Σ. Αυγερινός για υπόθεση της Siemens: «Τα χρήματα που πήρε ο Τσουκάτος πήγαν στο ΠΑΣΟΚ»

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ο Σπύρος Αυγερινός δήλωσε σήμερα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ότι τα χρήματα που πήρε το 1999 από τη Siemens ο Θεόδωρος Τσουκάτος κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ .

Καταθέτοντας στη δίκη για την σύμβαση «8002» μεταξύ της Siemens και του ΟΤΕ, ο κ. Αυγερινός άλλαξε την αρχική του κατάθεση, σύμφωνα με την οποία ουδέποτε παρελήφθησαν από το ΠΑΣΟΚ χρήματα της Siemens. Όπως ανέφερε σήμερα στο δικαστήριο τα χρήματα αυτά δόθηκαν από τον Μιχ. Χριστοφοράκο άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens στην Ελλάδα στον Θ. Τσουκάτο. Και τα χρήματα αυτά δόθηκαν, καθώς σύμφωνα με το μάρτυρα «οι εταιρείες θέλουν να διατηρούν καλές σχέσεις με όλο το πολιτικό φάσμα και να υπάρχει η αίσθηση της ηθικής υποχρέωσης, δημιουργώντας ευνοϊκό κλίμα με τα κόμματα για να μην βρεθούν από τη μεριά του χαμένου».

Η αλλαγή πάντως της αρχικής θέσης του κ. Τσουκάτου, προκάλεσε «βροχή» ερωτήσεων από τα μέλη της έδρας, με τον κ. Αυγερινό να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του άλλοτε «στρατηγού» του κινήματος και σήμερα κατηγορούμενου Θ. Τσουκάτου που μέχρι πρότινος δεν επιβεβαίωνε το κόμμα: Ότι δηλαδή το ποσό του 1 εκατ. μάρκων μπήκε τελικά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Η επιβεβαίωση αυτή από την πλευρά του κ. Αυγερινού ήρθε όμως δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του άλλοτε «στρατηγού» του κόμματος. 

Στην κατάθεσή του ο κ. Αυγερινός υποστήριξε πως ο ίδιος δεν γνώριζε την εποχή εκείνη πως τα χρήματα προέρχονταν από την Siemens ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του δικαστηρίου ανέφερε πως θεωρεί πως το ποσό αυτό ήταν χορηγία και δεν σχετίζεται με την υπόθεση της ανάθεσης στην Siemens της ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας «8002».

Ακόμη ο κ. Αυγερινός κατέθεσε: «Ο Θόδωρος Τσουκάτος είχε φέρει περίπου 150 εκατομμύρια δραχμές στο κόμμα τον Φεβρουάριο του 1999 αλλά τότε δεν ήξερα ότι ήταν από την Siemens. Ήμουν μπροστά όταν είχε φέρει μέρος των χρημάτων και πήρε κουπόνια τα οποία καταστράφηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δεσμίδες κουπονιών ήταν μία συνήθης πρακτική να φτάνουν στα ταμεία του κόμματος χρήματα με αυτό τον τρόπο

«Είπατε ότι ήταν κοινό μυστικό πως έρχονταν χρήματα με αυτό τον τρόπο στο κόμμα» παρατήρησε ο πρόεδρος για να συμπληρώσει η εισαγγελέας απευθυνόμενη στον μάρτυρα: «Πόσο νόμιμη ήταν αυτή η διαδικασία;».

«Τα ποσά μπορεί να ήταν μικρότερα. Ήταν γνωστός αυτός που έπαιρνε τα κουπόνια αλλά δεν έλεγε από πού φέρνει τα χρήματα» απάντησε ο μάρτυρας για να συμπληρώσει: «Στην πρώτη μου κατάθεση πίστευα πως απαντούσα για χρήματα που αφορούσαν μόνο τη Siemens…κατάλαβα λάθος την ερώτηση, τότε».

Εισαγγελέας: Δεν είναι καν προς αξιολόγηση αυτά που λέτε. Το μυαλό σας δουλεύει καλύτερα απ’ όλους μας. Πραγματικά δεν εκπλήσσομαι αλλά λυπάμαι.

Γιατί όλα αυτά δεν τα είπατε νωρίτερα γι’ αυτόν τον άνθρωπο και τον αφήσατε να έρθει κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Δεν το είπα στην πρώτη κατάθεση (…) Ήμουν μπροστά σε παραλαβές χρημάτων Τσουκάτου.

Εισαγγελέας: Τότε λέγατε πως δεν γνωρίζατε και δεν ήταν απαραίτητο να γνωρίζετε.

Μάρτυρας: Δεν είναι κάτι που είμαι περήφανος που είπα (…) Τότε δεν ήθελα να πιστέψω ότι ήταν πραγματικότητα αυτά που είχα ως υποψία.

Εισαγγελέας: Τελικά, ήρθαν τα λεφτά στο κόμμα;

Μάρτυρας: Ναι

Εισαγγελέας: Μάλιστα, κατηγορηματικά «ναι»…Τα χρήματα δηλαδή τα πήρε ο κ. Τσουκάτος από τον κ. Χριστοφοράκο γιατί ήθελε να ενισχύσει το κόμμα;

Μάρτυρας: Ναι

Εισαγγελέας :Θεωρείτε λογικό τον τρόπο που ήρθαν τα χρήματα στην Ελλάδα: Να διασκορπιστούν σε δέκα λογαριασμούς ..Προσπάθησε να τα αποκρύψει;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω τι του ζήτησε ο Χριστοφοράκος. Δεν νομίζω πως προσπάθησε να αποκρύψει. Θα το έλεγα «μία ασυνήθης διαδικασία» αλλά δεν ξέρω τα κίνητρα του.

Εισαγγελέας: Κατόπιν όλων αυτών έχετε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με την εξελισσόμενη σύμβαση με τον ΟΤΕ

Μάρτυρας: Ήταν χορήγηση της Siemens στο κόμμα.

 

Πηγή άρθρου: Pronews.gr