Βολές από την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας κατά ΗΠΑ: «Ασκείτε πιέσεις στις χώρες του ΝΑΤΟ να αγοράζουν αμερικανικά όπλα»

Χρόνος ανάγνωσης: 1

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε προ ολίγων ημερών την τρέχουσα κατάσταση στο ΝΑΤΟ, μιλώντας για «εγκεφαλικό θάνατο» της συμμαχίας και προκαλώντας έντονες συζητήσεις.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλορένς Παρλί επέκρινε την πρακτική των ΗΠΑ να προσπαθούν να πιέσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να αγοράζουν αμερικανικά όπλα και εξοπλισμό κατά προτεραιότητα.

Όπως ανέφερε, στα κείμενα του ΝΑΤΟ υπάρχει το άρθρο 5, το οποίο ορίζει τη συλλογική υπευθυνότητα να υπερασπίζεται ο ένας τον άλλον, και όχι το «άρθρο F-35», που να ορίζει τη συλλογική υποχρέωση να αγοράζει κανείς αμερικανικά στρατιωτικά προϊόντα, με φανερή αναφορά στο μαχητικό αεροσκάφος που προωθεί η Ουάσιγκτον.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι οι χώρες δεν πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά οι δύο πρέπει οργανισμοί πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται. Παρατήρησε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δώσει στα ευρωπαϊκά κράτη την κυριαρχία τους, αλλά ότι πρέπει να το επιτύχουν τα ίδια.

«Σήμερα, η Ευρώπη δεν έχει ακόμη τα στρατιωτικά εργαλεία για να ανταποκριθεί σε αυτό που είναι ως οικονομική και πολιτική δύναμη. Το ΝΑΤΟ δεν θα αποτελέσει ποτέ το εργαλείο της κυριαρχίας μας, αλλά εναπόκειται στους Ευρωπαίους να οικοδομήσουν τη δική τους κυριαρχία», είπε σε συνέντευξή της στο Le Journal du Dimanche.

Η κ. Παρλί έχει επικρίνει και στο παρελθόν την πίεση των ΗΠΑ στα μέλη του ΝΑΤΟ να «αγοράσουν αμερικανικά» προϊόντα.

Πηγή άρθρου: Pronews.gr