Επίθεση από τον αρχιτέκτονα της “Γαλάζιας Πατρίδας” στον Ερντογάν για την απόφαση του να απομακρυνθεί το Orus Reis.

Ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» ναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιουρτενίζ εξαπέλυσε επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον εκπρόσωπο Τύπου του, Ιμπραήμ Καλίν, εξαιτίας της απόφασης τους να αποσύρουν το Oruc Reis από το Καστελόριζο.

Με δηλώσεις του στο CNN Turk, o εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, έκανε γνωστό την αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών σε «αμφιλεγόμενες περιοχές» του Αιγαίου, τονίζοντας πως η απόφαση απόσυρσης του Oruc Reis ανήκει στον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως θα πρέπει να ακολουθηθεί μια εποικοδομητική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες. «Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο» δήλωσε, χαρακτηριστικά ο Καλίν.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του 61χρονου απόστρατου ναυάρχου Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος πρώτος το 2006, μίλησε για τη «Γαλάζια Πατρίδα», παρουσιάζοντας και αναλύοντας στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσά, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

«Η δραστηριότητα στην υφαλοκρηπίδα μας δεν πρέπει να θεωρείται «αμφιλεγόμενη». Η αποδοχή μιας έκτασης 50 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που δόθηκε στο νησί Meis (=Καστελόριζο) και η συνεργασία στην αμφιλεγόμενη περιοχή σημαίνει ότι η Τουρκία παραιτείται της συμφωνίας τη Λιβύη» σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ο Γκιουρντενίζ, που με άρθρα και παλαιότερες δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ μια «δίκαιης και ίση μοιρασιάς» του Αιγαίου Πελάγους με την Ελλάδα.

Πηγή άρθρου: Makeleio.gr