Ο Μάνος Δανέζης και ο "νέος πολιτισμός"

Ο  κ. Μάνος Δανέζης είναι καθηγητής  αστροφυσικής,  μέλος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και όπως ισχυρίζεται είναι «μεγαλωμένος με τα  νάματα της ορθοδοξίας» [βλ. Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου,  Αστρολογία, θρησκεία η Επιστήμη, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος 1994].

Τον βλέπουμε συχνά στο διαδίκτυο να θεολογεί και να δίνει διαλέξεις, τη μια μετά την άλλη, σε ιδιωτικούς και σε δημόσιους χώρους, ακόμα και σε σχολεία. Τα βίντεο με τις πολλές ομιλίες του επιπλέουν στον απέραντο ωκεανό του διαδικτύου.

Αφορμή της σύνταξης αυτού του άρθρου μας αποτέλεσε μια νέα διάλεξή του   με θέμα: «Η Νέα Επιστημονική Γνώση ως αφετηρία μιας Νέας Πολιτισμικής Συνειδητότητας», η οποία πραγματοποιήθηκε, στις 16/01/2018,  στην αίθουσα του ΕΠΑΛ στην Πάρο προσκεκλημένος της «ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου και την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάρου (ΚΔΕΠΑΠ)».

Η βιντεοσκοπημένη αυτή διάλεξη, συνολικής διάρκειας 1:49:43, αναρτήθηκε στο Youtuby, στις 29/01, από το κανάλι paros reportage και μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει ολοκληρη εδώ: DANEZHS MANOS PAROS 26 01 2018ν, κανάλι paros reportage, 

Οι στόχοι όλων των «ισμών» είναι υπέροχοι, ακόμα και του φασισμού…

Ο κ. Δανέζης, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού. Αλλά ας έρθουμε γρήγορα στο κρίσιμο σημείο (μετά το 1:30:30  του βίντεο) της διάλεξης αυτής, που για μας έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Ο κ. καθηγητής δίνοντας διευκρινίσεις για το αφήγημα του περί «νέου Πολιτισμού»  είπε και τα παρακάτω: « …Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, θα σας το πω. Συγχωρέστε με αν το παρεξηγήσετε. Κοιτάξτε, όλοι οι «ισμοί», καταλαβαίνετε τι εννοώ έτσι; Όλες οι ιδεολογίες, κοινωνικές, επιστημονικές, θεολογικές τελειώνουν σε «ισμός», μας λένε πάντοτε το στόχο, που οι στόχοι όλων των «ισμών» είναι υπέροχοι, ακόμα και του φασισμού. Είναι υπέροχοι οι στόχοι. Δεν μας έχει πει όμως κανένας ποια είναι τα βήματα για να φτάσουμε το στόχο του «ισμού» και πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να διανύσουμε αυτά τα βήματα. Όλοι δέχονται ότι είμαστε homo sapiens, εγώ έχω αντίθετη άποψη. Sapiens σημαίνει σοφός. Αυτοί οι άνθρωποι που διαβάζεις στις εφημερίδες, που διαφεντεύουν τις τύχες του κόσμου είναι σοφοί; Άρα δεν έχουμε γίνει ακόμα sapiens, σοφοί άνθρωποι. Άρα αφού δεν έχουμε γίνει σοφοί, αυτό το οποίο πρέπει να επιδιώξουμε, ο καινούργιος πολιτισμός δεν είναι να ξεφύγουμε από την φύση του  homo sapiens αλλά να γίνουμε homo sapiens (…) η τυχαιότητα που εκφράζουν διάσημοι συνάδελφοι κάποιων επιστημονικών κλάδων δεν έχουν απλή λογική…».

Πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν την διάλεξη αυτή, έμειναν απαθείς, χωρίς να ασκήσουν τη παραμικρή κριτική στο άθλιο εγχείρημα ταύτισης των ιδεολογιών της απελευθέρωσης με τον φασισμό και μάλιστα λίγες ώρες πριν τη «Διεθνή Μέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος» και την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος» (27/1) και τη στιγμή που η νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής διώκεται από την Ελληνική Δημοκρατία ως εγκληματική οργάνωση.

Δεν είναι μεταφυσικά…

Μετά το 1:29:30, ο κ. καθηγητής παρέπεμψε το κοινό στην αναζήτηση  άλλων αναρτημένων ομιλιών του: «…θα χτυπήσετε στο internet Μάνος Δανέζης, δύο διαλέξεις (…) η μία είναι  “η πλάνη των αισθήσεων” και η άλλη “Όταν η σκέψη δημιουργεί υλική πραγματικότητα”, δεν είναι μεταφυσικά, είναι νευροφυσιολογία και δίνει απάντηση σε αυτά ακριβώς  που με ρωτήσατε, είναι δύο διαλέξεις, τρεις ώρες η κάθε μία…».

«Κτυπήσαμε», λοιπόν,  κι εμείς αυτές τις ομιλίες. Παρατηρήσαμε ότι πρώτη δόθηκε σε ένα συμπόσιο παρα-επιστήμης που διοργάνωσε το «Κολέγιο Μεταφυσικών Σπουδών» υπό της  κ. Τεό Βράτολη-Βολχάουπτ στις 22/5/2011, [βλ. Δρ. Μάνος Δανέζης Διαδραστικό Συμπόσιο-Η Πλάνη των Αισθήσεων 2011, κανάλι anemos, 13/08/2017. 

Στην εκδήλωση αυτή πέρα από τους παραπάνω μίλησαν ο ψυχίατρος κ. Γιάννης Αυγουστάτος και ο κ. Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ του κέντρου «Αρμονική Ζωή» το οποίο αναφέρεται από την Εκκλησία της Ελλάδος  ως «εξωχριστιανική και παραθρησκευτική ομάδα» [βλ.  /www.ecclesia.gr].

Διαπιστώσαμε ότι τα αναρτημένα βίντεο αυτών των ανθρώπων συναγωνίζονται σε αριθμό εκείνων του κ. Δανέζη, και ανταγωνίζονται μεταξύ τους ως προς το βάθος των περιεχόμενων τους με μυστικιστικές και αποκρυφιστικές προσεγγίσεις της ζωής.

Η δεύτερη  διάλεξη δόθηκε, στις 15/11/2013 στον σύλλογο με το όνομα «Παλαίχθων» [βλ. Η σκέψη δημιουργεί ύλη – Μάνος Δανέζης – ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ, κανάλι Παλαίχθων Σύλλογος.

Για κανένα ζήτημα δεν αξίζει εδώ να ξοδευτεί μελάνι και κόπος προκειμένου  να αναλυθεί το περιεχόμενό τους. Θωρούμε ότι παραπέμπουν σε ανορθολογικά, μυστικιστικά και αποκρυφιστικά ρεύματα τα οποία βρίθουν ανατολικών δοξασιών.

Στον σύλλογο αυτό διαπιστώσαμε ότι έχουν δώσει σειρά διαλέξεων και άλλα άτομα όπως η κ. Μαρία Τζάνη: «Ελληνική Γλώσσα ο πλάστη της νόηση» [βλ.  https://www.youtube.com/watch?v=ji0rX2OyckU], ο κ. Αναστάσιος Ασημακόπουλος: «Υπερβατική εξέλιξη», ο κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος: «Η αθανασία της ψυχής και ο πλατωνικός έρωτας»

ο κ. Σαράντος Καργάκος: «Το θαύμα των ελλήνων»

ο Εμμανουήλ  Μικρογιαννάκης: «Οι δύο μεγάλες δίκες της αρχαιότητας»

ο κ. Κωνσαντίνος Ρωμανος: «Μετατοπίσεις εννοιών ως μέσο προπαγάνδας της νέας τάξης πραγμάτων».

και άλλοι.

Μασονίες

Ερευνώντας στο διαδίκτυο,  με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι  ο κ. Δανέζης, σύμφωνα με την ηλεκτρονική διεύθυνση της μασονικής «Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος» [Πηγή: http://www.grandlodge.gr/o-kosmos-pou-erxetai-n-36.html] έχει  δώσει, το 2010, διαλέξεις-«τεκτονικά σεμινάρια» στην αίθουσα Απόλλων του Τεκτονικού Μεγάρου» 2010 «Ο Κόσμος που Έρχεται – Σειρά τεσσάρων Σεμιναρίων.  Επιστήμη και Νέος Πολιτισμός (10/9). Η πλάνη των αισθήσεων (11/9). Το νέο παράξενο μαθηματικό & φυσικό σύμπαν (13/9). Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν» (16/9), όπως επακριβώς αντιγράφουμε.

Επίσης  το άρθρο του κ. Δανέζη «Επιστήμη και Νέος Πολιτισμός» έχει φιλοξενηθεί  στο μασονικό περιοδικό «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» της «Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος»,  τ. 101/2012, σσ 43-61 [Πηγή: grandlodge.gr].

Επίσης και στην ιστοσελίδα της μασονικής «Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος» βρίσκεται αναρτημένο το άρθρο: «Επιστήμη και Νέος Πολιτισμός» και με αρχικά Μ.Δ [Πηγή: grandlodge.gr]

Είναι προφανές το ενδιαφέρον της μασονικής σέχτας για το «νέο Πολιτισμό» και τις άλλες απόψεις του κ. Δανέζη.

Μια αναφορά του Antonio Gramsci                                 

Πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ιδεολογιών της πράξης και της απελευθέρωσης έχουν διατυπώσει απόψεις τους για την μασονία, όπως ο μεγάλος επαναστάτης και διανοούμενος Αντόνιο Γκράμσι (Antonio Gramsci, 1891-1937).  Στις 16/5/1925 στην πρώτη και τελευταία του ομιλία στην Ιταλική Βουλή  αναφέρθηκε στην ιταλική μασονία.  Λίγο αργότερα θα συλληφθεί από το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι που τον  φυλάκισε με την γνωστή εντολή του εισαγγελέα: «αυτό το μυαλό πρέπει να πάψει να δουλεύει για είκοσι χρόνια». Παρέμεινε στην φυλακή σχεδόν μέχρι το θάνατό του.

