Ελασσόνα: Ένας πλάτανος 850 ετών ανήκει στην κατηγορία των μνημειακών δέντρων

Ένας πλάτανος 850 ετών (!) ανήκει στην κατηγορία των μνημειακών δέντρων σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη Ζάγκα, Καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζάγκας εξιστορεί πως τον Δεκέμβριο του 2018 βρέθηκε στην Βερδικούσια Ελασσόνας σε συνεννόηση με τον κ. Αθανάσιο Δήμκο και «μέτρησε» την ηλικία του γεροπλάτανου  στη θέση « Άη Γιώργης» του Δημοτικού Διαμερίσματος Βερδικούσιας του Δήμου Ελασσόνας.

«Σκοπός της επίσκεψής μας αυτής, ήταν η αξιολόγηση Μνημειακού Δένδρου Πλατάνου (Platonus orientalis) κοντά στο Εξωκκλήσι του Άη Γιώργη και συγκεκριμένα επί του δασικού δρόμου που οδηγεί σε αυτό» σημειώνει ο κ. Ζάγκας.

«Η ηλικία του δένδρου υπολογίστηκε σε 850 χρόνια με πιθανό σφάλμα 5%, δηλαδή μια απόκλιση θετική ή αρνητική 42 χρόνια, λόγω της μεγάλης κοιλότητας του δένδρου» τονίζει ο Καθηγητής και υπογραμμίζει πως «η γενική κατάσταση, η υγεία του δένδρου και η ζωτικότητά του κρίνεται μέτρια έως κακή, λόγω των τραυμάτων τα οποία υπέστη στη διάρκεια του πολύ μακρού βίου του αλλά και αντικειμενικά λόγω του προχωρημένου γήρατος. 

Πηγή άρθρου: Pronews.gr