Κοροναϊός : Εφιαλτική εξάπλωση της πανδημίας – Αυξάνονται τα τοπικά lockdown

Τα σημάδια ήταν ανησυχητικά ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Στις 12 Οκτωβρίου, 295 κρούσματα στη χώρα. Πάνω στο τραπέζι, ο χάρτης υγειονομικού κινδύνου με τις νέες εστίες να ξεπροβάλλουν δειλά σε περιοχές απομακρυσμένες από την Αττική που τότε ανέδιδε την αχνή εικόνα σταθερότητας. Στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, οι νέες εστίες της πανδημίας φαίνονταν να τροφοδοτούνται από μία σειρά περιστατικών, όπως οι συγκεντρώσεις και τα πάρτι σε δρόμους και πλατείες. Οι θάνατοι ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τους πέντε ημερησίως. «Εκθετική αύξηση προ των πυλών», όπως θα πει αργότερα ο Γκ. Μαγιορκίνης.

Αιφνιδίασε η εξάπλωση του ιού

Πολλοί ήταν εκείνοι που αρχικά είχαν θεωρήσει πως κατά ένα μαγικό τρόπο, ο ιός δεν θα εξαπλωθεί, θα επιστρέψει όπως στα τέλη του καλοκαιριού στη Θεσσαλονίκη, σε μη ανησυχητικά επίπεδα. Ομως για τους λοιμωξιολόγους που στέκονταν σαν στρατηγοί πάνω από τον χάρτη, τα αναχώματα για την ανάσχεση της πανδημίας είχαν εξασθενήσει. Την προειδοποίηση για την Θεσσαλονίκη είχε απευθύνει ήδη για δεύτερη φορά εκείνη την περίοδο ο Σωτήρης Τσιόδρας αλλά δεν εισακούστηκε. Προειδοποιούσαν και άλλοι συνάδελφοί του στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Ομως η ταχύτητα εξάπλωσης της πανδημίας ξεπέρασε το βαθμό διείσδυσης των προειδοποιήσεων στην κοινωνία. Στις 27 Οκτωβρίου, 295 κρούσματα μόνο στην Αττική.

Βλέποντας τη μία εβδομάδα να εμφανίζονται κατά μέσο όρο 330 κρούσματα και στη συνέχεια ο αριθμός αυτός να αγγίζει τα 730, στο πίσω μέρος του μυαλού όσων στέκονταν πάνω από τον χάρτη, ήρθε ξανά το γενικευμένο lockdown. Oχι σαν μία λύση- μαχαίρι εκείνη τη στιγμή αλλά σαν ύστατο μέτρο. Μία λύση που κανείς δεν ήθελε και που ακόμα και τώρα που τα τείχη καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο, δεν θέλει να επιβάλλει. Σε κόκκινο επίπεδο περνούν οι Σέρρες και τα Ιωάννινα.

Πλησιάζει το lockdown

Ομως το lockdown σε όλη τη χώρα φαίνεται πως καταφθάνει. Συντίθεται σαν το παζλ. Πρώτα τοπικά, στις περιφέρειες που είναι στο κόκκινο. Και οι οποίες αυξάνονται. Και στη συνέχεια παντού, μόλις ο αριθμός των κρουσμάτων θα δείχνει μη διαχερίσιμος. Η εμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα το απόγευμα της Τρίτης, είχε αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Να μιλήσει σε όλους όπως ένας άνθρωπος της οικογένειάς τους για να πείσει πως το πραγματικό όπλο απέναντι σε αυτή την φονική πανδημία είναι αυτό που έχει ο καθένας μέσα του. Η θέληση για ζωή. Η συναίσθηση του κινδύνου.

Είμαστε στο και πέντε και όλα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σε μία μέρα από τα 715 κρούσματα βρεθήκαμε στα 1259. Η καθολική χρήση μάσκας σε κάποιες περιφέρειες είναι άγνωστο ακόμη αν θα αποδώσει. Το ίδιο και η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μπορεί να βρισκόμαστε ώρες ή μέρες από τα 2.000 κρούσματα. Οταν θα συμβεί αυτό, θα μπούμε στην καραντίνα. Στο ενδιάμεσο θα υπάρξει η τελευταία ευκαιρία. Το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης ακόμη νωρίτερα. Η διεύρυνση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας. Περισσότεροι άνθρωποι με τηλεργασία. Αυτό που συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη.