Ο ιταλός επαναστάτης μέσα στην φυλακή  όπου συνέχισε να εργάζεται, έγραψε περίπου 3.000 σελίδες ανεκτίμητου διανοητικού έργου, επίκαιρο στην σημερινή δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Σε εκείνη την ιστορική ομιλία του διατύπωσε και τα εξής: «Η μασονία, δεδομένου του τρόπου που ενοποιήθηκε η Ιταλία, δεδομένης της αδυναμίας της καπιταλιστικής ιταλικής αστικής τάξης, η μασονία στάθηκε το μοναδικό πραγματικό και αποτελεσματικό κόμμα που είχε για πολύ καιρό η αστική τάξη (…) Η μασονία θα γίνει μια πτέρυγα του φασισμού», (Αντόνιο Γκράμσκι, Πολιτικά Κείμενα, Οδυσσέας, Αθήνα, 1976, σ.σ. 86 – 97). Πράγματι έτσι κι έγινε.                                                                                                             

Ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας στην πολύκροτη μελέτη του «Η μασονία στην Ελλάδας», Δωδώνη, 3η έκδοση, 1986, στην εισαγωγή του αναφέρει: «Προσπάθησα, με χίλιους τρόπους να, βάζοντας σε κίνδυνο και τη σωματική μου ακεραιότητα – όχι φυσικά απ’ τους μασόνους – να διεισδύσω μέσα στα άδυτα αυτού του παράνομου διεθνώς οργανισμού που λέγεται μασονία και που λειτουργεί με πολλούς και ποικίλους τίτλους.  Το καθήκον, όμως, που διέπει τον επαγγελματία ρεπόρτερ, επέβαλε να γίνει αυτή η έρευνα. Και ας υπήρχαν οι λυσσώδεις αντιδράσεις – αρκετά μέσα και τρόποι – και οι πάμπολλες προσπάθειες να μου κλείσουν το στόμα. Μια για πάντα. Όλες αυτές τις προσπάθειες, από την πρώτη στιγμή τις θεώρησα – και τις θεωρώ – μόνο μύθους. Τίποτα παραπάνω. Ας μάθουν οι «κύριοι» που ενοχλήθηκαν, ότι είναι πού δύσκολο να εξαγοράσουν την συνειδητή σκέψη ενός επαγγελματία ρεπόρτερ. Δεν μπορεί κανείς να κάνει κτήμα του τη σκέψη ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για την αλήθεια. Για ένα καλύτερο αύριο. Για τα ανθρώπινα ιδεώδη. Και προπάντων για την ελευθερία του ανθρώπου» (σελ. 9).

Ινστιτούτο «ΑΧΑΝΑ ΙΗ»

Ο κ. Δανέζης εκτός των άλλων, όπως εμφανίζεται στο διαδίκτυο, έδωσε  διαλέξεις και στο «Ινστιτούτο «ΑΧΑΝΑ ΙΗ» του μακαρίτη Γεωργίου Πάλμου (πέθανε τον Απρίλη 2017).   Για παράδειγμα βλέπε α) «Ομιλία του Μάνου Δανέζη στο Ινστιτούτο ΑΧΑΝΑ – ΙΗ», κανάλι doxografos, 3-05-2015

και β) «Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ Νο296Β – Μάνος Δανέζης!!!», κανάλι  «Ομάς Ελλήνων Όλυμπος», 9/04/2015,

Βλέποντας αυτά τα βίντεο θα μπορούσε  ο καθένας με κάποια δόση σκωπτικότητας, να αναρωτηθεί: «τι παίρνετε ρε παιδιά και δεν μας δίνετε;» 

Ο «συνωμοσιολόγος» Πάλμος υπήρξε συνεργάτης της ακροδεξιάς και παραληρηματικής εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» (εφεξής «Ε.Ω.»). Μάλιστα σύμφωνα με την ημερίδα αυτή «υπήρξε στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου» και «μελετητής του ελληνικού μας πολιτισμού και θερμός υπέρμαχος της ελληνορθόδοξης πίστης»!

Ο Πάλμος έγινε γνωστός από τις εμφανίσεις του σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές υποκουλτούρας όπως για παράδειγμα στη διαβόητη «Η πόλη των παραισθήσεων» όπου παρουσιάστηκαν  αποσπάσματα τηλεοπτικών εκπομπών των κ.κ. Δανέζη και Θεοδοσίου για να «απογειώσουν» την εκπομπή που έχε  ως θέμα την καταστροφή του κόσμου με βάση τις προβλέψεις των Μάγια, [βλ. «ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΟΛΥΜΠΟΣ – Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΜΟΣ ΣΤΟ KONTRA CHIANNEL, κανάλι «Ομάς Ελλήνων Όλυμπος», 15/12/2012 https://www.youtube.com/watch?v=Ld1gFwerNjY&t=4139s – «Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΘΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΚΗ ΜΙΧΑΛΟΝΑΚΟΥ, 15/12/2012, κανάλι «Ομάς Ελλήνων Όλυμπος»,  https://www.youtube.com/watch?v=Ld1gFwerNjY ].

Η «Ε.Ω», στις 4/5/2017, έγραψε: «Αποκαλύπτουμε επίσης ότι ο Γ. Πάλμος, πολύ πριν “φύγει” από τον γήινο αυτό (και προσωρινό) επίπεδο, είχε αποκαλύψει ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι “γραπτό” να παίξει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο πολιτικό μέλλον της Ελλάδος….».

Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με αναρτήσεις- βίντεο που παραλύουν τη νόηση και δεν επιτρέπουν εδώ απολύτως κανένα σχολιασμό.  Πάντως τις μωρολογίες μπορεί να τις δει ο οποιοσδήποτε, συμπυκνωμένες, στο αναρτημένο βίντεο:  «ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΜΟΥ ΣΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2014», 5/7/2014,  ανάρτηση 21/8/2014, κανάλι «doxografos» https://www.youtube.com/watch?v=MfPdalsv5Hs

 

Ο χουντικός αυτός «γκουρού» φαίνεται ότι είχε τόσες  «γνώσεις» που όπως δήλωσε, σε πολύ παλιά τηλεοπτική του εκπομπή, ο σημερινός «κωλοτούμπας» αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Γεωργιάδης, «διευρύνουν τα όρια της ιστορίας». Πράγματι, οι «γνώσεις» του Πάλμου τον έφεραν σε τέτοιο υψηλό …«ενεργειακό επίπεδο» ώστε να γνωρίζει επακριβώς που βρίσκεται η «υπαρκτή κόλαση» και οι πύλες της. Κάπου 25.000 χιλιόμετρα μέσα στη γη!  Γνώριζε επακριβώς και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, την ακριβή θερμοκρασία, τα βασανιστήρια, κ.λπ., [βλ. το βίντεο του Πάλμου με πρωταγωνιστή τον ίδιο: «Η κόλαση υπάρχει», ανάρτηση 25/2/2014,κανάλι «doxografos»

 Υπήρξε μάλιστα και ειδικό σχετικό δικό του πρωτοσέλιδο στην «Ε.Ω» περί υπάρξεως της κολάσεως.  

Στο πρωτοσέλιδο της «Ε.Ω», 14/10/2017, αναγραφόταν ότι «Ο Σαράντος Καργάκος μιλάει για την εκπούστευση των Ελλήνων “Κίναιδοι κυβερνούν τη χώρα”», ενώ στη σ. 21, παρουσιάστηκε ένα ολοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Απίστευτη έκθεση της Merril Lynche με βάση την οποία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ζούμε σε ένα ψεύτικο κόσμο που λέγεται MATRIX». Στο άρθρο αυτό υπήρχε αναφορά σε ρήση με τις «διδασκαλίες» του κ. Δανέζη: «Δεν βλέπουμε το ίδιο το Σύμπαν. Κάθε τι που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας δεν είναι πραγματικό, είναι απλώς η σκιά αυτού που πραγματικά υπάρχει».

«Così è (se vi pare)», δηλαδή, «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε», που έλεγε και ο νομπελίστας  δραματουργός Λουίτζι Πιραντέλλο (Luigi Pirandello, 1867-1939).

Πάντως πέρα από το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πιστεύει ό,τι

νομίζει, μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πανεπιστημιακοί καθηγητές και γνωστοί πολιτικοί βρίσκουν τέτοιους χώρους προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους και διαδώσουν τα πιστεύω τους που με τη σειρά τους βρίσκουν ανταπόκριση σε εφημερίδας όπως η παραπάνω.

«Θεός και Άνθρωπος»

Επιπλέον, ο κ. Δανέζης,  που έχει συμμετάσχει σε παρα-επιστημονικό συνέδριο μυστικιστών, με τους κ.κ. Ρόμπερτ Νατζέμυ,  Τεό Βράτολη-Βολχάουντ, Γιάννη Αυγουστάτο

έχει δημοσιεύσει ένα μακροσκελές κείμενό του στο βιβλίο «Συλλογικής Δημιουργίας»  με τίτλο «Θεός και Άνθρωπος», Εκδόσεις Ολιστικής Αρμονίας, Αθήνα, 2011.

Στο βιβλίο αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι του μυστικισμού και αποκρυφισμού, όπως η κ. Ασπασία Παπαδομιχελάκη  υπεύθυνη του «Θεοσοφικού Κινήματος-Αθήνα -ULT», η κ. Ελένη Κοσσυφίδου «υπεύθυνη του Ομακοείου Παλαιού Φαλήρου, εκπαιδεύτρια εναλλακτικών θεραπειών και Δασκάλα της Γιόγκα» και εκπρόσωποι από το «Κολλέγιο Μεταφυσικών Επιστημών», τον «Σύλλογο Γιόγκα Ελλάδος», την «Ομάδα της Ανρωπότητας», της «Αρμονικής Ζωής», του «Άρτος και Δράσης», και ο κ. Σιμονέτοε Γαβριήλ της «Επιστήμης της Πνευματικότητας».

Στο βιβλίο αυτό μεταφέρουμε ένα μικρό απόσπασμα  από τις εξής (αμπελο)φιλοσοφίες του κ. Δανέζη: «Ο Θεός βρίσκεται εκτός της κοινής ανθρώπινης λογικής, της δομημένης πάνω στην ψευδαίσθηση μιας πλαστικής υλικής πραγματικότητας, Έτσι, δεν είναι περίεργο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο μιλάμε για το Θεό, όλο και μακρύτερά Του βρισκόμαστε. Ο Θεός δεν περιγράφεται, δεν αποδεικνύεται, αλλά βιώνεται στο τέλος της πνευματικής μας αποστολής».

