Εμπορικό φλερτ μεταξύ Τζόνσον και Ερντογάν

Εντατικές συνομιλίες διεξάγονται τον τελευταίο καιρό μεταξύ Λονδίνου και Αγκυρας, στο παρασκήνιο των εύθραυστων διαπραγματεύσεων για το Brexit, με τη βρετανική κυβέρνηση να επιδιώκει ξεχωριστή εμπορική συμφωνία με την Τουρκία, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της εξόδου της από την Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν πιέζει τον Μπόρις Τζόνσον για τη σύναψη επωφελών εμπορικών συμφωνιών ή ακόμη και τελωνειακής ένωσης με τη Βρετανία, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Politico. Η Τουρκία δεσμεύεται, όμως, από τις κείμενες συμφωνίες με την Ε.Ε., που δεν της επιτρέπουν να συνάψει νέα τελωνειακή ένωση με τη Βρετανία μετά το Brexit. Σε δημοσίευμά της, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah αποκάλυψε πως Αγκυρα και Λονδίνο σχεδιάζουν τη δημιουργία νέου πλαισίου, προσφέροντας προνομιακή θέση στα τουρκικά εξαγώγιμα προϊόντα. Σύμφωνα με το πενταετές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας, η Αγκυρα έχει αναλάβει την εκπόνηση συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία και άλλες χώρες.

«Οι συνομιλίες μας με στόχο την υπογραφή διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου έχουν επιταχυνθεί, ενώ παρατηρείται σύμπλευση απόψεων με το Λονδίνο στα περισσότερα σημαντικά θέματα», λέει ο Τούρκος πρεσβευτής στη Βρετανία, Ουμίτ Γιαλτσίν. Ο Τούρκος διπλωμάτης κάνει μάλιστα λόγο για «πυρηνική επιλογή», σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα είναι πρόθυμη να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Λονδίνο, ανεξάρτητα από την κατάληξη των συνομιλιών για το Brexit. Η στρατηγική της μονομέρειας εμφανίζει, πάντως, σοβαρούς κινδύνους για την Αγκυρα, η οποία δεν επιθυμεί να δυσαρεστήσει το Βερολίνο, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται μπλεγμένη σε γεωπολιτικά επικίνδυνη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Συναλλαγές 18 δισ.

Η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, με τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ τους να φθάνουν τα 18 δισ. στερλίνες το περασμένο έτος. Η Τουρκία τροφοδοτεί κάθε χρόνο τη βρετανική αγορά με προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας αξίας 2 δισ. στερλινών, ενώ εξίσου προσοδοφόρες είναι και οι συμφωνίες για την κατασκευή ανταλλακτικών βρετανικών οχημάτων από τουρκικά εργοστάσια. Η προοπτική επιβολής δασμών στα τουρκικά βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα εξαιτίας αδυναμίας σύναψης νέων συμφωνιών με τη Βρετανία ανησυχεί ιδιαίτερα την Αγκυρα.

Αναλυτές εκτιμούν πως η προοπτική ξεχωριστής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας – Τουρκίας είναι εφικτή, ιδίως εάν μία τέτοια συμφωνία βασισθεί σε αυτή που συζητείται μεταξύ Βρετανίας – Ε.Ε. και δεν θίγει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. «Εργαζόμαστε σκληρά για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη εμπορική και επενδυτική συνεργασία μας», λέει για την Τουρκία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Ρανίλ Τζαγιαβαρντένα.

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr