Συμφωνία για πακέτο 9 δις ευρώ για τη διάσωση της Lufthansa – Μάχη για το «ναι» της Κομισιόν

Σε συμφωνία για το πακέτο διάσωση της Lufthansa έφτασε η γερμανική κυβέρνηση, το ποσό θα είναι στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως για να κλείσει η συμφωνία θα πρέπει να πει το «ναι» η Κομισιόν. 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν «επί της αρχής» για το τελικό σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από το κρατικό Ταμείο για την Σταθεροποίηση της Οικονομίας (WSF) όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο του αερομεταφορέα.

Η Μέρκελ ετοιμάζεται για «σκληρή μάχη»

Σύμφωνα με το περιοδικό, το «ναι» της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν πρέπει να θεωρείται ως τυπική διαδικασία, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν διατυπώσει σοβαρές απαιτήσεις.

Βασικό «αγκάθι» είναι τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης (σλοτς) στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου. Η Κομισιόν ζητά να αφαιρεθούν από τη Lufthansa και να δοθούν σε άλλες εταιρίες, ως «αποζημίωση» για την κρατική βοήθεια που λαμβάνει η γερμανική εταιρία.

«Θα είναι μια σκληρή μάχη», φέρεται να δήλωσε σχετικά η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αποφασισμένη να στηρίξει την Lufthansa.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Το τελικό πακέτο βοήθειας ανέρχεται σύμφωνα με το δημοσίευμα σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κράτος, ως αντάλλαγμα, αποκτά μερίδιο 20%, ποσοστό κάτω από την μειοψηφία αρνησικυρίας, με την οποία θα μπορούσε να θέσει βέτο σε αποφάσεις της διοίκησης.

Επίσης, το Βερολίνο δείχνει ότι υποχώρησε και στο θέμα του περιορισμού των εσωτερικών πτήσεων, όταν υπάρχει καλή σιδηροδρομική σύνδεση, όπως προβλέπεται από το «πράσινο» πακέτο της γερμανικής κυβέρνησης.
 

Πηγή άρθρου: Pronews.gr