Η βαριά «μεταφυσική» και οι δύο σπουδαίοι έλληνες μετα-φυσικοί

Η ειδήμων της μεταφυσικής, των μετενσαρκώσεων, των ανώτερων σωμάτων, των φαντασμάτων, των παράλληλων συμπάντων κ.λπ. κ. Τεό Βράτολη-Βολχάουπτ, προέδρου του «Κέντρου Μεταφυσικών Σπουδων» (!) το οποίο ήδη αναφέραμε – μπορείτε εδώ την δείτε να μιλάει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ναι στο Πνευματικό Κέντρο, όπου φαίνεται να …«βγαίνουν καλές και περισσότερες ενέργειες» [βλ. «Τεό Βράτολη Βολχάουπτ ΝΕΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ 2014 ΕΝΑΤΗ», ΕΝΑΤΗ εναλλακτική Τηλεόραση, 30/09/2014,

 

Η κυρία αυτή, πολλά χρόνια πριν, σε τηλεοπτική εκπομπή πανελλήνιας εμβέλειας και «τρέλας» του κ. Χαρδαβέλλα , πλέκοντας το εγκώμιο του κ. Δανέζη, είχε δηλώσει και τα εξής αποκαλυπτικά: «Επίσης τα ευρήματα για το ολογραφικό σύμπαν που έχουν ασχοληθεί και σπουδαίοι μεταφυσικοί, και στην Ελλάδα έχουμε δύο σπουδαίους μεταφυσικούς τον κύριο Δανέζη και Θεοδοσίου, το ολογραφικό σύμπαν και η απατηλότητα των αισθήσεων, και έχουν αποδείξει με πειράματα αυτά που βλέπουμε ευθεία, μπορεί να μπορούσαμε να τα δούμε και ανάποδα ας πούμε…» [Πηγή: «ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ – ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΟΠΤΑΣΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ», ανάρτηση 3/9/2013,

Δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε με τις κρίσεις της προέδρου του μεταφυσικού κολεγίου  και ούτε φυσικά για  τα όσα βλέπουμε ευθεία και πολύ περισσότερο για όταν αυτά τα βλέπουμε ανάποδα…

«Αστρολογία – Θρησκεία ή Επιστήμη»

Ο κ. Δανέζης – θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν είναι θεολόγος αλλά καθηγητής φυσικών επιστημών – είναι πολυγραφότατος. Έχει γράψει, εκτός άλλων, μαζί με τον συνάδελφό του και φίλο κ. Στράτο Θεοδοσίου, για λογαριασμό της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το μικρό βιβλίο «Αστρολογία – Θρησκεία ή Επιστήμη» [Αθήνα, 1994] το  οποίο ήδη αναφέραμε.  Εκεί αναγράφονται, μεταξύ άλλων και τα εξής καταπληκτικά: «Αργά ή γρήγορα έχεις ελπίδες να οδηγηθείς στην αλήθεια του κόσμου σου, μόνο αν κατανοήσεις την περιορισμένη φύση του ανθρώπινου μυαλού, την απεραντοσύνη της γνώσης, αλλά και τη γαλήνη που προσφέρει η μυστική δύναμη της αποδοχής της υπέρλογης ύπαρξης του Θεού (…) θα νοιώσεις να κατακλύζει κάθε πόρο της φθαρτής σου ύπαρξής, η δύναμη της αιώνιας ένωσής σου με την υπέρτατη γνώση του Θεού – Δημιουργού σου (…) Τον αναζητούμενο χαμένο παράδεισο της παιδικής μας αθωότητας, μπορούμε να τον ανακαλύψουμε πολύ κοντά μας, βαθειά μέσα μας, αν ακολουθήσουμε τον δρόμο της αναζήτησης της πίστης προς τον Θεό που υπάρχει μέσα και γύρω μας. Την πίστη αυτή που μπορούμε ν’ αντλήσουμε μονάχα από Αυτόν και μόνο μέσω Αυτού!».

Τα παραπάνω λόγια ενδεχομένως θα είχαν μια κάποια αξία για εμάς μόνο αν δεν τα έγραφαν πανεπιστημιακοί καθηγητής φυσικών επιστημών του 20ου και 21ου αι. και απ’ αυτή την άποψη δεν μπορούμε  εδώ πέρα να μπερδευτούμε με τέτοια «λεπτά» θεολογικά θέματα  και ιδιαίτερα με υπέρλογες υπάρξεις.

«Astro»: Θεός, Σύμπαν, Άνθρωπος

Στο  περιοδικό αστρολογίας «ASTRO για τον Τύπο της Κυριακής» (22/4/2012) scribd.com ανάμεσα σε αστρολογικές προβλέψεις για τους αρχηγούς κομμάτων, ζώδια , χειρομαντείες, υπάρχουν και οι συνεντεύξεις πανεπιστημιακών καθηγητών, όπως του μετέπειτα «χρυσαυγίτη» Χρήστου Γούδη και του κ. Δανέζη. Ο κ. Γούδης στις εκλογές του 2007  είχε συμμετάσχει ως εκπρόσωπος τύπου και υποψήφιος βουλευτή επικρατείας του ακροδεξιού κόμματος ΛΑΟΣ του κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη και από το 2012 άρθρα του δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής. Όταν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, μετά τη δολοφονία του συγγραφέας Μένη Κουμανταρέα, έκανε πρόταση να δοθεί το όνομα του συγγραφέα στην Δημοτική Αγορά Άνω Κυψέλης ο κ. Γούδης ως Δημοτικός Σύμβουλος της «Ελληνικής Αυγής» της δημοτική παράταξη της Χρυσής Αυγής που είχε ως επικεφαλή τον Ηλία Κασιδιάρη, απάντησε με οργή: «Να φυτέψουμε και συκιές προς τιμήν του».

Ας εγκαταλείψουμε για λίγο την  Ελλάδα και ας πάμε στην Ινδία.  Ο Παραμχάνσα Γιογκανάντα (1893- 1952), ινδός γιόγκι και άγιος, στο βιβλίο του  «Η αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι» που εξέδωσε το 1945 και μεταφράστηκε σε πάνω από 50 γλώσσες, στο κεφάλαιο «Η εξουδετέρωσις των αστέρων»  γράφει (μετάφραση εποχής): «Το ανθρώπινο παιδί γεννιέται την ημέρα και την ώρα ακριβώς που οι πλανητικές ακτίνες  ευρίσκονται μαθηματικώς, σε απόλυτη αρμονία με την απόλυτη μερίδα του αιτιατού. Το ωροσκόπιό του είναι μία τελεία απεικόνισις του παρελθόντος και των πιθανών εξελίξεων του μέλλοντος. Αυτό όμως το δελτίον γεννήσεως μόνον άνθρωποι με θεία διαίσθησι και σοφία είναι ικανοί να ερμηνεύσουν˙ αυτοί δε οι άνθρωποι είναι λίγοι. Το μήνυμα τούτο, που εγγράφεται ολοκάθαρα επάνω στους ουρανούς τη στιγμή που έρχεται στον κόσμο το παιδί, δεν έχει σκοπό να δείξη τη μοίρα – στις συνέπειες παρελθουσών πράξεων καλών ή κακών – αλλά να προκαλέση και να ενισχύση τη θέησι και τη δύναμι του ανθρώπου, για να αποφύγει την υποδούλωσι. Ότι έκανε καθένας μπορεί να το ξεκάνη. Κανείς άλλος παρά μόνο ο εαυτός του είναι υπεύθυνος για τις αιτίες που δημιούργησαν τις συνέπειες στη ζωή του. Μπορεί να υπερπηδήση κάθε περιορισμό ή εμπόδιο, γιατί αυτός τα εδημιούργησε με τις πράξεις του, και επειδή έχει επί πλέον πνευματικές ικανότητες που δεν επηρεάζονται από πλανητικάς αντιδράσεις.  Όταν από διεσιδαιμονία φοβάται κανείς την αστρολογία  σε αυτόματο που εξαρτάται δουλικώς από μηχανικές επεμβάσεις. Ο σοφός άνθρωπος εξουδετερώνει την πλανητική επίδρασι – δηλαδή εξουδετερώνει το παρελθόν του – μεταφέρων την εξάρτησί του από το στον Δημιουργό. Όσο συνδέεται και ενώνεται με το Πνεύμα, τόσον ολιγωτέρα είναι η κυριαρχία της ύλης επ’ αυτού. Η ψυχή είναι ελευθέρα. Είναι και αθάνατη διότι γεννήθηκε. Δεν είναι συνεπώς δυνατόν να διευθύνεται από αστέρια. Ο άνθρωπος Είναι ψυχή, έχει όμως και σώμα. Όταν χρησιμοποιήση με επιδεξιότητα την ικανότητα της αντιλήψεώς του, θα μείνει άθικτος από την πίεσι της ύλης. Εφόσον όμως μένει σε κατάστασι πνευματικής αμνησίας και αδρανείας θα υφίσταται τις ενοχλήσεις και τις πιέσεις των κρυφών νόμων του περιβάλλοντος. Ο Θεός είναι αρμονία. Ο πιστός που ταυτίζεται προς αυτήν, ουδέποτε θα προβή σε πράξι ανάρμοστη. Κάθε ενέργειά του και η εν γένει πορεία του θα είναι φυσική απόρροια του αστρολογικού νόμου. Με προσευχή εκ βαθέων και με ολόψυχους διαλογισμούς και στοχασμούς θα ευρίσκεται συνεχώς στην κατάστασι της ενσυνειδήτου συνυπάρξεώς του με τη θειότητα. Δεν υπάρχει δε καμία δύναμις ανωτέρα από αυτήν, την εκ των ένδον προστασία   (…) Η προσφυγή στην αστρολογία ως μέσον αποτρεπτικόν ή προφυλακτικό, σπανίως εμελετήθη από άλλα κράτη εκτός από τας Ινδίας. Μια δε λεπτομέρεια η οποία δεν είναι γνωστή,  είναι η εξής: Όλα όσα αναφέρθησαν, τα μέταλλα δηλαδή, οι πολύτιμοι λίθοι και τα φυτικά παρασκευάσματα μένουν εντελώς περιττά, αν δεν χρησιμοποιηθούν αφ’ ενός μεν εις το απολύτως ακριβές ποσόν ή όγκον, αφ’ ετέρου δε αν δεν τα φέρη ο ενδιαφερόμενος απ’ ευθείας επάνω στη γυμνή επιδερμίδα του» [βλ. Παραμχάνσα Γιογκανάντα, «Η αυτοβιογραφία ενός γιόγκι», Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Αθήνα 1958, σελ. 225, 226, 228]

