ΗΠΑ – Συρία: Ψήφισμα κατά της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από δικομματική κοινοβουλευτική ομάδα

Δικομματική κοινοβουλευτική ομάδα έχει εκπονήσει ψήφισμα για να καταδικάσει την απόφαση του Λευκού Οίκου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία. Η απόφαση αυτή άνοιξε το δρόμο για την βίαιη επίθεση της Τουρκίας στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις, πιστεύουν βουλευτές του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Eliot Engel και ο κ. Michael McCaul (Ρεπουμπλικανός από το Τέξας) δημοσίευσαν την Παρασκευή ένα τετρασέλιδο σχέδιο νόμου, το οποίο «αντιτίθεται στην απόφαση» της κυβέρνησης του κ. Τραμπ να επιτρέψει την τουρκική εισβολή στην επικράτεια των Κούρδων της Συρίας. Το ψήφισμα δεν απαλλάσσει άμεσα τον Πρόεδρο Τραμπ, τον οποίο δεν αναφέρει ονομαστικά, μια προσπάθεια να κερδηθεί η υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Αλλά είναι σαφώς μια κριτική για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι οι Η.Π.Α. δεν θα πολεμήσουν εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων, καθώς ξεκίνησαν μια επίθεση στις κουρδικές δυνάμεις. Όπως είναι γνωστό, οι Κούρδοι μαχητές συνεργάζονται επί μακρόν με τις Η.Π.Α. για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος και το ψήφισμα τους περιγράφει ότι έδωσαν μία “θαρραλέα μάχη” παράλληλα με τις ΗΠΑ. Ο κ. Ένγκελ σχεδιάζει επίσης ένα νομοσχέδιο για την επιβολή στοχοθετημένων κυρώσεων στην Τουρκία για τη στρατιωτική της εισβολή, κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Κούρδοι μαχητές από τότε που ξεκίνησε την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας την Παρασκευή, αλλά δεν ανακοίνωσε κανένα άμεσο σχέδιο για το πότε θα το πράξει. Η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων έρχεται μετά από μια έντονη αντίδραση από το κόμμα του κ. Τραμπ, με κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους, όπως η η πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Συνδιάσκεψης Λίζ Τσέινι, η οποία επέκρινε τον κ. Τραμπ για την υποχώρησή του στην Τουρκία. Σημειώνουμε ότι μία δικομματική ομάδα γερουσιαστών, με επικεφαλής τον Λιντσεϊ Γκράχαμ και τον Κρις βαν Χόλλεν, δημοσιοποίησαν ένα σχέδιο νόμου προτείνοντας σειρά κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Πηγή άρθρου: Pronews.gr