Οι αμερικανοί Πεζοναύτες επέλεξαν το νορβηγικό βλήμα κατά στόχων επιφανείας NSM

Μετά από τις δοκιμές της επάκτιας έκδοσης του ακτοπλοϊκού πυραυλικού συστήματος Naval Strike Missile (NSM) που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από τους Αμερικανούς, η εταιρεία Raytheon ανακοίνωσε ότι έλαβε σύμβαση ύψους 47,59 εκατ. δολαρίων για την ολοκλήρωση του συστήματος αυτού στην υπάρχουσα δομή των Αμερικανών Πεζοναυτών.

Το σύστημα της νορβηγικής εταιρείας Kongsberg δοκιμάστηκε κατά την διάρκεια της άσκησης RIMPAC-2018 στο πεδίο βολής Barking Sands της Χαβάης. Οι πύραυλοι είχαν τοποθετηθεί επί οχήματος HEMTT και ένας εξ αυτών εξαπολύθηκε κατά του στόχο πλοίου USS Racine (LST-1191) κλάσης Newport.

Η σύμβαση αυτή σηματοδοτεί την απόφαση απόκτησης του συγκεκριμένου αυτοκινούμενου αντιπλοϊκού πυραυλικού συστήματος επάκτιας άμυνας για την προστασία των δυνάμεων των Αμερικανών Πεζοναυτών από εχθρικά πλοία.

Το βάρος του πυραύλου NSM φτάνει τα 410 κιλά, εκ των οποίων τα 145 είναι η εκρηκτική κεφαλή, ενώ το μήκος του πυραύλου φτάνει τα 3,95 μέτρα.

Ο νορβηγικός πύραυλος χρησιμοποιεί τον κινητήρα TRI-40 turbojet στερεών καυσίμων, επιτυγχάνοντας βεληνεκές άνω των 185 χιλιομέτρων, ενώ η καθοδήγηση του προς το στόχο πραγματοποιείται με τη χρήση στην αρχική φάση της πτήσης του συστήματος GPS/INS, ενώ στην τελική φάση ενεργοποιείται ο παθητικός αισθητήρας IIR, ο οποίος επιτρέπει στον πύραυλο να εντοπίζει και να εγκλωβίζει το στόχο χωρίς να γίνεται αντιληπτός από τον αντίπαλο.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο βλήμα 3είναι υποψήφιο και για την κάλυψη αντίστοιχης από το ΠΝ.

 

Πηγή άρθρου: Pronews.gr