Αλλά ας επιστρέψουμε τώρα στην ύλη του περιοδικού «ASTRO».  Ο κ.  Δανέζης στην συνέντευξή του στο αστρολογικό περιοδικό φαίνεται να συμφωνεί με το πνεύμα του Ινδού Γκουρού. Υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «…Με βάση αυτή την καμπαλιστική πληροφορία, θα περιμέναμε από την αστρολογία όχι να μας διδάσκει το πώς τα άστρα και οι οποιεσδήποτε ιεραρχίες καταδυναστεύουν τη ζωή μας, αλλά το πώς ο άνθρωπος θα γίνει αυτό που ο Θεός τον έταξε. Δηλαδή ένθεος και εκφραστής των ανώτερων δυνατοτήτων του Σύμπαντος. Τελικά ο Θεός, το Σύμπαν και ο άνθρωπος είναι ένα.  Μια χαμένη ενότητα που όλοι αναζητούμε τη δύναμή της». Για να μην αδικήσουμε τον κ. Δανέζης πρέπει να πούμε ότι με πολλαπλούς τρόπους έχει  ξεκαθαρίσει ότι δεν πιστεύει στην αστρολογία.

Στο τότε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας αυτής προβαλλόταν συνέντευξη του κ. Αντώνη Σαμαρά, τέως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας: «Ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγει τα χαρτιά του για την πολιτική του που θέλει να εφαρμόσει – Αλλαγή μνημονίων υπέρ των αδυνάτων».  Η διακήρυξη αυτή αποδείχθηκε της  ίδιας ποιότητα με τις αστρολογικές προβλέψεις και τα φληναφήματα του Νew Age.  Στο περιοδικό ένας αστρολόγος προβλέπει για τον κ. Σαμαρά: «Μετά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε (να υπογράψει ή να φύγει) τον Νοέμβριο του 2011 τις τελευταίες κινήσεις του θα κάνει από τον Απρίλιο του 2012 και μετά όταν και η τύχη του θα είναι με το μέρος του…».  Ο κ. Σαμαράς διέψευσε τόσο τον εαυτό του όσο και τις αστρολογικές προβλέψεις της φιλικής στο κόμμα της ΝΔ εφημερίδας.

Νομίζουμε ότι τα αστρολογικά, μεταφυσικά και αποκρουστικά περιοδικά κ.λπ. αποτελούν  «το ηρεμιστικό των αμνών», «το καταφύγιο» της  μωρίας, το μέσο όπου το νόημα χάνει το περιεχόμενο και το περιεχόμενο το νόημα.

Η αστρολογική λόξα ή καλύτερα είναι η μια παρα-επιστήμη, μια απλή προκατάληψη που επικαλύπτει της κοινωνικές αντινομίες. Το εκπαιδευτικό σύστημα παραδίδει αμαχητί τους πολίτες στην αποδοχή των πιο ακραίων μορφών ανορθολογικής σκέψης.  Ο Tέοντορ Αντόρνο (1903-1969) αναλύοντας το περιεχόμενο της αστρολογικής στήλης των Los Angeles Times  έγραψε την περίοδο 1952-3  και τις αιτίες του φαινομένου της  «λόξας της αστρολογίας»  έγραψε το θαυμάσιο το κείμενο «Τα άστρα κάτω στη γη».  Ο Αντόρνο στα συμπεράσματά της μελέτης του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Η οργανωμένη αυτομαστίγωση και οι αποκαλυψιακές φαντασιώσεις χαρακτήριζαν την πρώτη περίοδο της φεουδαρχικής παρακμής, και το κυνήγι  των μαγισσών χαρακτήριζε την περίοδο της Αντιμεταρρύθμιση όταν γινόταν προσπάθεια να ανασυσταθεί τεχνητά μια κοινωνική τάξη που εκείνη τη στιγμή είχε αχρηστευτεί. Ομοίως ο σημερινός κόσμος, προσφέροντας μια τόσο ισχυρή πραγματική βάση για το αίσθημα καταδίωξης που ο καθένας μπορεί να νιώθει, φέρνει στην επιφάνεια τους παρανοϊκούς χαρακτήρες. Ο Χίτλερ ήταν οπωσδήποτε ψυχικά διαταραγμένος, αλλά ήταν αυτή ακριβώς η διαταραχή του που γέννησε τη μαγική λέξη η οποία του επέτρεψε να κυριαρχήσει στις γερμανικές μάζες. Μπορεί κάλλιστα να ειπωθεί πως είναι ακριβώς το στοιχείο της παράνοιας εκείνο που παραλύει και προσελκύει τους οπαδούς μαζικών κινημάτων κάθε μορφής, δομή η οποία μας επιτρέπει το συμπέρασμα πως οι άνθρωποι ποτέ δεν πιστεύουν αρκετά ό,τι υποκρίνονται πως πιστεύουν και κατά συνέπεια σπρώχνουν πάντα στα άκρα τις πίστεις τους, έτοιμοι να τις μεταφράσουν σε βίαιη δράση από τις πίστεις τους, έτοιμοι να τις μεταφράσουν σε βίαιη δράση από τη μια στιγμή στην άλλη (…) Η αστρολογία πρέπει να θεωρηθεί σαν ένα μικρό μοντέλο της πολύ ευρύτερης κοινωνικής τροφοδότησης παρανοϊκών προδιαθέσεων. Είναι σε τέτοιο βαθμό συμπτώματα  μια κατανόηση της ίδιας της αρρώστιας. Σηματοδοτεί μια επιστροφή του ασυνείδητου, καθοδηγούμενη από σκοπούς κοινωνικού ελέγχου που είναι και ο ίδιος εντέλει ένας ανορθολογισμός» [βλ. Theodor Adorno «Τα άστρα κάτω στη γη, Κοινωνιοψυχολογική μελέτη της λαϊκής αστρολογίας, Ηριδανός, Αθήνα, 2004].

Η αστρολογία  διαμέσου του εθισμού της ικανοποίησης ναρκισσιστικών ενστίκτων  στοχεύει στην αναπαραγωγή της ηλιθιότητας. Πρόκειται για μια τεράστια οικονομική δραστηριότητα και κολοσσιαία προσπάθεια παρεμπόδισης των πολιτών να πάρουν τα πράγματα που τους αφορούν στα χέρια τους. Πολλοί άνθρωποι  εθίζονται στο να αναζητούν μεσολαβητές της διανοητικής καθήλωσης στο πεδίο των προφητειών εξαπάτησης, σε μορφές εξάρτησης και αποδοχής παραφυσικών και εντέλει ολοκληρωτικών αποδοχών.  «Η αστρολογία όπως ακριβώς και ο ρατσισμός και άλλες πνευματικές αιρέσεις, προϋποθέτει μια κατάσταση ημιμάθειας» (Αντόρνο) της εγκατάλειψης δηλαδή κάθε κριτικής και ερμηνευτικής σκέψης. Παρά τα επιστημονικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας στη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ επιστημονικοί ή επιστημονικοφανείς κύκλοι προωθούσαν τις «παραληρηματικές αστρολογίες»  του «ψυχρού ήλιου» ή της «κοίλης γης» τις οποίες αναφέρει ως και σκιαγραφεί με μαεστρία ο Ουμπέρτο Έκο στο βιβλίο του «Κατασκευάζοντας τον εχθρό» [Ψυχογιός, Αθήνα, 2011].

Πάντως η παρα-επιστήμη της μεταφυσικής και του αποκρυφισμού που ανθεί και στις μέρες μας βρίσκει την δικαίωσή της σε προγονικά ένστικτα και σε ολοκληρωτικά καθεστώτα [Βλ. Πίτερ Λεβέντα «Ναζί και Αποκρυφισμός», Κέδρος, Αθήνα, 2005].

Αντιθέσεις στο «πνεύμα των χωρίς πνεύμα συνθηκών»

Στην ελληνική  ορθόδοξη κοινότητα και στο διαδίκτυο είναι εύλογο να προκαλούνται αντιθέσεις «στο πνεύμα των χωρίς πνεύμα συνθηκών». Η θεολόγος κ. Ευαγγελία Παπανικολάου, στις 28/11/ 2012,  [βλ. «Αποκρυφιστικές απόψεις σε εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας;», 28/1/2012, thriskeftika.blogspot.gr]  ασκεί δριμεία κριτική στους κκ. Δανέζη και Θεοδοσίου.  Το άρθρο της που αρχίζει  με την επισήμανση ότι «ο Σάββατο και την Κυριακή 28 και 29/1/2102 η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, προς μεγάλη έκπληξη κάθε ορθόδοξα σκεπτόμενου πιστού, έχει προσκαλέσει στην εκδήλωση που θα γίνει προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών τον κ. Μάνο Δανέζη και τον κ. Στράτο Θεοδοσίου, διαπρεπείς αστροφυσικούς, αλλά επίσης διαπρεπείς για τις φιλοαποκρυφιστικές τους απόψεις» καταλήγει με το εξής «αβίαστο» ερώτημα: «πώς είναι δυνατόν πρόσωπα που συμμετέχουν σε συνέδρια μεταφυσικά – παραθρησκευτικά να προσκαλούνται ως ομιλητές σε χριστιανική εκδήλωση και μάλιστα της Ιεράς Μητροπόλεως;».

