Κατάθλιψη: Πώς τη δημιουργούμε και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Από την Εύη Μπλέρη. Ψυχοθεραπεία CBT, Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας
Ένα από τα συνηθέστερα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η κατάθλιψη. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της…
κατάθλιψης είναι η ανηδονία, δηλαδή η αδυναμία να βιώσουμε ευχαρίστηση. Έτσι αν πούμε σε κάποιον που έχει κατάθλιψη σήμερα είναι μια πολύ όμορφη μέρα, ο ήλιος λάμπει, έλα να βγούμε έξω να απολαύσουμε τη ζωή αυτό είναι κάτι που πραγματικά δεν είναι σε θέση να το κάνει γιατί εξαιτίας αυτής της ανηδονίας τίποτα δεν του φαίνεται ευχάριστο..

Αν λοιπόν αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα και έχουμε κατάθλιψη, είναι σημαντικό  να κατανοήσουμε τι είναι η κατάθλιψη και πως δημιουργείται, από ποια στάση και ποιες σκέψεις  μας, από ποια ψυχολογικά κοινωνικά συναισθηματικά αίτια  και να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε την κατάθλιψη. Ένας τρόπος μπορεί να είναι η ύπαρξη σκοτεινών εικόνων ή η ύπαρξη αρνητικών σκέψεων όπως επίσης και η έλλειψη προσανατολισμού και στόχων στη ζωή μας, να μην υπάρχουν πράγματα που θέλουμε να κάνουμε ή που θέλουμε να  πετύχουμε. Ένας άλλος τρόπος είναι να μας διακατέχει ένα αίσθημα απελπισίας και ανημποριάς, να αισθανόμαστε θύματα της ζωής  και να αποσυρόμαστε και να κρατάμε μια αρνητική στάση προς τη ζωή.

Μπορούμε λοιπόν να εντοπίσουμε όλα αυτά τα στοιχεία με τα οποία δημιουργούμε την κατάθλιψη και αφού τα εντοπίσουμε να τα καταγράψουμε και μετά να σκεφτούμε πως θα μπορούσαμε αντί για κατάθλιψη  να δημιουργήσουμε ευτυχία.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι ευτυχία μπορούμε να δημιουργήσουμε αν πάρουμε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε κατάθλιψη και τον αντιστρέψουμε.

Τότε λοιπόν θα μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένας τρόπος για να δημιουργήσουμε ευτυχία είναι να είμαστε πιο εξωτερικά προσανατολισμένοι ώστε να μπορούμε να βλέπουμε τα όμορφα πράγματα που υπάρχουν στον κόσμο και στη φύση, να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους, να κάνουμε πράγματα που έχουν νόημα, να γίνουμε ενεργοί και όχι παθητικοί και να είμαστε θετικοί και όχι αρνητικοί.

Επίσης να θυμηθούμε ότι κάποια στιγμή στη ζωή μας υπήρξαμε θετικοί και τα έχουμε κάνει όλα αυτά, οπότε γνωρίζουμε πώς να τα κάνουμε! Αυτό που χρειάζεται είναι να προσεγγίσουμε και να αφυπνίσουμε τα στοιχεία που υπήρχαν τότε μέσα μας  και τα οποία τώρα είναι αδρανή.

Όποτε είναι σημαντικό να τονώσουμε αυτά τα στοιχεία να εστιαστούμε περισσότερο στα θετικά πράγματα γύρω μας, να βάλουμε στόχους που είναι αισιόδοξοι, να φύγουμε από τη θέση του θύματος της ζωής και να μπούμε στη θέση του νικητή.

Κάποια πράγματα τα οποία θα μας βοηθήσουν σημαντικά είναι να ξεκινήσουμε νέες δραστηριότητες, να αθλούμαστε, να αρχίσαμε να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο, να παρέχουμε κοινωνικό έργο μέσα από φιλανθρωπικές πράξεις και άλλες δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να ξυπνήσουμε τα συστατικά της ευτυχίας και να πετύχουμε έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο ζωής

Η Γνωσιακού Συμπεριφορά Θεραπεία CBT και η κλινική ύπνωση βοηθούν σημαντικά στη θεραπεία της κατάθλιψης.
Πηγή

Πηγή άρθρου: tro-ma-ktiko.blogspot.gr