ΗΠΑ: Θα παίρνουν δείγματα DNA από τους παράνομους μετανάστες

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα προτεινόμενο μέτρο της για συλλογή DNA από τους μετανάστες που κρατούνται μετά την παράνομη είσοδό τους στις ΗΠΑ, οι γενετικές πληροφορίες των οποίων θα καταχωρηθούν σε μια βάση δεδομένων του FBI.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ότι το προτεινόμενο μέτρο θα κατατεθεί επίσημα αύριο Τρίτη και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 20 μέρες .

«Η προτεινόμενη αλλαγή του κανονισμού θα βοηθήσει για να σωθούν ζωές και να οδηγήσουν τους εγκληματίες ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Τζέφρι Ρόζεν.

Ο κανονισμός αποτελεί το τελευταίο μέτρο της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει την νόμιμη και παράνομη μετανάστευση, ένα κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας για την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το πρόγραμμα θα επιτρέπει την συλλογή των γενετικών αυτών πληροφοριών των μεταναστών και την καταχώρισή τους σε μια βάση δεδομένων του FBI, η οποία ονομάζεται CODIS και περιλαμβάνει εκατομμύρια προφίλ ανθρώπων που έχουν συλληφθεί ή έχουν κριθεί ένοχοι για αδικήματα ή εγκλήματα. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από άλλες υπηρεσίες τήρησης της τάξης.

Επίσης θα επιτρέπεται η συλλογή δειγμάτων DNA από κάθε μετανάστη «που κρατείται από τις αμερικανικές αρχές».

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η συλλογή δειγμάτων DNA αξιώνεται στην πραγματικότητα από κανονισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης του 2006 και του 2010 και αφορά τους ανθρώπους που έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί, αλλά αυτοί δεν έχουν ποτέ υλοποιηθεί.

Επιπλέον, η συλλογή γεννητικού υλικού μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση και τη διαλεύκανση εγκληματικών υποθέσεων, δήλωσε ο Στίβεν Μίλερ, αρχιτέκτονας της σκληροπυρηνικής μεταναστευτικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ.

Πηγή άρθρου: Pronews.gr