Μαγιορκίνης για τα λίγα κρούσματα κορονοϊού: Η Δευτέρα δεν ήταν ποτέ ενδεικτική

Μπορεί χθες να ανακοινώθηκε ο πιο μικρός ιστορικά για την χώρα μας αριθμός νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, ωστόσο τα μέσα της εβδομάδας θα φανερώσουν την πραγματική πορεία της εξέλιξης του φονικού ιού, μιας και η Δευτέρα τυγχάνει να επηρεάζεται από το “φαινόμενο” του Σαββατοκύριακου.

Από την άλλη όσοι θεωρούν πως εξαιτίας των δυο νέων κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν, τελειώσαμε ως χώρα και με τον κορονοϊό κάνουν λάθος, καθώς θα πρέπει να γνωρίζουν πως σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, αυτή την στιγμή εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην κοινότητα ενεργά κρούσματα, με την εκτίμηση των ειδικών να φτάνουν ακόμα και τα 1.000.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης ποτέ η Δευτέρα από την αρχή κιόλας της επιδημίας στη χώρα μας δεν ήταν ενδεικτική.

«Αν πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε τα δυο κρούσματα της Δευτέρας, θα πούμε ότι είναι νωρίς για το οποιοδήποτε συμπέρασμα. Αν το παρατηρήσετε, ποτέ η πρώτη μέρα της εβδομάδας δεν είχε πολλά κρούσματα γιατί είναι μετά το Σαββατοκύριακο, όπου ο κόσμος δεν πήγαινε να κάνει το τεστ, τα συνεργεία του ΕΟΔΥ δεν τρέχουν δεξιά κι αριστερά, οπότε τα δυο αυτά κρούσματα θα πρέπει να τα δούμε σε σύγκριση με τα σημερινά και τα αυριανά. Οι Δευτέρες έχουν συνήθως χαμηλά κρούσματα γιατί είναι αμέσως μετά το φαινόμενο του Σαββατοκύριακου. Στα μέσα της εβδομάδας θα έχουμε μια καλύτερη εκτίμηση».

Σχετικά με τα ενεργά κρούσματα ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ εξηγεί: «Από την στιγμή που υπάρχουν νέα κρούσματα, σημαίνει πως εξακολουθεί και υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα, που δεν ανιχνεύεται. Τα 1000 ενεργά κρούσματα είναι μια εκτίμηση, που προκύπτει από μαθηματικά μοντέλα, ωστόσο αυτή την στιγμή μπορεί να είναι και αρκετά πιο κάτω. Είναι δύσκολες οι εκτιμήσεις σ’ αυτή τη φάση επιδημίας γιατί δεν υπάρχουν πολλές διαγνώσεις, που σημαίνει πως η διακύμανση των ενεργών κρουσμάτων να είναι μεγάλη. Η μετάδοση το Ρ0 αν μιλάμε πως είναι κάτω από το 1, αυτό σημαίνει πως τα 1.000 κρούσματα μπορεί να γίνουν σε δέκα μέρες 500 και σε είκοσι μέρες ακόμα λιγότερα. Έχει μειωθεί το ποσοστό της επιδημίας, γι’ αυτό είναι δύσκολο να κάνει κάποιος εκτίμηση με ακρίβεια. Όσο τα πρωτόκολλα υγιεινής λειτουργούν και το Ρ0 είναι κάτω από 1 δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

To άρθρο Μαγιορκίνης για τα λίγα κρούσματα κορονοϊού: Η Δευτέρα δεν ήταν ποτέ ενδεικτική δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή άρθρου: Newsit.gr