Γιατί θα γίνει αύριο η Βουλή πορτοκαλί;

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πορτοκαλί θα γίνει αύριο, 25 Νοεμβρίου, το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, καθώς στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η πράξη αυτή α[οτελεί ανταπόκριση στο σχετικό κάλεσμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Σήμερα, μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η Προεδεύουσα, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, προέβη σε ειδική αναφορά κατά την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής, τονίζοντας ότι «η 25 Νοεμβρίου είναι μια εμβληματική μέρα, θυμίζοντας ότι στις 25/11/1960 η τότε Δομινικανή δικτατορία δολοφόνησε τρεις γυναίκες, αδελφές, αφού τις βασάνισε και από τότε αυτή η μέρα θεωρείται ως μια μέρα μνήμης και διαμαρτυρίας κατά της βίας που ασκείται στις γυναίκες σε όλον τον κόσμο».

Το 1991 ο ΟΗΕ την καθόρισε ως Παγκόσμια Ημέρα, «προκειμένου να συνειδητοποιήσει η κοινωνία ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά, που δυστυχώς συνεχίζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε η Αναστασία Χριστοδουλοπούλου «η βία κατά των γυναικών δεν γνωρίζει σύνορα, δεν γνωρίζει θρησκείες, δεν γνωρίζει πολιτισμούς, είναι ένα φαινόμενο που μοιάζει μοιραίο, γιατί τα στατιστικά στοιχεία είναι πραγματικά εξαιρετικά ανησυχητικά για το τι συμβαίνει σε όλον τον πλανήτη. Η βία που είναι σωματική, σεξουαλική, προσωπική, ψυχολογική και λεκτική ασκείται σε βάρος των γυναικών σε όλον τον κόσμο και γι’ αυτό ο ΟΗΕ θεώρησε ότι πρέπει να είναι μια μέρα που να υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο δεν πρέπει να είναι ανεκτό».

Επισήμανε δε ότι «μπορεί να υπάρχουν νόμοι, μπορεί να υπάρχουν συμβάσεις που προστατεύουν τις γυναίκες, αλλά όπως πάντα σε τέτοια ζητήματα η κοινωνία είναι πιο πίσω από τους νόμους. Δικαιολογεί το δράστη και ταυτόχρονα ενοχοποιεί το θύμα. Γι’ αυτό η ανοχή σε φαινόμενα βίας είναι μια συμπεριφορά καταδικαστέα που πρέπει επιτέλους να τελειώσει».

Βουλή
έμφυλη βία
βία κατά των γυναικών
δικαιώματα των γυναικών

Πηγή άρθρου: Alfavita.gr