία σε συγγενείς και φίλους

Στην πλειονότητά τους οι ‘Ελληνες ταξιδιώτες σχεδιάζουν το ταξίδι τους στην Τουρκία ατομικά (54%) και κυρίως αναζητώντας πληροφορίες και κάνοντας κρατήσεις μέσω του Διαδικτύου, ενώ το 46% χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τουριστικών πρακτορείων. Ερωτηθέντες αν θα πρότειναν ένα ταξίδι στην Τουρκία, πάνω από έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα το συνιστούσαν στην οικογένειά τους (ποσοστό 64,6%) ή στους φίλους τους (64%). Λιγότεροι (57,6%) θα ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν για αυτή σε γνωστούς και συναδέλφους, ενώ ακόμη λιγότεροι (ποσοστό 40%) θα το διαφήμιζαν στα social media.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρισμός
Τουρκία

Πηγή άρθρου: Alfavita.gr