Πρόταση Ιράν σε Ιράκ για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου

Το Ιράν ετοιμάζει αγωγό που θα του επιτρέψει να προμηθεύει τη Συρία και το Λίβανο με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Τεχεράνη προσφέρθηκε να βοηθήσει το Ιράκ να επαναλάβει τη λειτουργία ενός μεγάλου πετρελαιαγωγού που θα συνδέει τη χώρα με την συριακή πόλη του Biniyas στη Μεσόγειο Θάλασσα, ανέφερε η τηλεοπτική εκπομπή al-Sumaria, επικαλούμενη  πηγή στο περιβάλλον του Ιρανού ανώτατου ηγέτη της χώρας.

Σύμφωνα με την πηγή, ο αγωγός αυτός θα επιτρέψει στο Ιράν «να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και να αποφύγει τη χρήση των Στενών του Ορμούζ, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το κλείσιμο τους, σε περίπτωση άμεσων στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων του εναντίον του Ιράν».

Η πρόταση λέγεται ότι συζητήθηκε εκτενώς τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει μετά το 2014, όταν το ISIS είχε καταλάβει ευρύτατα τμήματα του δυτικού Ιράκ και της ανατολικής Συρίας.

Σύμφωνα πάντα με την πηγή, υπάρχουν δύο επιλογές για τον αγωγό:

α. Ένας νέος αγωγός μήκους 1.000 χιλιομέτρων που θα διέρχεται από το Ιράκ στη Συρία

β. Επισκευές από την πλευρά του Ιράν στον αγωγό Kirkuk-Baniyas μήκους 800 χιλιομέτρων, που τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από τη βόρεια Ιρακινή πόλη μέχρι τη Συρία, αλλά η λειτουργία του σταμάτησε το 1982 κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ και ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές από αεροπορικές επιδρομές κατά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

Εκτιμάται ότι η συνολική δυναμικότητα αυτού του αγωγού θα είναι περίπου 1,25 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, γεγονός που θα μπορούσε θεωρητικά να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών αργού πετρελαίου στο Ιράν που υπήρχαν πριν της επιβολής κυρώσεων.

Η Βαγδάτη δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση του Ιράν ανέφερε η πηγή, σημειώνοντας ότι το Ιράκ μπορεί να εξάγει το αργό πετρέλαιο του στο Baniyas και στις γειτονικές μεσογειακές χώρες.

Πηγή άρθρου: Pronews.gr