Μειώσεις στα αναδρομικά των ενστόλων – Ποιοι και γιατί χάνουν χρήματα

Οι ένστολοι θα λάβουν τα αναδρομικά όπως προβλέπεται όμως τα ποσά μπορεί να είναι μειωμένα – Οι μειώσεις θα έρθουν για χιλιάδες δικαιούχους και το τελικό ποσό δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που υπολογίζουν – Δείτε ποιοι και γιατί θα δουν λιγότερα χρήματα
Μπορεί αρκετοί ένστολοι να περιμένουν με αγωνία να λάβουν πίσω τα αναδρομικά σε εκτέλεση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείς, εντούτοις μάλλον θα πρέπει να ρίξουν λίγο τις προσδοκίες τους, σε ότι αφορά το ποσό που τελικά θα βάλλουν στην τσέπη. Και αυτό διότι θα πρέπει να υπολογίσουν φόρους και … ΕΝΦΙΑ.

Το ποσό που θα επιστραφεί ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση (μετά τις κρατήσεις ή 1,2 δις. ευρώ μεικτά).

Μπορεί το ποσό που θα δοθεί σε αναδρομικά να είναι τεράστιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα δουν ολόκληρο το ποσό που δικαιούνται να μπαίνει στις τσέπες τους. Το ποσό που θα εισπράξουν θα είναι μικρότερο από αυτό που υπολόγιζαν. Και αυτό γιατί έρχονται οι κρατήσεις και οι αυτόματοι συμψηφισμοί με τυχόν φορολογικές οφειλές.

Καταρχήν όλα τα αναδρομικά ποσά θεωρούνται εισόδημα και έτσι αμέσως θα πέσει ο πέλεκυς φόρου 20%. Άρα το πρώτο μαχαίρι πέφτει αμέσως.

Μετά οι αρχές εξετάζουν αν ο δικαιούχος έχει οφειλές προς την Εφορία οι οποίες μπορει να είναι ληξιπρόθεσμες ή να μην έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες ή να έχουν ρυθμιστεί σε δόσεις. Πριν την απονομή των αναδρομικών αυτόματος συμψηφισμός ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ακόμη και με οφειλές που έχουν μπει σε ρύθμιση.

Όσοι λοιπόν έχουν κάποια οφειλή θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσουν το 20% του φόρου από το ποσό που δικαιούνται και στη συνέχεια να αφαιρέσουν και το ποσό που οφείλουν στο Δημόσιο για να μπορέσουν να υπολογίσουν πόσα τελικά θα είναι τα χρήματα που θα μπουν στην τσέπη τους.

Στα ποσά που οφείλουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να υπολογίσουν δόσεις του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν πληρώσει, τυχόν φόρο εισοδήματος που έχουν αποφασίσει να πληρώσουν σε 12 δόσεις όπως δίνει το δικαίωμα ο νόμος ή άλλες οφειλές από το παρελθόν που έχουν ρυθμίσει.

Το κράτος άσχετα από τη ρύθμιση που έχει γίνει ή άσχετα από το γεγονός ότι το ποσό για τον ΕΝΦΙΑ δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο αφαιρέσει τα χρήματα από το ποσό των αναδρομικών.

Πηγή άρθρου: Makeleio.gr