Η  οξεία καταγγελία της  κ.Παπανικολάου φαίνεται ότι αποτέλεσε «πουκάμισο αδειανό» δεδομένου ότι ο κ. Δανέζης, τον Φεβρουάριο του 2014, συμμετείχε σε εκδήλωση του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας που οργανώθηκε σε συνεργασία με την «Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Κερκύρας» με θέμα «Ο χρόνος ως έννοια φυσική και μεταφυσική». Ο εισηγητής πέραν των άλλων, αφού ξεκαθάρισε ότι είναι ένας «βιωματικός χριστιανός» διαβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι στον «άνθρωπο, τον μικρό, τον μέγα» αποτυπώνεται η πληροφορία της παρουσίας του Θεού σε ολόκληρη την ύπαρξή του, Θεός που είναι «άχρονος» και «πανταχού παρών», [βλ. «2014 02 24 κ ΜΑΝΟΣ ΔΑΝΕΖΗΣ», κανάλι Dhmhtriow Koskinas, 24/2/2014, 

 

Φαίνεται ότι η «Χριστιανών Επιστημόνων» που  το 1946 εξέδωσε τη διάσημη «Διακήρυξη της Χριστιανικής Ενώσεως Επιστημόνων» συνολικά 207 σελίδων που πουλήθηκε σε 150.000 αντίτυπα [βλ. Χρήστος Γιανναρά, «Καταφύγιο Ιδεών», 8η έκδοση, Ίκαρος, Αθήνα, 2011], ένα αντικομμουνιστικό κείμενο ευτελούς χριστιανικής προπαγάνδας, δραστηριοποιείται ακόμα στην …επιστήμη. Προκειμένου να μην γίνουμε  κουραστικοί με την παράθεση αποσπασμάτων από το βιβλίο γραμμένο στην καθαρεύουσα,  θα ήταν μάλλον φρόνιμο να αναφέρουμε ότι ο καθηγητής φιλοσοφίας Ευτύχης Μπιτσάκης, στο βιβλίο του «από τον πυρά στον Άμβωνα» [τόπος, 209] χαρακτήρισε τα περιεχόμενα του «δείγματα ημιμάθειας, εμπάθειας και έλλειψης φιλοσοφικής παιδείας».

O θεολόγος κ. Παναγιώτης  Ζούνης  στο αναρτημένο άρθρο του στο πολυτονικό «οι κενολογίες τινός γνωστικού αστροφυσικού» (08/03/2016) υποστηρίζει ότι ο κ. Δανέζης «Ἐκφράζει συχνά κακόδοξες, ψευδόδοξες καί πλανεμένες θεολογικές ἀπόψεις, διότι εἶναι βαθιά ἐπηρεασμένος ἀπό τήν Γνωστική καί Ἀποκρυφιστική Γραμματεία. Δηλαδή ὡς καθηγητής τῶν Θετικῶν Ἐπιστημῶν δέν ἔχει ἐκείνα τά ὀρθά κριτήρια διά νά θεολογεῖ ἀπλανῶς καί ὀρθοδόξως. Μάλιστα ὁ συνεργάτης καί φίλος του Καθηγητής κ. Στράτος Θεοδοσίου φαίνεται ὅτι σχετίζεται σέ μεγάλον βαθμό μέ Μασσωνικές Στοές, πράγμα καθόλου παράδοξον καί διά τόν ἴδιον κ. Μάνο Δανέζη. Φυσικά, δέν μᾶς ἀπασχολεῖ, ἄν εἶναι καί τί δέν εἶναι, ἐπί προσωπικοῦ, οἱ ἄνθρωποι… διότι τό πράγμα πλέον βγάζει μάτι. Θά ἦτον ἔντιμο ὅμως, ἀντί νά ὑποκρίνονται τούς  ἀγαπολόγους καί τούς  δῆθεν Χριστιανούς, νά μᾶς λέγανε σέ τί εἴδους Μασσωνικές καί Θεοσοφικές Στοές συχνάζωσιν διά νά τούς θαυμάσουν οἱ προσωπολάτρες χαζοχριστιανοί ὁπαδοί των. Ἀλλά ἔχωσιν τήν ἀνδρεία καί τά κότσια νά ὁμολογήσωσιν στό προβατοποιημένον κοινό τους, ὅτι εἶναι Μασσωνάρες καί Θεοσοφιστές, δηλ. Ἀποκρυφιστές;» [βλ. «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΝΗΣ, ΟΙ ΚΕΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΙΝΟ ΝΩΤΙΚΟΥ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΥ», 8/03/2016,apologitikaa.blogspot.gr/]

Θα ήταν αδιανόητο για εμάς  εδώ και τώρα να μπούμε σε μια τέτοια τάξης αντιπαράθεση. Εξάλλου, δεν μας πέφτει και λόγος για ζητήματα σχετικά με το ποιος θεολογεί καλύτερα από τον άλλον, δεδομένου ότι το δικό μας «πνεύμα» είναι προσγειωμένο στην ελληνική κοινωνία των μνημονίων και ιδιαίτερα από τη στιγμή που πιστεύουμε ότι η «θρησκεία είναι ο στεναγμός του καταπιεσμένου πλάσματος, η καρδιά ενός άκαρδου κόσμου, ακριβώς όπως είναι το πνεύμα των χωρίς πνεύμα συνθηκών».

Πάντως θα είχε ενδιαφέρον μια εμπεριστατωμένη μελέτη πάνω  στην επιρροή που έχουν τα «ναμάτων της ορθοδοξίας» στην ανάπτυξη του ατόμου, πως αυτά εκδηλώνονται στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, αλλά κυρίως το πως αυτά αποκρυσταλλώνονται στο πολύπαθο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το φθαρτό σαρκίο…         

Πάντως του κ. Δανέζη άρθρα και συνεντεύξεις έχουν δημοσιευτεί και σε ιστοσελίδες και περιοδικά ανάλογης προσέγγισης, όπως το «Άβατον». Στην συνέντευξή του στον κ.  Χρήστο Ελμάζη (Φεβρουάριος 2012, Τεύχος 114, σελ.40-43) με τίτλο «Όταν λέμε ότι κάποιος γεννιέται ή πεθαίνει, εννοούμε επιστημονικά ότι χάνεται ή εμφανίζεται η δυνατότητα να τον αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας» διαβάζουμε: «Όταν λες ότι όλα είναι ένα, χάνεται η αίσθηση της ατομικότητας, του «εγώ». Συνειδητοποιώντας κανείς ότι δεν είναι αυτό το φθαρτό σαρκίο, δεν είναι πράγμα, θα αντιληφθεί ότι αυτό που βλέπουν οι αισθήσεις είναι μια εικόνα, ένα matrix. Και για να υπάρχει η εικόνα, θα πρέπει αναγκαστικά να υπάρχει κάπου το πρότυπό της. Αν αρχίσει να αναζητάει αυτό το πρότυπο, τότε τίποτα δε θα τον συγκρατεί πια» [Πηγή: http://antifono.gr/portal/ ].

Και πάλι δεν θα θέλαμε να μπούμε σε μια συζήτηση για αναζήτηση μυστικιστικών και αποκρυφιστικών υπαρξιακών πρότυπων της εικόνας. Πιστεύουμε ότι …ακόμα δεν φτάσαμε να βλέπουμε σκιές α λα Πλάτωνα τις οποίες, αυτός ο άρχοντας της μεταφυσικής εμπνεύστηκε ούτε θελουμε να μπούμε σε τέτοια σπήλαια. 

Ο κ. Δανέζης σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Άβατον» (τ. 104, Δεκ. 2010-2011) αφού πρώτα «παράδωσε» τους αναγνώστες του στο «συλλογικό Κάρμα» και τα «μαθήματα της φύσης»: «Και είναι η αδυναμία της βιολογίας μας που τέμνει το ΕΜΕΙΣ σε πολλά πλαστά ΕΓΩ. Αυτό είναι το ΕΜΕΙΣ της ελληνικής φιλοσοφίας. Είναι το ΕΝΑ.Και αυτό αποτελεί βασική διαφορά της ελληνικής με την ινδική φιλοσοφία. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την έννοια του Κάρμα. Δεν μπορεί να έχει την έννοια που αποδίδει ο Ινδός. Δεν μπορεί να κοιτάς, τελείως ωφελιμιστικά, να βελτιώσεις το δικό σου κάρμα, ασχέτως με το τι γίνεται γύρω σου. Μέσα στο κάρμα πρέπει να υπάρχει και η έννοιας της αλληλεγγύης του ΕΝΟΣ και του ΕΜΕΙΣ (…) Ναι. Υπάρχει μόνο συλλογικό κάρμα. Αν κάνω κάτι, που κατά την ινδική φιλοσοφία βρομίζω ή επιβαρύνω το κάρμα μου σε ατομικό επίπεδο, αλλά το κάνω για το ΕΜΕΙΣ – το παιδί μου, την πατρίδα μου – τότε καθαρίζω το κάρμα μου. Γιατί αυτό είναι το κάρμα μου, το κάρμα του ΕΜΕΙΣ. Και το ΕΜΕΙΣ θέλει θυσίες. Αυτό διδάσκει η φύση» στην συνέχεια ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι ξέρει πως θα μπορούσε να αναστήσει νεκρά σκυλιά : «Σε τι διαφέρει ένα ζωντανό σκυλάκι από ένα πεθαμένο; Και τα δύο έχουν την ίδια βιολογία, το ίδιο DNA. Για να δω τι είναι αυτό που τα ξεχωρίζει, πρέπει να δω τι είναι η ύλη. Αν δεχθώ την παλιά έννοια της ύλης, δεν μπορώ να απαντήσω. Αν όμως δεχθώ τη νέα έννοιας της ύλης, ξέρω και πώς θα αναστήσω – αν μπορέσω – το νεκρό σκυλάκι. Θα ξανακαμπυλώσω το χώρο, θα ξαναδώσω ενέργεια δηλαδή. Επειδή όμως η ενέργεια είναι σαν πολύπλοκος οργανισμός, δεν μπορώ να δώσω μια ποσότητα ενέργειας έτσι αθροιστικά (…) Η νέα γνώση πηγαίνει στα τσάκρας. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα σύστημα μηχανικό, σαν τον κατανεμητή του αυτοκινήτου που κατανέμει την ενέργεια της μπαταρίας κατάλληλα. Θα πρέπει να την κατανείμω κατάλληλα ποσοτικά και ποιοτικά. Άλλη η ποσότητα θα πάει στη καρδιά και άλλη σε κάθε διαφορετικό όργανο, γιατί αυτά έχουν διαφορετικής σύνθεσης μάζες. Έτσι ώστε να ζωντανέψει το σκυλάκι. Δεν λέω ότι τώρα μπορώ να το κάνω, αλλά ξέρω πως γίνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με τον άνθρωπο, ο οποίος αποτελείται από πολλά πυκνώματα». Και προτείνει τεχνικές επικοινωνίας: «-Μπορώ εγώ, ως εικόνα, να επηρεάσω το πραγματικό αντικείμενο του εαυτού μου;» ρωτάει το μυστικιστικό περιοδικό. «Βεβαίως. Διότι εικόνα και εσύ είσαστε ένα. Απλώς, αντιλαμβάνεσαι μόνο την εικόνα. Δεν υπάρχει μερισμός της εικόνας και του «εγώ». Ο άνθρωπος, όμως, αντιλαμβάνεται μόνο την εικόνα» απαντάει ο κ. Δανέζης. «Και πώς μπορώ να επηρεάσω το εγώ μου; Αυτό το διδάσκουν πολλοί. Όταν ο άλλος σού λέει, «κάνε διαλογισμό», όταν οι θρησκείες σού λένε «προσευχήσου» – αν, λοιπόν, καταλάβουμε το νόημα αυτών το τεχνικών και τα κάνουμε με πλήρη συνείδηση, τότε θα επικοινωνήσουμε». Αποσπάσματα της συνέντευξης είναι αναρτημένα στην διεύθυνση «Εναλλακτική Δράση» στην θεματική ενότητα  «Πρόσωπα –Γνώση», άλλες θεματικές ενότητας: «Αυτοβελτίωση», «Διατροφή», «Υγεία», «Φυσική Ζωή», «Όμορφος Κόσμος», «Πρόσωπα–Γνώση» και «Τεστ-Κουίζ»  [βλ. enallaktikidrasi.com/].