Τσιόδρας: Ωρα μηδέν για την πανδημία

Ωρα αποφάσεων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε γενικευμένη καραντίνα. Και ώρα ευθύνης για τους πολίτες. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η ξαφνική παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση  για την πορεία της πανδημίας. Κανείς δεν περίμενε ότι θα ξαναβλέπαμε τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, όμως, με την κατάσταση να έχει φτάσει σε οριακό σημείο, η παρουσία του ήταν επιβεβλημένη.

Η κυβέρνηση αλλά και η αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων «επιστράτευσε» τον κ. Τσιόδρα σε μια προσπάθεια να στείλει το μήνυμα στους πολίτες ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Κι ότι ο κίνδυνος να «εκραγεί» το ΕΣΥ, να υπάρξουν πολλοί θάνατοι, να διαχυθεί η πανδημία παντού και η εξέλιξη για τη χώρα μας να είναι δραματική.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, αγαπητός στο ευρύ κοινό, μπήκε ξανά μπροστά από τις κάμερες προκειμένου να κινητοποιηθούν όσοι πολίτες δεν εφαρμόζουν τα μέτρα και όσοι δυσανασχετούν για τα σκληρά μέτρα. Βγήκε ξανά προκειμένου να εξηγηθεί ότι η Ελλάδα είναι ένα βήμα από το γενικό lockdown το οποίο θέλουν όλοι να αποφύγουν.

Oλοιμωξιολόγος ανέφερε ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί η πανδημία, με βάση τα δεδομένα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, κατά την επέλαση του δεύτερου κύματος του ιού. Και ηταν αυτό το δραματικό μήνυμά του προκειμένου να πειστούν όλο και περισσότεροι ότι δεν είναι αστείο η μάχη κατά του κοροναϊού.

«Θέλω με ήρεμη συνείδηση να πω ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας, εξακολουθούμε να παλεύουμε ως πολίτες με τα μέτρα που διευκολύνουν τη ζωή μας, που επιτρέπουν την κοινωνική ζωή χωρίς το απαγορευτικό, που έχει τεράστιες κοινωνικές συνέπειες» υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολα τα ήδη ισχύοντα μέτρα (δηλαδή οι μάσκες παντού), είπε επίσης.

Ανησυχητική πρόβλεψη

Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε τις ανησυχίες του για χειροτέρευση της κατάστασης, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ακόμη και μέχρι τον Ιανουάριο. «Έχουμε μπροστά με έναν δύσκολο Δεκέμβριο, ίσως και Γενάρη. Ξέρουμε ότι θα είναι χειρότερα γιατί θα έχουμε και αναπνευστικές λοιμωξεις» συνέχισε. «Η αθώα και η ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να συσχετιστεί με την μετάδοση του ιού σε ευπαθείς ομάδες» τόνισε ωστόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ωρα συνείδησης

H πιο χαρακτηριστική φράση του Τσιόδρα ήταν «είναι η ώρα της συνείδησης», κάτι που ασφαλώς θέλησε να χτυπήσει το θυμικό των πολιτών, να κινητοποιήσει το συναίσθημά τους καθώς οι νεκροί αυξάνονται δραματικά και πλέον δεν μπορούν να υπάρχουν άλλα περιθώρια για χαλάρωση. Αλλά πλέον η «ώρα της συνείδησης» δεν είναι απλά η ατομική ευθύνη, αλλά η ώρα της καρδιάς.

Για τη χρήση της μάσκας, ειδικότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τη «θυσία» συνδυάζοντάς την με τις θυσίες των προγόνων μας. «Δεν μπορούμε όμως να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό. Αν είχα βγει με έναν φίλο, δεν θα έβγαζα τη μάσκα για να του μιλήσω. Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι».

«Δουλεύω 19 ώρες την ημέρα και δεν το λέω για να περηφανευτώ το λέω γιατί από όλους μας πρέπει να γίνει μια θυσία. Μια θυσία σαν αυτή που έκαναν οι πρόγονοί μας», είπε. 

«Προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό» δήλωσε. Ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο ίδιος έχει να πάει σε εστιατόριο από το Φεβρουάριο.

«Δυστυχώς παραβιάζονται οι ατομικές μας ελευθερίες με αυτά τα μέτρα, όμως αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι μοναδική επιλογή που έχουμε. Προσωπικά, έχω να πάω σε εστιατόριο από το Φεβρουάριο. Είναι η μοναδική επιλογή που έχω, ώστε να μη μεταφέρω τον κορωνοϊό σε κανέναν» δήλωσε.

