"Ορθοστατούντες και Ορθοβαδίζοντες"

Αρθρογράφος: 
Ο εκπαιδευτικός

Δε μας αρέσουν τα νούμερα και οι αριθμοί. Δε μας αρέσει η πραγματικότητα που ζούμε… και ορθά! Στα χρόνια της ταχύτητας και της “επιπολαιότητας” που δημιουργείται από τα μηχανήματα και τις μηχανές, το στιγμιαίο χρόνο επικοινωνίας, καταλήγουμε να λέμε…”όσο πιο λίγα , τόσο καλύτερα”!
Δεν αντέχουμε να διαβάσουμε, πόσο μάλλον να μελετήσουμε, τη ζωή που μας δίνουν για να ζήσουμε. Δε θέλουμε τα μακροσκελή, τα σημαντικά, τα πολύπλοκα, κουραστικά νοήματα.
Δεν αντέχουμε ή αποφεύγουμε; Αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι αριθμούς  και κείμενα μεγάλα, που αποκαλύπτουν τη ζοφερή πραγματικότητα γύρω μας, πάνω μας. Μας κουράζουν πριν ακόμη αποκωδικοποιήσουμε τα νοήματά τους.
Στρουθοκαμηλίζουμε, χώνουμε βαθιά στην άμμο το πρόσωπο κι η θύελλα αγκαλιάζει όλο μας το κορμί. Νομίζουμε πως δε μας αφορά, δε μας αγγίζει, όμως στ’αλήθεια η “άμμος της Σαχάρας” κοντεύει να μας θάψει!
Αρνούμαστε να δούμε το δικό μας πρόβλημα. Ακόμη πιο πολύ δε βλέπουμε το πρόβλημα του άλλου, του όμοιού μας, που είναι ίδιο κι απαράλλαχτο με το δικό μας. Δε θέλουμε να δούμε πως δεν είμαστε μόνοι σαν το Χριστό στο δρόμο για το Γολγοθά!
Δε στεκόμαστε δίπλα ο ένας στον άλλο, πραγματικά αλληλέγγυοι. Δεν απλώνουμε το χέρι, όχι απλά  για να βοηθήσουμε αλλά για να βοηθηθούμε, να αντλήσουμε δύναμη από την επαφή, να σταθούμε ΟΡΘΟΙ!

Κατάσταση φαινομενικά παγιωμένη, αιώνια, οριστική και αμετάκλητη. Δεν είναι όμως έτσι!

 Κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια, να φράζει τα αυτιά μπροστά στην άσχημα , ζοφερή εικόνα της πραγματικότητας, στον αποτροπιαστικό της ήχο.
Τώρα πρέπει να σηκώσει το κεφάλι της ατομικής κατήφειας, να δώσει το χέρι και τη δύναμη στη συλλογική ανόρθωση, στο συλλογικό αγώνα!
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος!!
Η πεπατημένη της ιδιώτευσης, του ατομισμού, της αδιαφορίας είναι η καταδίκη στα ακόμη χειρότερα!Μπορεί και πρέπει να πάρει τώρα τέλος.
Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του “Ορθοστατούντα και Ορθοβαδίζοντα” ανθρώπου!Του ανθρώπου που δε λυγίζει, δε σκύβει, γνωρίζει και αγωνίζεται!

 

Ο εκπαιδευτικός

Πηγή άρθρου: Alfavita.gr