Νέα ένταση ανάμεσα στην Μαδρίτη και την Καταλονία

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Καταλονίας Ρότζερ Τόρεντ πρότεινε επισήμως τον αυτοεξόριστο στο Βέλγιο Κάρλες Πουτζντεμόν ως υποψήφιο τοπικό πρωθυπουργό.

Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι έχει αρνηθεί το δικαίωμα του κ. Πουτζντεμόν να κυβερνήσει την Καταλονία από το εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι, σε τέτοια περίπτωση, θα συνεχιστεί η διακυβέρνηση της Καταλονίας απευθείας από τη Μαδρίτη, με βάση το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος.

Αν και ο κεντρώος – κεντροδεξιός πολιτικός συνασπισμός υπό τον κ. Πουτζντεμόν, «Μαζί για την Καταλονία» (JuntsxCat), ήλθε δεύτερος στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, πίσω από το κεντρώο Ciudadanos, ήταν πρώτος μεταξύ των αυτονομιστικών – αποσχιστικών κομμάτων που αθροιστικά έχουν πλειοψηφία 70 εδρών σε σύνολο 135.

Ο κ. Πουτζντεμόν αναμένεται να στηριχθεί τόσο από την κεντροαριστερή – αριστερή Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, όσο και από την αντικαπιταλιστική αριστερή Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας – Κάλεσμα για Συντακτική (CUP-CC), καθώς και τα δύο αυτά ρεύματα τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Αγνόησε το ενδεχόμενο σύλληψης και πήγε στη Δανία ο Πουτζντεμόν
Την επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε η ισπανική εισαγγελία, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές στη Μαδρίτη.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου που είναι επικεφαλής της σχετικής έρευνας δεν είναι υποχρεωμένος να ανταποκριθεί στο αίτημα της εισαγγελίας, το οποίο διατυπώθηκε μετά την άφιξη του αυτονομιστή πρώην προέδρου της Καταλονίας στην Κοπεγχάγη, από τις Βρυξέλλες όπου έχει αυτοεξορισθεί για να αποφύγει τη δίωξη που έχει ασκήσει εναντίον του η ισπανική δικαιοσύνη για «εξέγερση, στάση και διασπάθιση χρήματος».

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας έφθασε στο μεταξύ στη Δανία, από τις Βρυξέλλες, και αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης χωρίς να συλληφθεί.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν τον Κάρλες Πουτζντεμόν να περνά από το τελωνείο του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης, να επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο και να αναχωρεί προς άγνωστη κατεύθυνση.

Πηγή άρθρου: Makeleio.gr