Τα Μέσα Μεταφοράς

Πάντως, άφησε και κάποιες αιχμές για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ λέγοντας μεν ότι το κράτος κάνει ό,τι μπορεί, αλλά οι επιστήμονες πιέζουν συνέχεια για την αποσυμφόρηση.

«Είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ξέρω και το κατανοώ. Αλλά πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε στην παρούσα φάση κι όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, να φοράμε με σωστό τρόπο τη μάσκα».

«Πρέπει να περιορίσουμε τις συναθροίσεις. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Γιατί πρέπει να ξεδώσω στην παρούσα φάση, θέτοντας σε κίνδυνο, με αυτό τον τρόπο τον διπλανό μου;», διερωτήθηκε ο κ. Τσιόδρας. «Δεν ήρθα εδώ να σας μιλήσω για φόβο αλλά να σας μιλήσω για ελευθερία. Δεν είμαι δάσκαλος ούτε και καθηγητής, αλλά ένας μαθητής και μαθαίνω μαζί σας για τη πανδημία. Δουλεύω 19 ώρες την ημέρα, κοιμάμαι μόνο τρεις ώρες κάθε βράδυ, ξενυχτάω μέχρι τις 3 και 4 το πρωί για να ετοιμάσω την αναφορά στον πρωθυπουργό», σημείωσε.

«Δεν το λέω για να περηφανευτώ το λέω γιατί από όλους μας πρέπει να γίνει μια θυσία. Μια θυσία σαν αυτή που έκαναν πριν 80 χρόνια οι πρόγονοί μας», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κλείνοντας και πάλι με αναφορά στην Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Μέτρα τώρα για να μην φθάσουμε στο lockdown

Δεκατέσσερις μέρες για να φανεί ο αντίκτυπος των τελευταίων μέτρων. Στο μεταξύ όμως τα κρούσματα στη Ροδόπη έφτασαν τα 73. Στις Σέρρες τα 55, τα 22 στη Χαλκιδική, τα 61 στη Χίο. «Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Είμαστε ήδη σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, αν δεν προστεθούν νέα μέτρα. Τα επιπλέον μέτρα είναι της Πολιτείας που θα κάνει πιο εύκολη την τήρηση των μέτρων. Λέμε για χρήση μάσκας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέσα και έξω. Καλό θα ήταν να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα», εξηγεί η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο MEGA.

«Σε ένα μήνα από τώρα φοβάμαι ότι θα διπλασιαστούν ή πιθανόν και να τριπλασιαστούν τα ημερήσια κρούσματα αν δεν πάρουμε και άλλα μέτρα. Θα μπορούσε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 90%, να δοθούν κίνητρα ώστε να γίνονται πιο πολλά τεστ, να συνταγογραφείται το τεστ. Μακάρι να διαψευστώ», πρόσθεσε κάνοντας μια πρόβλεψη για όσα θα ακολουθήσουν.

«Αφού άρχισαν και διπλασιάζονται τα κρούσματα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, μπορούν και να τριπλασιαστούν. Το τονίζω για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος», κατέληξε η κ. Λινού.

Τρεις λύσεις όσο πλησιάζει ο χειμώνας

Τρεις  λύσεις έθεσε επί τάπητος η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στα καταστήματα εστίασης, όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για κουπόνια στους πολίτες για τουριστικά λεωφορεία.

Επιπλέον, η κ. Λινού αναφέρθηκε και στις επιδοτήσεις που πρέπει να δώσει το κράτος στις επιχειρήσεις για θερμάστρες εξωτερικού χώρου, έτσι ώστε τα μαγαζιά εστίασης να επιτρέπουν στον κόσμο να κάθεται έξω.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει συνωστισμός στα λεωφορεία. Θα μπορούσαν να υπάρχουν κουπόνια για ταξί ή τουριστικά λεωφορεία, από τη στιγμή που δεν μπορούν να βγουν περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους. Αν δεν μπορεί να τα ναυλώσει για λόγους διαφάνειας, ή προκηρύξεων ή ενστάσεων, θα μπορούσε να δώσει κουπόνια και να μπορούν οι άνθρωποι να πάρουν ταξί ή τουριστικό λεωφορείο. Πρέπει να έχουμε ανορθόδοξες λύσεις, όπως στον πόλεμο», τόνισε στον Alpha 98,9.

«Επίσης, πρέπει να υπάρχει επιδότηση για θερμάστρες εξωτερικού χώρου, έτσι ώστε να τρώνε όλοι έξω. Να υπάρξει αλλαγή των ζωνών που να μπορεί να βάλει ο επιχειρηματίας τραπέζια έξω. Με αυτόν τον τρόπο θα είχαμε μεγάλο κέρδος από τη διασπορά μέσα σε εσωτερικούς χώρους.

Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή επιδότηση στο ηλεκτρικό, για να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σώματα στους χώρους εργασίας, ώστε να μένουν ανοιχτές οι πόρτες και τα παράθυρα».

Η εφιαλτική εικόνα των αριθμών

Σε 7.134 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας μέχρι την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, σε σύνολο 30.782 κρουσμάτων. Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε κατά μέσο όρο 733 κρούσματα την ημέρα έναντι 330 την ημέρα μια εβδομάδα νωρίτερα, σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Πρόσθεσε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των τεστ. Για παράδειγμα, σήμερα διενεργήθηκαν πάνω από 25.000 τεστ. Από τα αποτελέσματά τους διαπιστώθηκε ότι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, 20.088 συνάνθρωποι μας έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον, ενώ 2986 έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Μικρή η διασπορά στα σχολεία

Θετικά είναι τα νέα από τα σχολεία, αφού μόλις 44 σχολικές μονάδες έχουν αναστείλει εξ ολοκλήρου τη λειτουργία τους. Πρόκειται για ποσοστό 0,3319% επί του συνόλου των σχολικών μονάδων.

Αντίστοιχα, 424 τμήματα έχουν κλείσει σε όλη την Ελλάδα λόγω κοροναϊού. Πρόκειται για ποσοστό 0,5211% επί του συνόλου των τμημάτων γενικής παιδείας της χώρας.

Αμείλικτοι στο εξής οι έλεγχοι

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, από την 1η Ιουλίου έως τις 25 Οκτωβρίου, έχουν διεξαχθεί συνολικά 485.308 έλεγχοι. Διαπιστώθηκαν 15.268 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 19. 373 πρόστιμα, συνολικού ύψους 8.273.630 ευρώ.  Ο υφυπουργός προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι από εδώ και πέρα θα είναι αμείλικτοι και σαρωτικοί, και θα διενεργούνται από μεικτά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., της ΑΑΔΕ και της διυπηρεσιακής μονάδας ελέγχου αγοράς.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων τηρεί και σέβεται τα μέτρα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Στη συνέχεια, μίλησε αυστηρά για μια μειοψηφία επιχειρήσεων που έκλειναν εικονικά. «Δεν γίνεται να κερδοσκοπούν από αυτό, δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, είναι άδικο και για τους άλλους επιχειρηματίες και για τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «απαράδεκτες, εγκληματικές συμπεριφορές», όπως αυτές στον Πειραιά, το Περιστέρι και τη Λεωφόρο Λιοσίων, και προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές

Του νούμερα που σήμαναν συναγερμό την Τρίτη

Από τα 1.259 κρούσματα, τα 295 καταγράφονται στην Αττική και τα 291 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Για παράδειγμα, στην Αχαϊα καταγράφηκαν 18 νέα κρούσματα, στον Έβρο 20, στη Δράμα 18, στα Ιωάννινα 21, στη Λάρισα 47, στην Πέλλα 20, στη Ροδόπη 73, στις Σέρρες 55, στη Χαλκιδική 22 και 61 στη Χίο, ενώ μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, στην Ελλάδα παρατηρείται εκθετική αύξηση προ των πυλών. «Οι αυξητικές τάσεις της πανδημίας είναι ταχύτερες εκτός Αττικής» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, από την προηγούμενη εβδομάδα η επιδημία εκτινάχθηκε με μια νέα ώση από τις 300 έως τις 400 διαγνώσεις ανά μέρα σε πάνω από 700 με σαφείς ενδείξεις επέκτασης. «Οι ενδείξεις μιλάνε καθαρά για εκθετική αύξηση προ των πυλών».

Αναλυτικά ο χάρτης των κρουσμάτων:

  • 62 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 295 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 291 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
  • 47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 73 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων
  • 61 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου
  • 43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η μαύρη λίστα που γέμισε με 593 θανάτους

Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των ειδικών, καθώς έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 1.000 νέων κρουσμάτων στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.259, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Την ίδια στιγμή, ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανέρχονται πλέον σε 102.

Σε ό,τι αφορά στη «μαύρη» λίστα των νεκρών, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 12 θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 593 θανάτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32.752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Από αυτά, 3.950 (12.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.381 (37.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

102 διασωληνωμένοι

Στο μεταξύ, 102 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.

Από αυτούς, 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

12 νέοι θάνατοι

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στη χώρα. 225 (37.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου: www.in.gr