Τι απαντά ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ΔΕ Β. Αιγαίου στην ΕΛΜΕ Λήμνου- Αγ. Ευστράτιου

Απάντηση στην Καταγγελία των ΕΛΜΕ Σάμου, Ικαρίας-Φούρνων, Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου απέστειλε στο alfavita.gr ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ΔΕ Β. Αιγαίου Ευστράτιος Ι. Αναγνώστου, ο οποίος θεωρεί ότι η αποσπασματική και διαστρεβλωμένη δημοσίευση φράσεων της εγκυκλίου μπορεί να οδηγήσει τους αναγνώστες της καταγγελίας σε λάθος συμπεράσματα.

Για τον λόγο αυτό κοινοποιεί το περιεχόμενο της Εγκυκλίου που απέστειλε στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

Ακολουθεί αναλυτικά η εγκύκλιος:

“Με αφορμή το πέρας του Α΄ τετραμήνου και την επικείμενη κατάθεση της βαθμολογίας από τους εκπαιδευτικούς, παρακαλούνται οι Σύλλογοι Διδασκόντων να λάβουν υπόψη τους την εξής παράμετρο: 

Επειδή η αξιολόγηση του μαθητή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με έντονο το υποκειμενικό στοιχείο, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αποφεύγουν τόσο την εξοντωτική βαθμολόγηση του μαθητή όσο και τις ακραίες διακυμάνσεις στη βαθμολογία των μαθητών. Επίσης, με την κατάλληλη καθοδήγηση του Σχολικού Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης, των Σχολικών Συμβούλων Ειδικότητας και του Διευθυντή του σχολείου θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια, ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολικές διακυμάνσεις στη βαθμολογία των διαφόρων μαθημάτων. 

Με τον τρόπο αυτό θα περιορίζεται η κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων από μαθητές και γονείς και θα δημοσιοποιείται έμπρακτα ότι στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν εφαρμόζεται μόνο η αξιολόγηση της ύλης των μαθημάτων (δηλωτική αξιολόγηση), αλλά και η μεταγνωστική αξιολόγηση, που στοχεύει στην αύξηση της ικανότητας του μαθητή να γνωρίζει και να ελέγχει τις διαδικασίες της σκέψης του, τα συναισθήματά του και τις γνωστικές έξεις του. 

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων να ενημερώσουν ενυπόγραφα τους εκπαιδευτικούς και οι αρμόδιοι Σχολικοί Σύμβουλοι να προβούν στη σχετική ενημέρωση των σχολείων της παιδαγωγικής τους ευθύνης.”

ΕΛΜΕ Σάμου
ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων
ΕΛΜΕ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου

Πηγή άρθρου: Alfavita.gr