Η Ρωσία θα πραγματοποιήσει πτήση παρατήρησης πάνω από την Ελλάδα την ερχόμενη βδομάδα

Ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Μείωσης Πυρηνικού Κινδύνου, Σεργκέι Ρίζκοφ, αποκάλυψε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει πτήση παρατήρησης πάνω από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Συνθήκης για Ανοιχτούς Ουρανούς.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, πάνω από τη Ρωσία θα πετάξουν ειδικοί από τις ΗΠΑ, την Εσθονία και τη Λιθουανία.

Ο Ρίζκοφ δήλωσε στην εφημερίδα του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, «Krasnaya Zvezda», το εξής:

«Η πτήση παρατήρησης στην Ελλάδα θα διεξαχθεί το διάστημα από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου, από το αεροδρόμιο “Ανοικτών Ουρανών” της Νέας Αγχιάλου. Το μέγιστο εύρος πτήσης θα είναι 1.010 χιλιόμετρα».
Η πτήση παρατήρησης θα γίνει από ένα Antonov An-30B και ξένοι παρατηρητές θα επιβλέπουν τη χρήση του εξοπλισμού.

Εν τω μεταξύ, στις ίδιες ημερομηνίες μια κοινή αποστολή των ΗΠΑ, της Εσθονίας και της Λιθουανίας θα πραγματοποιήσει μια πτήση παρατήρησης από την αεροπορική βάση Κουμπίνκα πάνω από την επικράτεια των προαναφερθεισών χωρών, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Πρόσθεσε ότι η πτήση παρατήρησης θα διεξαχθεί με ένα αεροσκάφος Saab 340, το οποίο δεν προορίζεται για χρήση οποιουδήποτε οπλισμού.

Η Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς επιτρέπει στους συμμετέχοντες της να πραγματοποιούν εναέρια επιτήρηση ως μέρος ενός προγράμματος προγραμματισμένων πτήσεων, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Περισσότερες από 30 χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τη διαφάνεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Πηγή άρθρου: Pronews.gr