Τρομοκράτες μεταφέρει στον Καύκασο η Τουρκία

«Ο λαός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αγωνίζεται για τη γη στην οποία ζει εδώ και αιώνες, για το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση. Αλλά ο αγώνας του είναι ταυτόχρονα και αγώνας για την ενεργειακή και τη γενικότερη ασφάλεια της Ευρώπης», τονίζει ο πρόεδρος της Αρμενίας (φωτ. REUTERS/Stringer).

«Η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το εξτρεμιστικό Ισλάμ ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Οι ίδιοι τζιχαντιστές που πολεμούσαν στη Συρία, για λογαριασμό της Αγκυρας, στάλθηκαν στη συνέχεια στη Λιβύη και τώρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Βέβαια και στον πρώτο πόλεμο, της δεκαετίας του ’90, είχαν έρθει τζιχαντιστές τρομοκράτες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και αλλού να πολεμήσουν εναντίον των χριστιανών της περιοχής. Σήμερα, όμως, είναι η πρώτη φορά που ένα συγκροτημένο κράτος, η Τουρκία, οργανώνει, χρησιμοποιεί και μετακινεί τζιχαντιστές τρομοκράτες στην περιοχή μας».

Τη βαρύτατη αυτή καταγγελία εκτόξευσε ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν (φωτ.) στη διάρκεια της χθεσινής τηλεημερίδας που οργάνωσε το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ με τίτλο «Η κρίση στον Καύκασο και τα αίτια του πολέμου», στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι ελληνικών ΜΜΕ και Μέσων της αρμενικής διασποράς. Κατά τον κ. Σαρκισιάν, η κυβέρνηση Ερντογάν ήταν ο βασικός παράγων που εξώθησε το Αζερμπαϊτζάν να εγκαταλείψει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Αρμενία για να εξαπολύσει επίθεση στις 27 Σεπτεμβρίου, με στόχο μια στρατιωτική λύση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Του τέθηκε το ερώτημα τι επιδιώκει κατά τη γνώμη του ο Ταγίπ Ερντογάν με αυτή την πολιτική και ιδού τι μας απάντησε: 

«Μια πρώτη διάσταση της πολιτικής του σχετίζεται με την ενέργεια. Προσπαθεί να αναδείξει την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο, που θα ελέγχει τους αγωγούς για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων από την Κασπία και τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Ακριβώς την ίδια επιθετική συμπεριφορά επιδεικνύει στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη, όπου και πάλι θέλει να ελέγξει τη ροή των υδρογονανθράκων προς την Ευρώπη, θέτοντας εντέλει την Ε.Ε. σε κατάσταση ενεργειακής ομηρίας.

»Παράλληλα, εκμεταλλεύεται το πρόβλημα των προσφύγων, στη διόγκωση του οποίου συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η ίδια η Τουρκία με την εισβολή της σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, όπου αποτελεί σήμερα κατοχική δύναμη, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη βόρεια Κύπρο. Ελέγχοντας τις πύλες εξόδου των προσφύγων προς την Ευρώπη, φιλοδοξεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση. Μια τρίτη διάσταση σχετίζεται με την προσπάθεια του Ερντογάν να αναδείξει την Τουρκία σε ισχυρή, στρατιωτική, περιφερειακή δύναμη, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό τον σκοπό όλες τις δυνατότητες που του δίνει η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Τα τουρκικά drones που μας βομβαρδίζουν έχουν φτιαχτεί με νατοϊκή τεχνογνωσία και με ανταλλακτικά τριών χωρών-μελών της Συμμαχίας, όπως η Αυστρία, η Βρετανία και ο Καναδάς. Αναρωτιέμαι πώς του το επιτρέπουν».

Υπάρχουν ακόμη ελπίδες για πολιτική επίλυση της κρίσης, χωρίς ολοκληρωτικό πόλεμο; «Υστερα από την ανακωχή του 1994, ακολούθησαν πολύχρονες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ερεβάν και το Μπακού όπου σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, παρότι σοβαρά ζητήματα έμεναν ανοικτά», απαντά ο κ. Σαρκισιάν, και προσθέτει: «Εμείς, παρά τους ιστορικούς δεσμούς που μας συνδέουν με τους αδελφούς μας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δεν αναγνωρίσαμε την ανεξάρτητη δημοκρατία που ανακήρυξαν, για να δώσουμε την ευκαιρία στη διπλωματία. Αν όμως συνεχίσουν αυτό τον πόλεμο, δεν θα έχουμε άλλο δρόμο από το αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να καλέσουμε όλους τους φίλους μας να πράξουν το ίδιο». 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, εξέφρασε τους φόβους του για «επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης» από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις τρεις χώρες της Ομάδας του Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία) να επιβάλουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών. «Ο λαός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αγωνίζεται για τη γη στην οποία ζει εδώ και αιώνες, για το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση. Αλλά ο αγώνας του είναι ταυτόχρονα και αγώνας για την ενεργειακή και τη γενικότερη ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος της Αρμενίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου, απηύθυναν χαιρετισμούς και συνομίλησαν με τον κ. Σαρκισιάν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρόεδρος της επιτροπής ελληνοαρμενικής φιλίας της Βουλής, Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. 

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr