Ανοχύρωτη η Κωνσταντινούπολη σε σεισμό-Αρμαγεδδώνα


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020, 10:41

Εξαιρετικά δραματική είναι η προειδοποίηση την οποία απευθύνει μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, το Παρατηρητήριο Καντιλί και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών και η οποία καταδεικνύει με λεπτομέρειες και επιστημονικές προσεγγίσεις πως σε περίπτωση σεισμικής δόνησης από 7,5 Ρίχτερ και άνω τουλάχιστον 250.000 κτήρια της πόλης θα γκρεμιστούν ολοκληρωτικά ή θα υποστούν εξαιρετικά σοβαρές ζημιές.

Η μελέτη επισημαίνει πως η Τουρκία είναι μία χώρα high risk όσον αφορά στο σεισμικό φορτίο, αφού το έδαφός της βρίσκεται πάνω από δύο πολύ γνωστά, απολύτως ενεργά, αλλά και ιδιαίτερα καταστροφικά, σύμφωνα με την ιστορία τους, ρήγματα. Την πλησιέστερη εικόνα που μπορεί να έχει ένας παρατηρητής για το τι μπορεί να σημαίνει ένας ισχυρότατος σεισμός στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης-Προποντίδας είναι ο σεισμός του 1999 ισχύος 7,4 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Νικομήδεια, δηλαδή τη βιομηχανική περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Ο σεισμός αυτός είχε προκαλέσει τον θάνατο σε 17.000 πολίτες. Κατά τη μελέτη αυτή, στην Τουρκία υπάρχει ένας μέσος όρος ο οποίος δείχνει πως κάθε 6,5 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της μητροπολιτικής Κωνσταντινούπολης αλλά και της άμεσης ασιατικής περιμέτρου της εκδηλώνεται ένας σεισμός της τάξης των 7 έως 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σε αυτή την υπενθύμιση προέβη χαρακτηριστικά ο διευθυντής Χαλούκ Εζενέρ του Παρατηρητηρίου Καντιλί αναφερόμενος στο τι συμβαίνει συνολικά από σεισμολογική άποψη στην αποκαλούμενη χερσόνησο της Ανατολίας.

Στη μελέτη που αφορά στις πιθανές επιπτώσεις από μία σεισμική δόνηση της τάξης των 7,5 και πλέον Ρίχτερ στην Πόλη αναφέρεται πως ο δείκτης καταστροφής μετά από μία τέτοια ισχυρότατη σεισμική δόνηση θα είναι πολύ μεγαλύτερος αλλά και πιθανότερος στις φτωχές συνοικίες της τουρκικής μητρόπολης, όπου βεβαίως δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές ασφαλούς οικοδόμησης, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία η Κωνσταντινούπολη ήταν στα χέρια του κυβερνώντος κόμματος και ο μητροπολιτικός δήμος διοικούνταν από τα «γεράκια» των κατασκευαστικών εταιρειών-φίλων του Ταγίπ Ερντογάν.

Η μελέτη δίνει και στοιχεία-προβλέψεις για το μέγεθος των καταστροφών ανά συνοικία. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, μία ισχυρότατη δόνηση θα προκαλούσε πολύ σοβαρές καταστροφές σε 10.000 κτήρια στη συνοικία Μπαγκσιλάρ, σε 9.000 κτήρια στο Μπουγιούσεκμεσε, σε 5.000 κτήρια στη συνοικία Εσενλέρ, σε 15.000 κτήρια στο Καγκιθανέ, σε 13.000 κτήρια στο Κουτσούκσεκμεσε και σε 45.000 οικοδομές στη συνοικία Σουλτάνμπεϊλι.

Όπως αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε έχει επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και έχει αίσθηση του μητροπολιτικού εύρους της, η μελέτη προβλέπει και προειδοποιεί για μια βιβλική καταστροφή σε περίπτωση σεισμικής δόνησης της τάξεως των 7,5 Ρίχτερ και άνω. Οι περιοχές που προαναφέρθηκαν κατοικούνται από πολίτες χαμηλών εισοδημάτων και όλες αυτές οι συνοικίες γειτονεύουν με εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες δομές όπου έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες και μετανάστες. Σε περίπτωση, λοιπόν, σεισμού αυτού του μεγέθους χιλιάδες άτομα που διαμένουν σε αυτές τις συνοικίες θα πρέπει να οδηγηθούν σε άλλα καταλύματα και σε δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί ανάγκη για προσωρινή υποδοχή πολιτών σε καταλύματα που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί.

Η μελέτη κάνει λόγο για ανάγκες που αιφνιδίως θα παρουσιαστούν και που θα αφορούν την προσωρινή κατασκευή ή εν πάση περιπτώσει διασφάλιση 120.000 κατοικιών, αριθμός γιγαντιαίος για τις δυνατότητες και τα δεδομένα της Κωνσταντινούπολης. Το ζήτημα προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από τη στιγμή που ο νέος δήμαρχος της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία πως στην Κωνσταντινούπολη δεν υπάρχουν σχέδια και προγραμματισμός ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μία λεπτομερής εξέταση των υφιστάμενων υπερδομών και υποδομών της γιγαντιαίας αυτής μητροπολιτικής περιοχής καταδεικνύει πως η Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά τις πρώτες ανάγκες που θα προκληθούν από σεισμούς και μάλιστα τέτοιου μεγέθους.

Οι νέες μητροπολιτικές αρχές επιχειρούν να αναδιοργανώσουν όλες τις υπηρεσίες που έχουν σχέση με την πολιτική προστασία, όπως δηλώνουν ανώτεροι αξιωματούχοι του δήμου, αλλά και οι επαγγελματικές οργανώσεις πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων.

Μία πραγματική εικόνα για το τι μπορεί να συμβεί με σεισμικές δονήσεις χαμηλότερης έντασης από τα 7,5 Ρίχτερ δίνει ο σεισμός της 30ής Οκτωβρίου ισχύος 6,9 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 115 πολιτών. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τα μεγέθη απωλειών που σημειώνονται παγκοσμίως σε σεισμικές δονήσεις αυτού του επιπέδου. Η συγκεκριμένη επισήμανση είναι που προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς στην Τουρκία, διότι αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, που είναι οι αντισεισμικές προδιαγραφές οικοδόμησης, η άναρχη δόμηση και βεβαίως η διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση που επιτρέπει την οικοδόμηση κτηρίων άνευ προδιαγραφών και με ακατάλληλα υλικά.

Μία δραματική λεπτομέρεια έρχεται να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα με τη γεωλογική επιθεώρηση των ΗΠΑ (USGS), το 85% των νεκρών από σεισμούς σε όλο τον κόσμο το 2020 καταγράφηκε στην Τουρκία. Η λεπτομέρεια αυτή είναι αποκαλυπτική για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και για τους κινδύνους που καραδοκούν σε περίπτωση μίας ισχυρότατης σεισμικής δόνησης, η οποία θα πρέπει να αναμένεται με βεβαιότητα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως προβλέπει η σεισμική συχνότητα στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή άρθρου: www.zougla.gr