Μετά τον κορωνοϊό… ο χανταϊός; – Συναγερμός στην Κίνα για άνδρα που πέθανε από τον ιό

«Πανικό» έχει προκαλέσει η είδηση πως ένας άνδρας στην Κίνα κατέληξε από… χανταϊό, λίγο μετά τη σφοδρή εξάπλωση του φονικού κορωνοϊού.

​Τον Οκτώβριο ή ακόμα και τον Νοέμβριο του 2019, αν κάποιος άκουγε τη λέξη «κορωνοϊός», θα ρωτούσε «τι είναι αυτό;». Τον Ιανουάριο άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως η λέξη «κορωνοϊός», ως μία άγνωστη ασθένεια που εκδηλωνόταν στη μακρινή Κίνα.

​Τον Φεβρουάριο, ο κόσμος άρχισε να μπαίνει σε μία δίνη άγνωστης προέλευσης, με χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς. Τον Μάρτιο, η μία χώρα μετά την άλλη, έμπαιναν σε καραντίνα, διακόπτοντας κάθε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, εξαιτίας της πανδημίας «covid-19», που προκάλεσε ο μέχρι πρότινος άγνωστος κορωνοϊός.

​Την Τρίτη, μία είδηση που αναφέρθηκε σε κινεζικά και ασιατικά ΜΜΕ και αναπαράχθηκε από αμερικανικά, όπως η New York Post, κτύπησε νέο συναγερμό. Ένας άντρας στην Κίνα κατέληξε από… χανταϊό, έναν ιό που δεν αποτελεί κάτι καινούργιο, αλλά δεν είχε επιφέρει θανατηφόρα κρούσματα το τελευταίο διάστημα.

Ένα επιβάτης που πέθανε σε ένα λεωφορείο στη Κίνα βρέθηκε θετικός σε αυτό τον ιό, ενώ στο όχημα επέβαιναν άλλα 32 άτομα στην επαρχία Γιουνάν. Τα συμπτώματα που προκαλεί, φέρονται να είναι ανάλογα με εκείνα του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με την New York Post «o χανταϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Αμερικής – Κορέας στην κορεατική χερσόνησο. Γνωρίζουμε ότι μεταδίδεται από ποντίκια αν οι άνθρωποι έρθουν σε επαφή με τα σωματικά τους υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια» όπως δήλωσε ο Σουηδός επιστήμονας Dr. Sumaiya Shaikh, προσθέτοντας με την άνεση του ερευνητή: «Μην πανικοβληθείτε, εκτός και αν σκοπεύετε να φάτε ποντίκια».

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ο χανταϊός είναι εξαιρετικά σπάνιος (για τους λόγους που περιέγραψε παραπάνω ο Σουηδός καθηγητής), όμως το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 40%! «Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και οκτώ εβδομάδες μετά την έκθεση σε ούρα, περιττώματα ή σάλιο μολυσμένων τρωκτικών» σημειώνει το CDC, ενώ μπορεί να προέλθει και από δάγκωμα ποντικιών.

Ο χανταϊός είναι μια ασθένεια που που κοινοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ το 1995, αλλά δεν υπήρξαν γνωστές περιπτώσεις που μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με την ομάδα υγείας. «Στη Χιλή και την Αργεντινή, έχουν παρουσιαστεί σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» ισχυρίζεται το CDC, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική θεραπεία, αλλά οι ασθενείς χρειάζονται εντατική φροντίδα την περίοδο που θα αντιμετωπίσουν σοβαρή αναπνευστική δυσφορίας.

Πηγή άρθρου: Makeleio.gr