«Γονατίζουν» τους ηλικιωμένους και τους χλευάζουν – Αχτσιόγλου: «Δεν αρνούμαι τον επιβαρυντικό...

«Γονατίζουν» τους ηλικιωμένους και τους χλευάζουν – Αχτσιόγλου: «Δεν αρνούμαι τον επιβαρυντικό χαρακτήρα της μείωσης των συντάξεων»

62
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

Ως τον δρόμο που αν και είναι γεμάτος επώδυνες θυσίες για μισθωτούς και συνταξιούχους, οδηγεί στο τέλος της επιτροπείας χαρακτήρισε το τέταρτο μνημόνιο η Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας τα μέτρα που φέρουν την δική της υπογραφή και μεταξύ άλλων μείωση συντάξεων κατά 1,7 δις ευρώ, μείωση επιδομάτων και επιτάχυνση των απολύσεων, είπε «το νομοσχέδιο αποτελεί το καθοριστικό βήμα μιας μεγάλης διαδρομής, δύσκολης γεμάτης εμπόδια που όμως οδηγεί στο τέλος της επιτροπείας. Όποιος θέλει να αξιολογήσει ψύχραιμα το νομοσχέδιο πρέπει να ξεκινά από την κατανόηση του υπάρχοντος πλαισίου που έχει δυσμενείς αρνητικούς συσχετισμούς που κυριαρχούν δογματικές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις».

«Είναι αλήθεια πως αναγκαστήκαμε να κάνουμε δύσκολους συμβιβασμούς με μέτρα που μας επιβλήθηκαν πολλές φορές με τιμωρητική διάθεση απο τους δανειστές» επισήμανε σε άλλο σημείο. Η υπουργός αν και παραδέχθηκε πως η μεγαλύτερη συζήτηση αφορά την μείωση των συντάξεων επέλεξε να αφιερώσει λιγότερες από 200 λέξεις για να αναπτύξει το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Ακούσαμε από ορισμένους ειδικούς να έχουν ένα αφήγημα για τις συντάξεις που ξεπερνά το όριο της τρομολαγνείας. Δεν αρνούμαι τον επιβαρυντικό χαρακτήρα του μέτρου. Δεν ήταν δική μας επιλογή» ειπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Οι παρεμβάσεις του μέτρου αφορούν το 2019 και μόνο τις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά. Τα 2/3 των συντάξεων δεν θα υποστούν μεταβολή. Η μεταβολή εξαρτάται από την προσωπική διαφορά. Σε καμία περίπτωση η όποια προσαρμογή δεν θα ξεπερνά το 18% που είναι το ανώτατο όριο. Οι θετικές προσωπικές διαφορές, όσοι δηλαδή θα έπρεπε να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη αφορούν 350 χιλ. συνταξιούχους και κυρίως του ΙΚΑ».

Αναπτύσσοντας τα αντίμετρα είπε πως «Στηρίζουν την οικογένεια, νέους, ανέργους και συνταξιούχους. Για πρώτη φορά δημιουργούνται ουσιαστικές δομές πρόνοιας. Δίνεται επίδομα στέγασης για 600 χιλ. νοικοκυριά και αφορά το 60% του πληθυσμού που μένει σε νοίκι ή έχει στεγαστικό δάνειο. Η συμμετοχή στα φάρμακα αφορά το 80% του πληθυσμού . Η βρεφονηπιακή φροντίδα το 30% των παιδιών έως 4 ετών. Επέκταση σχολικών γευμάτων για το μισό σχολικό πληθυσμό Αύξηση 40% του επιδόματος τέκνου».

Πηγή άρθρου: Makeleio.gr