Στις, 10/11/2016, ο κ. Δανέζης μαζί με τον καθηγητή της θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Κ. Ζάρρα και τον διευθυντή του περιοδικού  κ. Στ. Ελμάζη, έλαβαν μέρος στην εκδήλωση με θέμα «αναζητώντας τον νέο άνθρωπο» στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, [Βλ. «VID 20161110 2007501», κανάλι «Μήτιδα Μήτιδα», 10/11/2016,

                                         

Πεμπτουσία

Στην ιστοσελίδα της γνωστής Θεολογικής Πύλης pemptousia.gr ο κ. Δανέζης αναγράφεται ως Επιστημονικός Σύμβουλός της [Πηγή: pemptousia.gr].

Στην «Πύλη» αυτή συναντάμε άρθρα του κ. Δανέζη περί αδελφοποίησης επιστήμης και θρησκείας.  Εμείς  από την άλλη πιστεύουμε ότι αυτές οι έννοιες είναι διαμετρικά αντίθετες και ασυμφιλίωτες οπότε θα μακρηγορούσαμε αν μπαίναμε σε λεπτομέρειες.

Η πίστης σου σέσωκέ σε…

Ο κ. Δανέζης, στις 06/05/2017, έδωσε νέα διάλεξη στο Ηράκλειο της Κρήτης πού οργάνωσε το «μη κερδοσκοπικό σωματείο Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές» σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης με θέμα «Ο Ανθρώπινος Βιοϋπολογιστής ως εργαλείο μετασχηματισμού της άυλης πραγματικότητας σε Ύλη και Ενέργεια», [βλ.

Ομιλία Αστροφυσικού Μ.Δανέζη – Σάββατο 6 Μαϊου 2017, κανάλι «Δήμος Ηρακλέιου»

Για τον κ. Δανέζη το πνεύμα γεννάει ύλη. Γνωστό! Γνωστό επίσης ότι το σύμπαν είναι δημιούργημα της «υπέρλογης ύπαρξης».                                                              

Στην παραπάνω εκδήλωση  εμφανίστηκε ένας γιατρός ο οποίος διηγήθηκε (;) ότι ένας ασθενής με σοβαρότατο καρκίνο (σάρκωμα στην μύτη) το 1980 θεραπεύτηκε με προσευχή στην εκκλησία της Παναγία. Προσέθεσε, ότι η εξ αποστάσεως προσευχή που εφαρμόζουν στην Αμερική συνδυαζόμενα Πανεπιστήμια και ιατρικές σχολές έχει πάρα πού ικανοποιητικά αποτελέσματα (μετά το 1:45:42 του βίντεο της διάλεξης) και μίλησε για το «ενεργειακό πεδίο» που σύμφωνα με τον κ. Δανέζη σχηματίζει ο εγκέφαλος, και εξηγεί ότι πρόκειται για την «αύρα» και σε πείραμα στο σούρουπο που έκανε είδε το ενεργειακό πεδίο και το «φωτοστέφανο».                                  

Ο κ. Δανέζης, τότε χρησιμοποιώντας τη φράση του κατά Λουκά Ευαγγέλιο, και μάλλον υπερθεμάτισε: «Η πίστης σου σέσωκέ σε» [Λουκ. 7.50], δηλαδή «η πίστη σου σε έσωσε». Ο καθηγητής, αν καταλάβαμε καλά, φαίνεται να πιστεύει ότι το σύμπαν το δημιούργησε ο Θεός, σύμφωνα με τον Μέγα Βασίλειο, από κάτι που προϋπήρχε.                      

Ο κ. Δανέζης κλήθηκε να απαντήσει και σε άλλες ενδιαφέροντες ερωτήσεις όπως για την ύπαρξη του ενεργειακού σώματος του ανθρώπου και ιδιαίτερα για «τις μεθοδολογίες του  pranic healing που μπορούν να θεραπεύουν το ενεργειακό σώμα και να  έχει αυτό ορατά αποτελέσματα στο φυσικό σώμα». «Δεν θα σου απαντήσω, είναι απλό» είπε ο επιστήμονας και πρόσθεσε «μου κάνεις μια ερώτηση που έχεις απάντηση αλλά θέλεις να την ακούω να την λέω και εγώ έτσι δεν είναι; Ε δεν θα σου κάνω την χάρη αυτή!».

Πάντως στην διάδοση της «εναλλακτικής θεραπείας» pranic healing συνέβαλε η  υπουργός Πολιτισμός κ. Λυδία Κονιόρδου με το «ανάρπαστο» διαφημιστικό της. Η κ. υπουργός «σκανάροντας» από απόσταση τον σβέρκο κάποιου πάσχοντα, αποβάλλει την «κακή ενέργεια» και προκαλεί τον γέλωτα σε κάθε πικραμένο

 

Το θέαμα της διάλεξης του κ. Δανέζη ως «λαϊκό θέαμα» προβαλλόταν διαδικτυακά στο youtuby από το δήμο Ηρακλείου.

Η αξιοπρέπεια της φυσικής και η φυσική της παραμυθολογίας

Ο εκπαιδευτικός Θρασύβουλος Μαχαίρας, καθηγητής φυσικής έχει ασκήσει δριμεία κριτική (26/11/ 2016) [Πηγή: alfavita.gr]. Ως υστερόγραφο στο άρθρο της κριτικής του αναφέρει: «Πριν καν «στεγνώσει η μελάνη» του κειμένου μου (…) “έπεσα επάνω” σε ακόμη ένα αδιανόητο άρθρο του επίκουρου καθηγητή αστροφυσικής του ΕΚΠΑ κ. Μάνου Δανέζη: ΔΡ.ΔΑΝΕΖΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ! Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ! visaltis.net. Ένα άρθρο αδιανόητο όχι μόνο για τα όσα αναφέρονται σε αυτό, αλλά κυρίως για τα όσα, με δεξιοτεχνικό τρόπο και με πλήρη κακοποίηση της Φυσικής, ενθαρρύνει ο κ. Δανέζης… Να λοιπόν που σήμερα έμαθα ότι η σύγχρονη αστροφυσική ακυρώνει το θάνατο… Η επόμενη περιέργειά μου είναι να μάθω για πόσο καιρό η σύγχρονη αστροφυσική θα επιτρέπει στον κάθε κ. Δανέζη να αποποιείται τις ευθύνες του για τις μπουρδολογίες που διακινούνται με τις ευλογίες του ως πανεπιστημιακός φυσικός. Ο καθένας είναι ελεύθερος να γράφει όσες α-νοησίες θέλει. Αλλά δεν έχει δικαίωμα να τις γράφει στο όνομα της Φυσικής και μάλιστα ως πανεπιστημιακός καθηγητής Φυσικής».

Δεν είναι φαντασμένος…

Ο κ. Αλέξης Φωτόπουλος έχει λέει τον κύριο μέσα του! Είναι λέει πνεύμα και … θεραπευτής-τηλεπωλητής-σεμιναριολόγος  με εμφανίσεις στο κανάλι kontra. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι αν το καταλάβουμε κι εμείς θα πετάξουμε!

Σε μια τηλεοπτική εκπομπή-πώλησης «Έτσι γίνεται το θαύμα!» μας ενημερώνει  μεταξύ άλλων, ότι «αποτελούμαστε από 7 σώματα», «όταν πεθαίνουμε χάνουμε τα 3 σώματα», «η συνειδητότητά μας μάλιστα υπάρχει μετά τον θάνατό μας» και μας πληροφορεί ότι «από τα χέρια του ρέει θεϊκή ενέργεια»,  εξάλλου «όταν έρθει και κατοικήσει στην ψυχή μας ο Χριστός τότε φεύγουν όλα τα προβλήματα, η αμαρτία» και άλλα πολλά.

