Poltico: Πώς η Τουρκία στρατιωτικοποίησε την εξωτερική της πολιτική | ΚΟΣΜΟΣ

Το δόγμα «μηδέν προβλήματα με τους γείτονες», άλλοτε κυρίαρχο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας φαίνεται πως δεν αποτελεί «ευαγγέλιο» για την τουρκική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Με αυτή τη διαπίστωση, το Politico κάνει μια εκτενή ανάλυση για την στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα. Το δημοσίευμα πιάνει το νήμα από την πιο πρόσφατη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στα σύνορά της στον Καύκασο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στη διένεξη με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η επιθετική αυτή στάση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ατσαλώσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης στο πρόσωπο του Τούρκου ηγέτη στο εσωτερικό, η οποία για χρόνια αμφισβητούσε την ελευθερία κινήσεων των κυβερνήσεών της, κατηγορώντας τες πως ενεργούσαν για το συμφέρον άλλων χωρών.

Η ανάλυση του Politco για την Τουρκία και την εξωτερική της πολιτική

«Η Τουρκία ανέκτησε την δύναμη να διεξάγει ενεργά στρατιωτικές επιχειρήσεις ώστε να υποστηρίζει τις οικονομικές και πολιτικές της επιδιώξεις» δήλωνε ο Ερντογάν στις αρχές Οκτώβρη στο υπουργικό του συμβούλιο.

Η
Τουρκία εκνεύρισε τη
διεθνή κοινότητα

Μόνο τον περασμένο χρόνο, η Τουρκία εκνεύρισε τους γείτονές της – πολλές φορές και την Ρωσία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οργανώνοντας δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, επιστρατεύοντας κομάντο στο Ιράκ, αλλάζοντας την έκβαση του πολέμου στη Λιβύη και βγάζοντας «πολεμικά πλοία σε αμφισβητούμενα νερά από την Ελλάδα και την Κύπρο», γράφει το Politico.

Αν και η Τουρκία αρνείται κάθε στρατιωτική παρέμβαση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναφορές θέλουν την Άγκυρα να στέλνει Σύρους μισθοφόρους και μαχητικά αεροσκάφη προς υποστήριξη των Αζέρων στην περιοχή.

Και
μπορεί η νέα πολιτική της Τουρκίας να
μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, δεν έχει
ωστόσο στοιχίσει στον Ερντογάν. «Τα
περισσότερα κράτη στην γύρω περιοχή
και στη Δύση είναι δυσαρεστημένα με την
επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά μέχρι
στιγμής κατά κανόνα συνεργάζονται με
τους Τούρκους» δηλώνει στο δημοσίευμα
ο Άλαν Μακόφσκι, που εργάστηκε στο
παρελθόν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι
κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία θα
πέσουν στο κενό

Οι απειλές για κυρώσεις από την ΕΕ τόσο για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου. Η Άγκυρα κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις και από τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός πως προχώρησε στην αγορά των αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βέμπερ: «Ηρθε η ώρα να πούμε “φτάνει πια” στην Τουρκία -Πλήρης η στήριξη στον Μητσοτάκη»

Πομπέο: Είναι επικίνδυνα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ -Τώρα έχουμε και την Τουρκία που δίνει όπλα στους Αζέρους

«Στην Τουρκία διαμηνύεται για καιρό πως είναι απαραίτητη στη Δύση, θρέφοντας έτσι το σύμπλεγμα ανωτερότητά της» αναφέρει ο Τούρκος καθηγητής διεθνών σχέσεων Αιδίν Ντουζγκίτ στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, μιλώντας στο Politico.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή και η έλλειψη ενός ενιαίου μετώπου στην Ευρώπη δημιούργησε ένα κενό στο οποίο η Τουρκία επιθυμεί να επιβληθεί δια της βίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η προτίμηση της Τουρκίας για την επίδειξη ισχύος έναντι του συμβιβασμού περιόρισε και τις επιλογές της.

«Η σκέψη πως οι στρατιωτικές μέθοδοι έχουν πιο ξεκάθαρα αποτελέσματα (ισχύει). Ωστόσο, προκύπτει και από αναγκαιότητα. Πολιτικά λάθη του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής να μείνουν κλειστοί οι διπλωματικοί δίαυλοι, άφησαν την Τουρκία μόνη, χωρίς άλλα εργαλεία πέραν των στρατιωτικών, στη διάθεσή της» σημειώνει ο Τουρκος καθηγητής διεθνών σχέσεων Αιδίν Ντουζγκίτ.

Η
Τουρκία είναι παρούσα σε 9 χώρες στον
κόσμο

Τουρκικές δυνάμεις είναι παρούσες αυτή τη στιγμή σε τουλάχιστον 9 χώρες, από το Ιράκ ως τη Σομαλία και από τα κατεχόμενα της Κύπρου, στο Κατάρ, σημειώνει το δημοσίευμα του Politico. Δεν είναι τυχαίο που η Τουρκία έχει διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες την τελευταία δεκαετία και σκοπεύει να παράγει μόνη της τα οπλικά της συστήματα ήδη από το 2023.

Μια οικονομική αιμορραγία που ο Ερντογάν έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες της Τουρκίας πως είναι απαραίτητη προκειμένου η χώρα να μπορεί να αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις τις μάχες που έχει ενώπιόν της. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η αντίδραση για την οικονομική κατάρρευση στη χώρα στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι ασθενική.

«Φυσικά πληρώνουμε ένα τίμημα. Και μας ανησυχεί αυτό για κάθε πολίτη που επηρεάζεται από τις οικονομικές επιθέσεις» δήλωνε ο Ερντογάν πρόσφατα και συμπλήρωνε: «Θεού θέλοντος, θα δρέψουμε σύντομα την ανταμοιβή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε σήμερα».



Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr