Θέμα ωρών η έναρξη των τουρκικών εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι πληροφορίες των κυπριακών αρχών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σήμερα ή το αργότερο αύριο Τρίτη το τρυπάνι του «Φατίχ» θα αρχίσει να πραγματοποιεί την πρώτη τουρκική γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει ο «Πολίτης» της Κύπρου, στα κατεχόμενα δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες ότι η γεώτρηση ξεκίνησε από το Σάββατο, ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει ότι έως και χθες το απόγευμα συνεχίζονταν οι τεχνικές προετοιμασίες για την έναρξη της γεώτρησης.

Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η γεώτρηση θα αρχίσει και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, αν και θεωρεί υπερβολική, από τεχνικής άποψης, τη δέσμευση της περιοχής από την Τουρκία μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, μέσω της navtex που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Χθες, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε ένα πρώτο μέτρο αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις, χωρίς προφανώς να αναμένει ότι είναι δυνατό να καταστεί αποτρεπτικό των τουρκικών σχεδιασμών.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, το Ράδιο Κύπρος ζήτησε με μήνυμά του άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση για σύλληψη, μέσω ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης, όσων εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες του πλοίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το μήνυμα του Ράδιο Κύπρος προς το «Φατίχ» και τα υποστηρικτικά πλοία, το οποίο εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, έχει ως ακολούθως: «Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ενέργειές σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του ‘Φατίχ’ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας». Ως εκ τούτου, συνεχίζει το μήνυμα, «θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους. Απαιτούμε όπως άμεσα τερματίσετε τις παράνομες ενέργειές σας», καταλήγει το μήνυμα.

Συντεταγμένες των τεμαχίων στον ΟΗΕ

Κυβερνητικές πηγές απέφυγαν χθες να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν πληροφορίες ότι εσπευσμένα, μετά τη λήψη πληροφοριών για κάθοδο του «Φατίχ» ανοικτά της Πέγειας, η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τα Ηνωμένα Έθνη, καταθέτοντας τις συντεταγμένες των τεμαχίων του βόρειου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ.

Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι το θέμα αυτό αν δεν έκλεισε θα κλείσει πολύ σύντομα, καθώς είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης ότι οι συντεταγμένες της βόρειας ΑΟΖ της Κύπρου πρέπει να είναι ενώπιον του ΟΗΕ. Κυβερνητική πηγή επισημαίνει ότι προηγήθηκε, το 2014, η ψήφιση νόμου από τη Βουλή, μετά από κυβερνητικό νομοσχέδιο, για την οριοθέτηση του βόρειου τμήματος της ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή ξένων εταιρειών στην επικείμενη γεώτρηση, οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες. Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες υποστήριξης γεωτρήσεων αρνήθηκαν να συνδράμουν την τουρκική ενέργεια.

Αυτό δεν αποκλείει όμως το ενδεχόμενο εταιρεία μικρότερου βεληνεκούς να έστειλε προσωπικό στο «Φατίχ». Από την κυβέρνηση όμως θεωρούσαν χθες πιθανότερο ότι η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί από προσωπικό τουρκικών εταιρειών, το οποίο δυνατό να έτυχε εκπαίδευσης από ξένες εταιρείες κατά την πρώτη γεώτρηση του «Φατίχ» στα τουρκικά παράλια.

Κυβερνητική πηγή, κληθείσα από τον «Πολίτη» να σχολιάσει πληροφορίες ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καλέσει επίσημα την Τουρκία σε διάλογο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών, ανέφερε πως σχετική πρόσκληση είχε απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης πριν από περίπου έξι μήνες και η Τουρκία την απέρριψε, καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν προτίθεται να παρακαθίσει σε διάλογο μαζί της. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η αρνητική απάντηση της Τουρκίας δόθηκε και γραπτώς.

Πηγή: in.gr