Ως καλός πωλητής για να θεμελιώσει δήθεν επιστημονικά τα διάφορα ανοητολογήματα καταφεύγει στον «matrixολόγο»  κ. Δανέζη.  Ο «θεραπευτής» αυτός προσπαθεί να ντύσει με «επιστημοσύνη» στο εμπόρευμά του (μετά το 3:25 του παρακάτω βίντεο):  «Ο σκοπός μου, το όνειρό μου είναι να σας κάνω όλους να συνειδητοποιήσετε την πραγματική μας φύση, και αυτή είναι όλη, όλη η ουσία της αλλαγής. Τότε, όλη η κοινωνία μας θα κατευθυνθεί στο φως. Δεν το λέω εγώ, τα λένε πάρα πολλοί επιστήμονες, όπως το λέει και ο Μάνος Δανέζης, που μας λέει τα εξής λόγια:  Μια κοινωνία ανθρώπων που θα έχουν, λέει, πλήρη επίγνωση της ανώτερης φύσης, θα ζητήσει κάτι νέο σε κάθε επίπεδο. Θα δημιουργήσει, λέει, ειρηνικά ένα νέο κοινωνικό ρεύμα. Ζούμε, λέει, τις οδύνες  του τοκετού ενός νέου πολιτισμικού ρεύματος, ας το καλωσορίσουμε,  κι ας το προστατέψουμε. Εδώ είναι όλη η ουσία, δεν είμαι κανένας φαντασμένος, δεν είμαι κάποιος που αεροβατεί, εδώ βαδίζουν τα πράγματα…». Μετά το 33:12 τον ακούμε να λέει: «είμαστε όλοι εκλεκτοί, είμαστε όλοι φως, είμαστε όλοι αγάπη, ο θεός είναι μια απέραντη παρουσία αγάπης. Αυτό το λένε όλοι οι φυσικοί, το λέει και ο Δανέζης, το λέει όλος ο κόσμος… μπορούμε να πετάξουμε… πάρτε την αγάπη… κοιτάξτε τα μάτια μου… η ψυχή μου μιλάει στη ψυχή σας … ρέει η θεϊκή ενέργεια από τα χέρια μου όταν σας ακουμπάω…». Διαφημίζοντας τα προϊόντα των «θεραπειών» του καλεί τους τηλεθεατές να επικεντρωθούν στο φως γιατί όσοι έρχονται δίπλα του πετάνε… και ότι το Cd που τους προσφέρει δωρεάν «απενεργοποιεί το ασυνείδητο» [βλ. «Όταν έρθει και κατοικήσει στην ψυχή μας ο Χριστός τότε φεύγουν όλα τα προβλήματα», η αμαρτία Κανάλι ProsWebGR, 18/01/2014

Τα αμέτρητα αναρτημένα βίντεο παραπέμπουν κατ’ ευθείαν …σε μεσαιωνικές εποχές.

Η ονειρική πραγματικότητα…

Ο κ. Δανέζης γίνεται πεδίο θεωρικού υποβάθρου και από τον κ. Ιωάννη Αυγουστάτο ο οποίος έγινε γνωστός μέσα από τις εκπομπές  παρα-επιστήμης στο κανάλι ΤηλεΦως

και  τους …δημόσιους διαλογισμούς, όπως στην πλατεία Συνάγματος! [βλ. «Πρώτος Πανελλήνιος Δημόσιος Διαλογισμός», ανάρτηση 7/7/2016, κανάλι «Ιωάννης Αυγουστάτος»,

Στη ομιλία του, 23/3/2017, με θέμα «ονειρική πραγματικότητα» [Πηγή: Η ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, κανάλι Γιάννης Αυγουστάτος,

https://www.youtube.com/watch?v=2WIHVvq1Cl0&t=6447s]  αντιμετώπισε διάφορα,  ψευδαισθήσεις τον Βούδα, τη τηλε-μεταφορά αντικειμένων, τηλεπάθεια, θεραπείες εξ αποστάσεως, τρίτα αυτιά, τσάρκα, κ.λπ. Μας εξήγησε ότι «είμαστε καθαρή συνείδηση, είμαστε η οθόνη πάνω στην οποία ο νους προβάλει διάφορε ταινίες, εμείς ταυτιζόμαστε με το περιεχόμενο της ταινίας, μια κωμωδία παίζει, μια τραγωδία παίζει, μια σίριαλ παίζει, μια θρίλερ παίζει, εμείς είμαστε το σταθερό που υπάρχει, ο καθαρός ουρανός…» (μετά από το 1:49:43) και άλλα πολλά

«Κι εδώ ο φίλος ο Μάνος. Αυτό που επαναλαμβάνει συνέχεια, και συνέχεια, και συνέχεια, έχει μαλλιάσει η γλώσσα του, δεν ξέρω πόσοι τον καταλαβαίνουνε! Λέει δεν βλέπουμε το ίδιο σύμπαν, (κάθε τι που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας δεν είναι πραγματικό), είναι … (απλώς) η σκιά αυτού που πραγματικά υπάρχει!  Και τι λέει, συμπληρώνει, δεν μένει στον χώρο της φυσικής,  ευτυχώς έχει πάρει σύνταξη τώρα, και θα μπορέσει να μιλήσει πιο ελεύθερα για αυτά που πιστεύει, χωρίς φόβο. Προμηνύει ένα νέο Πολιτισμό που θα στηρίζεται σε ένα νέο υπόδειγμα. Ένα υπόδειγμα  ενός πολιτισμού που θα έχει αυτή την επίγνωση της πραγματικότητας, και όχι την καρτεσιανή, πάνω  στην οποία έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η ειδική θεωρία της σχετικότητας ονομάζει αυτό το ψευδαισθησικό  χώρο, χώρο Μινκόβσκι, και αρκετοί από τους κορυφαίους κοσμολόγους  πιστεύουν ότι είμαστε όχι στο μοναδικό σύμπαν, αλλά στα πολλαπλά σύμπαντα…» (μετά από το 1:30:00).

Στο άρθρο «Οι άνθρωποι που ήθελαν να γίνουν θεοί- Για ποιους θα ανοίξει η αγκαλιά του Θεού το 2000. UFO, μάγοι, ειδωλολάτρες, σατανιστές και… κλασικοί αιρετικοί διεκδικούν τις Πύλες του Παραδείσου » της κ. Κρυστάλλη Δήμητρας στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ (7/09/1999), όπου κ. Αυγουστάτος είχε αναφερθεί, αναγραφόταν, μεταξύ άλλων, ότι «Οι εξωχριστιανικές σέκτες στην Ελλάδα μπορούν σε γενικές γραμμές να χωριστούν σε πέντε κατηγορίες. Πρόκειται για γκουρουιστικές και ινδουιστικές ομάδες, για αποκρυφιστικές ομάδες, για νεοσατανιστικές, και για ανατολικές θρησκείες, κυρίως αιρέσεις ισλαμικού χαρακτήρα» [βλ. http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=107893].

Θρησκευτικός τύπος και «ενεργειακές θεραπείες»

Tα γεγονότα της μεταφυσικής, του μυστικισμού και αποκρυφισμού, του ανορθολογισμού, του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, του ρατσισμού, των εθνικιστικών εξάρσεων κ.λπ. βρίσκονται στη χώρα μας και αλλού σε άνθιση.

Το έδαφος λιπαίνουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας τα οποία μαζί με το διαδίκτυο αποτελούν προνομιακό πεδίο προβολής της «βιομηχανίας του ανορθολογισμού» που βρίσκεται στον πυρήνα της κυρίαρχης αστικής κουλτούρας.

Αναφέρεται ότι εκδότης επιχειρηματίας που εκδίδει  ταυτοχρόνως εφημερίδα με ειδήσεις «κλειδαρότρυπας», αστρολογικών προβλέψεων, μεταθανάτιων ταξιδιών, θαυματοποιίας κ.λπ,  πολιτικές εφημερίδες της άκρας δεξιάς και εβδομαδιαία θρησκευτική εφημερίδα, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος πωλήσεων στην αγορά του καθημερινού έντυπου τύπου – εκτός του σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (8/4/2017), οι συνολικές πωλήσεις των θρησκευτικών εφημερίδων κατά τα έτη 2015/2014 παρουσίασαν εντυπωσιακή μεταβολή, με αύξηση κατά 410,1% και κατά τα έτη 2016/2015 αύξηση κατά 13,2%  Οι θρησκευτικές εφημερίδες από 78.825 φύλλα που πούλησαν συνολικά το 2014, έφτασαν τα 398.658 το 2015 και τα 451.189 το 2016.

Ταυτοχρόνως σημειώνονται αυξητικές τάσεις στην κυκλοφορία βιβλίων μεταφυσικής, αποκρυφισμού, μυστικισμού, αστρολογίας και αντίστοιχων περιοδικών καθώς και παράλληλη κάθετη αύξηση προσφοράς υπηρεσιών αστρολογίας, παρα-ψυχολογίας και ενεργειακών δήθεν θεραπειών. Να σημειώσουμε ότι ο μυστικισμός αποτέλεσε/αποτελεί την ιδεολογική βάση του ναζισμού.

Διαφημίσεις και ομιλίες «θεραπευτών», «ψυχολόγων», «τηλε-πωλητών»  «αρχαιολατρών οικολόγων», γκουρού, γιόγκι, αστρολόγων κ.λπ. κατακλύζουν τις τηλεοράσεις και το διαδίκτυο. Διευθύνσεις με Κολλέγια Μεταφυσικών Σπουδών, Κέντρα θεοσοφικών Σπουδών, Αστρολογικών Σπουδών, Αρμονικής Ζωής, Εσωτερικής Αναζήτησης, Διαλογισμού, Γιόγκα, Εναλλακτικών Ενεργειακών Θεραπειών, Κρυσταλοθεραπείες,  Ηχοθεραπείες κ.λπ. κατακλύζουν το διαδίκτυο. Ανακοίνωση ενός «Κέντρου Ηχοθεραπείας» (;) – ποιος άραγε χορηγεί τέτοιες άδειες λειτουργίας; – μας πληροφορεί για μια τεχνική που με 50 ευρώ «θεραπεύει τα ίχνη του σεξ»!  Πρόκειται λέει μια ιδιαίτερη τεχνική για γυναίκες η οποία θεραπεύει τα ενεργειακά ίχνη σεξουαλικών συντρόφων, τωρινών ή παρελθοντικών. Σύμφωνα με τα βήματα της τεχνικής αυτής βρίσκονται τα ενεργειακά «σκουλήκια» και τραβιούνται έξω έως ότου το σώμα είναι απόλυτα καθαρό ξανά. Στην συνέχεια με μια ενεργειακή κρέμα επουλώνονται τα σημεία και οι περιοχές στο σώμα που καθαρίστηκαν. Έπειτα τραβιέται η θηλυκή δημιουργική δύναμη πίσω στο σώμα των πελατισσών και μέσω της θεϊκής ενέργειας τοποθετείται εκεί όπου πρέπει να βρίσκεται, και τέλος καθαρίζεται από το μυαλό η θυματοποίηση και το αίσθημα  ότι είναι αβοήθητες πράγμα που τις κάνει να αισθάνονται χωρίς προστασία.

Η  Εφημερίδα των Συντακτών (4/4/2017) μας πληροφορεί ότι «Στη φάση του… ανάδρομου Ερμή μπήκε το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) με τον διακριτικό τίτλο «Εναλλακτική Παιδεία», που λειτουργεί ως Εργαστήριο Ελεύθερων Σπουδών Αστρολογίας, καθώς ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης ζητά την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας του».

Φαίνεται ότι την κυριαρχία της παρα-επιστήμης στην δημόσια σφαίρα αρνείται να την αντικρούσει η «επίσημη κοινωνία». Η συνένωση εκκλησίας και κράτους, ο συγκερασμός επιστήμης και θεολογία, η διδασκαλίας της πίστης δίπλα στη διδασκαλία της λογική, του δημιουργισμού δίπλα στη θεωρία της εξέλιξης, κ.λπ. αρνούνται την κριτική σκέψη, ενισχύουν τα φαινόμενα της διπροσωπίας και της ημιμάθειας αφήνοντας τους απελπισμένους ανθρώπους απροστάτευτους από την επιρροή του ρατσισμού, των φονταμενταλιστικών απόψεων, της παρα-επιστήμης, της ψευδο-θρησκευτικότητας και της ψευδο-πνευματικότητας του New Age.

Παρόλα αυτά, ο μαρξισμός εξακολουθεί να αποτελεί τη διαλεκτική άρνηση της εξέλιξης του αστικού ορθολογισμού. «Το να απαιτούμε την άρνηση των ψευδαισθήσεων που είναι σχετικές με την ύπαρξη της (της θρησκείας) σημαίνει να απαιτούμε την άρνηση σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη από αυταπάτες… Η κριτική τίναξε τα φανταστικά λουλούδια της αλυσίδας, όχι για να κουβαλήσει ο άνθρωπος την ολέθρια αλυσίδα γυμνή από φαντασία, αλλά για να πετάξει την αλυσίδα και να δρέψει το ζωντανό λουλούδι. Η κριτική της θρησκείας διαψεύδει τον άνθρωπο, για να τον κάνει όμως να σκεφτεί, να δράσει, να επεξεργαστεί την πραγματικότητα του – όπως το κάνει ένας εξαπατημένος άνθρωπος, που ήλθε στα συγκαλά του – προκειμένου να περιστραφεί γύρω από τον εαυτό του και από εκεί, γύρω από τον αληθινό ήλιο…» (Καρλ Μάρξ).

Η πόλη της Αθηνάς, της θεάς της Σοφίας

Ολοκληρώνοντας τις παραθέσεις μας και το άρθρο μας είναι χρήσιμο να εγκαταλείψουμε «τα ανώτερα σώματα» και να πάμε στον πανεπιστημιακό καθηγητή φιλοσοφίας  κ. Ευτύχη Μπιτσάκη που γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Κόδρος της Κρήτης και έκανε σπουδές στη φυσική, τη χημεία και τη φιλοσοφία,  και στο το εξαιρετικό και διδακτικό βιβλίο του «από την πυρά στον Άμβωνα» [Τόπος, Αθήνα, 2009] όπου με διορατικότητα επισήμανε: «η χώρα μας δεν υστερεί σε μέντιουμ, μάγισσες εξορκιστές υπνωτιστές, αστρολόγους χαρτομάντες, ψυχολόγους, Κέντρα Παραψυχολογίας, Κέντρα Αυτογνωσίας Κέντρα Αποφατικής Σοφίας, Γνωστικά Κέντρα, Νέους Θεολόγους της Δεξιάς και της «Αριστεράς», αιρέσεις χιλιαστών, παλαιοημερολογίτες, Γκουρού, οπαδούς του Δωδεκάθεου, αρχαιόπληκτους, Κρίσνα, Μασονίες κ.λπ. Και την πρωτεία τα διεκδικεί η πρωτεύουσα, η πόλη της Αθηνάς, της θεάς της Σοφίας, με τα 5.000.000 θαύματα του ελληνικού καπιταλισμού».

Αλλά στο σημείο αυτό ας ανατρέξουμε σε ένα απόσπασμα του Καρλ Μαρξ ο οποίος διαμέσου της κριτικής και της πράξης δεν περιορίστηκε να εξηγήσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους, αλλά θέλησε να τον μεταβάλλει: «Η θρησκεία, η οικογένεια, το κράτος, οι νόμοι, η ηθική, η επιστήμη, η τέχνη, κλπ είναι μονάχα ιδιαίτερη τρόποι της παραγωγής, και εμπίπτουν στο γενικό της νόμο. Το θετικό ξεπέρασμα της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, σαν ιδιωτικοποίηση της ανθρώπινης ζωής, είναι λοιπόν το θετικό ξεπέρασμα κάθε αποξένωσης – δηλαδή, η επιστροφή του ανθρώπου από τη θρησκεία, την οικογένεια, το κράτος, κλπ, στην ανθρώπινη δηλαδή στην κοινωνική του ύπαρξη. Η θρησκευτική αποξένωση σαν τέτοια λειτουργεί μόνο στο χώρο της συνείδησης, της εσωτερικής ζωής του ανθρώπου, η οικονομική όμως αποξένωση είναι η αποξένωση της πραγματικής ζωής, το ξεπέρασμά της λοιπόν περιέχει και τις δύο πλευρές», [Καρλ Μαρξ, Χειρόγραφα 1844, Διεθνής Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 1974, σ. 131].

Μήπως τελικά δεν αληθεύει ότι η επιστήμη κατάφερε να πάρει τη θέση της αγυρτείας, η αστρονομία της αστρολογίας, η χημεία της αλχημείας και ο φυσικός ρεαλισμός την θέση της μεταφυσικής και του μυστικισμού;  Μήπως «το  παρηγορητικό καταφύγιο» του αλλοτριωμένου ανθρώπου που στρεφόμενος στον ουρανό αναζητάει «να παρηγορηθεί για την χαμένη του παιδικότητα»  δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η πεδιάδα των δακρύων του σκληρού πυρήνα της κυρίαρχης αστικής ιδεολογίας;

Ένας παράλληλος κόσμος «πνευματιστών»

Πριν καλά καλά ολοκληρώσουμε αυτό το άρθρο μας ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο ότι το Δεκέμβρη του 2017, κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο του κ. Δανέζη με τίτλο ο «Ο Παράξενος Κόσμος του Sir William Crookes» [Δίαυλος, 2017] το οποίο είναι  διακοσμημένο με πίνακες «υπερφυσικού» ενδιαφέροντος του ζωγράφου κ. Βασίλη Αράπη.

Σε κάθε περίπτωση μας εξέπληξε το γεγονός ότι ένας έλληνας πανεπιστημιακός καθηγητής φυσικών επιστημών ασχολείται με έναν, βεβαίως επιστήμονα, αλλά και γνωστό «πνευματιστή», που γεννήθηκε το 1832 και  πέθανε το 1910 και ο οποίος έχει γίνει ουσιώδη πηγή αναφοράς της θεοσοφικής μωρολογίας του «Νέου Πολιτισμού» και της «Άρειας Φυλής»…. [βλ.  Άννα Μπεζάντ, Οι βασικοί νόμοι της θεοσοφίας, Εκδόσεις θεοσοφικής Ενώσεως, Αθήνα 1959].

Από ότι γνωρίζουμε ένα βιβλίο του Sir William Crookes με τίτλο «Μελέται επί των φαινομένων του πνευματισμού» έχει εκδοθεί στην χώρα μας από τις Εκδόσεις Σ. Φωτιάδου, Αθήνα 1939 στην Σειρά Μεταψυχική Βιβλιοθήκη…

Ο Sir William Crookes έχει γίνει πεδίο αναφοράς και προσοχής  του «πνευματιστή» Παναγιώτη Γιωτόπουλου,  πρόεδρου της «Μεταφυσικής Εταιρείας Αθηνών», στο βιβλίο «Η Μεταψυχική ως επιστήμη και ως φιλοσοφία», Αθήνα 1956.  Εκεί αναγράφονται  διάφορα εγκωμιαστικά – ξεκαρδιστικά για εμάς – όπως για παράδειγμα ότι «Ο Κρουξ ειδεν εν πλήρει  φωτί, τραπέζας και καρέκλας ν’αλάσσωσιν μόναι των θέσιν, άνθη αυτοεμφανιζόμενα και κινούμενα, εν ακορνεόν να διέλθη άνωθεν της κεφαλής του και να παίζει ισχυρούς κτύπους παραγόμενους άνευ επαφής τινος, ταύτα δε πάντα με πλήρες φως, ενώπιον σοφών ανδρών, εντίμων και πεπειραμένων, εντός χημικού εργαστηρίου…»

Για το τελευταίο αυτό θέμα του «Παράξενου Κόσμου του Sir William Crookes» αν μας δοθεί η ευκαιρία και βρούμε τον απαιτούμενο χρόνο θα επανέλθουμε στη σελίδα αυτή, μολονότι  τα πνεύματα, οι ψυχές, τα ανώτερα σώματα, οι μασονίες,  οι θεραπείες κοπανιστής ενέργειας, τα φαντάσματα, τα matrix, ο πνευματισμός (spiritualismo), οι τηλεπάθειες, τα ματιάσματα κ.λπ., κ.λπ., δεν είναι το «φόρτε» μας…                                                          

 

Πέτρος Λυμπερόπουλος    

 

Πέτρος Λυμπερόπουλος

http://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/special_edition_image/public/lights-1254331_960_720.jpg?itok=MLIU_VPKhttp://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/medium/public/16602356_10154349749863379_8000118032342478443_o_2_0.jpg?itok=YbPw8g9d

Άρθρα
Ετικέτες: 
Πέτρος Λυμπερόπουλος
Πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν την διάλεξη αυτή, έμειναν απαθείς, χωρίς να ασκήσουν τη παραμικρή κριτική στο άθλιο εγχείρημα ταύτισης των ιδεολογιών της απελευθέρωσης με τον φασισμό

Πηγή άρθρου: Alfavita.gr